Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επίπεδο μήνα οι τιμές μετά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, κοντά σε υψηλό ενός μήνα, καθώς τα αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και η Κίνα ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας της.

Το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) σκαρφάλωσε πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι αφού έφτασε χθες ενδοσυνεδριακά στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ το μπρεντ κινείται κοντά στα 80,70 δολάρια, με άνοδο 0,9%.

Τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν κατά περισσότερα από 9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, έξι φορές περισσότερο από τις προβλέψεις, για να φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Στην Κίνα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή υποχρεωτικών διαθεσίμων για τις τράπεζες εντός δύο εβδομάδων και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερα μέτρα στήριξης, βοηθώντας τις προοπτικές για την κατανάλωση ενέργειας στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Για χάος εβδομάδων στην Ερυθρά Θάλασσα προετοιμάζεται η αγορά

Κίνηση των τιμών σε στενό εύρος

Το πετρέλαιο κινείται σε ένα στενό εύρος τιμών αυτόν τον μήνα, με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν αναστατώσει το παγκόσμιο εμπόριο να αντισταθμίζονται από τις ανησυχίες ότι η αύξηση της προσφοράς αργού θα παραμείνει ισχυρή από τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ.

Σε μια υπενθύμιση των αυξημένων κινδύνων στη Μέση Ανατολή, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αναχαίτισε επιθέσεις σε δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που εκτοξεύτηκαν από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

«Η πτώση των αποθεμάτων της EIA θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια ανωμαλία, δεδομένου του ασυνήθιστα κρύου καιρού πρόσφατα, ο οποίος διέκοψε την παραγωγή», δήλωσε στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Saxo Capital Markets, Ωστόσο, η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ συνεχίζει να αντισταθμίζει τις ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πετρέλαιο μπορεί να κυμαίνεται σε ένα στενό εύρος τιμών μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Οι πολλαπλές εντάσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή έχουν δοκιμάσει τα νεύρα των εμπόρων πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ παρατείνεται και το Ιράν ενισχύει το προφίλ του, συχνά μέσω αντιπροσώπων, αλλά και χτυπώντας το ίδιο στόχους στο Ιράκ και το Πακιστάν. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δραστηριοποιηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα και έχουν πλήξει πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ.

Η Citigroup προειδοποίησε ότι το μπρεντ θα μπορούσε να φτάσει στα 90 δολάρια το βαρέλι εάν οι εντάσεις διογκωθούν, αν και η τράπεζα τόνισε ότι δεν είναι αυτό το βασικό της σενάριο.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Ανοδος των τιμών μετά τις νέες επιθέσεις των Χούθι - Δεν υπάρχει ξεκάθαρη τάση

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ