Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Νέα μείωση στο χαμηλότερο επίπεδο 5μήνου - Ρεκόρ εξαγωγών από ΗΠΑ

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου, καθώς οι μαζικές εξαγωγές αργού από τις ΗΠΑ και οι αμφιβολίες των επενδυτών, για το αν ο ΟΠΕΚ+ θα μπορέσει να εφαρμόσει τις μειώσεις στην παραγωγή που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, έχουν ενισχύσει την εκτίμηση για υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 77 δολάρια το βαρέλι, μετά τη βουτιά πάνω από 7% που έκανε τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες. Πριν από λίγο, η τιμή διαμορφωνόταν στα 76,5 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,85%.

Νέα αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων

Οι εξαγωγές αμερικανικού αργού πλησιάζουν το επίπεδο – ρεκόρ των 6 εκατ. βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών που παρακολουθούν τις κινήσεις πλοίων. Μία ακόμη ένδειξη των συνθηκών πλεονάζουσας προσφοράς στην αγορά δίνουν πληροφορίες για στοιχεία του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου που δείχνουν αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν σήμερα.

Αναγνωρίζοντας την πτωτική πορεία της αγοράς, η Σαουδική Αραβία έκανε τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών από τον Φεβρουάριο στις επίσημες τιμές που πουλά τον «μαύρο χρυσό» στην Ασία. Ωστόσο, οι μειώσεις ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο και αγοραστές από την Ασία μπορεί να αναζητήσουν αλλού προμήθειες καθώς οι τιμές συνεχίζουν να μειώνονται.

Δύσκολο το έργο του ΟΠΕΚ

Το γεγονός ότι οι τιμές του αργού μειώνονται από την Πέμπτη που ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε πρόσθετες μειώσεις στην παραγωγή, δείχνει πόσο δύσκολο είναι το έργο που θα έχει αν επιχειρήσει να εξισορροπήσει την προσφορά με τη ζήτηση στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν κάνει βουτιά σχεδόν 25% από τα υψηλά επίπεδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός του καρτέλ θα μπορούσε να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης.

«Το πετρέλαιο πωλείται υπερβολικά. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι εξακολουθεί να κλονίζεται από το σοκ της απόφασης του ΟΠΕΚ+», δήλωσε η ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε χθες ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα, αν η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας δεν είναι αρκετή για να φέρει ισορροπία στην αγορά. Ο Νόβακ έκανε τις δηλώσεις εν όψει της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ