Νέα
  • ΓΔ: 1443.68 -0.35%
  • Τζίρος: 34,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 84 δολάρια η τιμή του μπρεντ καθώς ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή

Πηγή: AP

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε πρόσθετες μειώσεις στην παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, συνοδεύοντας τη Σαουδική Αραβία στην απόφασή της για παράταση της εθελοντικής μείωση της παραγωγής της κατά επίσης 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, υπήρξε μία κατ’ αρχή συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Στόχος της απόφασης ήταν να αποτραπεί η δημιουργία πλεονάσματος αργού στην παγκόσμια αγορά που θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση τις τιμές. Η τιμή του μπρνετ διαμορφωνόταν πριν λίγο στα 84,2 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,4% σε σχέση με χθες. 

H συμφωνία εκπληρώνει τους στόχους που είχε θέσει το Ριάντ πριν τη σύνοδο, σύμφωνα με αντιπροσωπείες καθώς μετά από μία εβδομάδα προπαρασκευαστικών διαβουλεύσεων φάνηκε ότι ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες ορισμένων χωρών για τις ποσοστώσεις στην παραγωγή τους. «Αν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, θα φανεί ότι ο ΟΠΕΚ+ θέλει να έχει τον έλεγχο στις τιμές», δήλωσε αναλυτής της UBS. 

Μισές οι πραγματικές μειώσεις παραγωγής

Σύμφωνα με τον διευθυντή έρευνών της συμβουλευτικής εταιρείας Energy Aspects, οι πραγματικές επιπλέον μειώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ+ μπορεί να είναι οι μισές από το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα καθώς κάποιες χώρες αντλούν ήδη μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τους στόχους τους. 

Σημειώνεται ότι αρχικά η σύνοδος του ΟΠΕΚ+ ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εμπλοκή με δύο αφρικανικές χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, τη Νιγηρία και την Αγκόλα, οι οποίες ζητούσαν χαμηλότερες ποσοστώσεις για το 2024.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι άλλες χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ+ αντλούν σήμερα περίπου 43 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ εφαρμόζει ήδη περικοπές στην παραγωγή του που φτάνουν τα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή το 5% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ με τη νέα μείωση οι περικοπές θα φθάσουν συνολικά τα 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ