Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Χρυσός στα 3.000 δολ. και πετρέλαιο στα 100 δολ. μέχρι το 2025; Η Citi δεν το αποκλείει

Πηγή: AP

Οι τιμές του χρυσού μπορεί να εκτοξευθούν στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες, σύμφωνα με την Citi.

H τιμή του χρυσού, που σήμερα διαπραγματεύεται στα 2.016 δολάρια, θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά περίπου 50%, σε τρεις περιπτώσεις: εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν απότομα τις αγορές του πολύτιμου μετάλλου, ενός πιθανού στασιμοπληθωρισμού, ή μιας βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης, δήλωσε στο CNBC ο Aakash Doshi επικεφαλής της Citi για την έρευνα εμπορευμάτων στη Βόρεια Αμερική.

Η βιασύνη των κεντρικών τραπεζών για χρυσό

Αν ενισχυθεί η υπάρχουσα τάση απο-δολαριοποίησης των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών, κάτι που θα οδηγήσει σε κρίση εμπιστοσύνης για το δολάριο ΗΠΑ, ο χρυσός μπορεί να πάει προς τα 3.000 δολάρια/ουγγιά, έγραψαν οι αναλυτές της Citi, σε πρόσφατο σημείωμά τους.

«Αυτό θα μπορούσε να διπλασιάσει τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες», τονίζει ο Doshi. 

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Παραμένει κοντά σε υψηλό 3 μηνών μετά τη νέα επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχουν "επιταχυνθεί σε επίπεδα ρεκόρ" τα τελευταία χρόνια, καθώς επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα και να μειώσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, ανέφερε η Citi.

Οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ρωσίας ηγούνται στις αγορές χρυσού, ενώ Ινδία, Τουρκία και Βραζιλία, επίσης ανεβάζουν τον πήχη των αγορών τους.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν διατηρήσει τις αγορές χρυσού άνω των 1.000 τόνων επί δύο διαδοχικά έτη, ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού τον Ιανουάριο.  «Αν αυτό διπλασιαστεί πολύ γρήγορα, φθάσει δηλαδή τους 2.000 τόνους, πιστεύουμε ότι θα δώσει μεγάλη άνοδο στην τιμή του χρυσού», δήλωσε ο Doshi στο CNBC.

Παγκόσμια ύφεση;

Ενας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρυσό στα 3.000 δολάρια θα ήταν μια «βαθιά παγκόσμια ύφεση» που θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια, κάτι που ωστόσο θεωρείται σενάριο χαμηλής πιθανότητας.

Οι τιμές του χρυσού έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν ασθενέστερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Ο στασιμοπληθωρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη έναν παράγοντα αύξησης της τιμής του χρυσού, αν και ο Doshi δήλωσε ότι είναι «πολύ χαμηλή η πιθανότητα» ενός τέτοιου σεναρίου.

Ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο και τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όταν οι επενδυτές απομακρύνονται από πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.

Πέρα από αυτούς τους τρεις πιθανούς παράγοντες, το βασικό σενάριο της Citi για τον χρυσό είναι τα 2.150 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και λίγο πάνω από τα 2.000 δολάρια το πρώτο εξάμηνο. Ένα νέο ρεκόρ θα μπορούσε να επιτευχθεί προς το τέλος του 2024, πρόσθεσε ο Doshi.

Πηγή: AP

Το πετρέλαιο στα 100 δολάρια;

Άλλο ένα σενάριο που τονίζεται στην έκθεση της Citi αφορά τις τιμές του πετρελαίου, τονίζοντας ότι μπορεί να επιστρέψουν σε τριψήφιο νούμερο.

Οι παράγοντες για να φτάσει το πετρέλαιο τα 100 δολάρια ανά βαρέλι περιλαμβάνουν υψηλότερους γεωπολιτικούς κινδύνους, βαθύτερες περικοπές του ΟΠΕΚ+ και διαταραχές της προσφοράς από βασικές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές, δήλωσε ο Doshi. 

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή ή τις εξαγωγές πετρελαίου, με τη μόνη σημαντική επίπτωση να είναι οι επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη σε τάνκερ και άλλα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο μεγάλος παραγωγός πετρελαίου Ιράκ έχει επηρεαστεί από τη σύγκρουση και οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει άλλους μεγάλους προμηθευτές του ΟΠΕΚ+ στην περιοχή, δήλωσε η Citi.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, αυξάνοντας τους φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να εξαπλωθεί και αλλού στη Μέση Ανατολή.

Ο Doshi τόνισε ότι το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα είναι ευάλωτα κράτη σε διαταραχές του εφοδιασμού.

Άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όπως ο εφοδιασμός με ρωσικό πετρέλαιο, σε περίπτωση που η Ουκρανία επιτεθεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα ρωσικά διυλιστήρια, δεν μπορούν να αποκλειστούν, έγραψαν οι αναλυτές της Citi. Ο Doshi υποστήριξε ότι το βασικό σενάριο για το πετρέλαιο το 2024 είναι μια τιμή κοντά στα 75 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent για τον Απρίλιο διαπραγματεύονταν στα 83,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate για τον Μάρτιο βρίσκονταν στα 79,13 δολάρια το βαρέλι.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ