Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Πτωτικά κινούνται οι τιμές καθώς ενισχύεται το δολάριο

Υποχωρούν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τις απώλειες που είχαν στην προηγούμενη συνεδρίας, μετά την άνοδο του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών της αγοράς ότι o υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent υποχωρούσαν κατά 0,56% στα 81,16 δολάρια το βαρέλι στις 10:15 (ώρα Ελλάδας), ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό (WTI) υποχώρησαν κατά 0,59% στα 76,ο4 δολάρια το βαρέλι,

Όταν το δολάριο ενισχύεται,  το πετρέλαιο γίνεται ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και μειώνεται η ζήτησή του.

Την περασμένη εβδομάδα, το μπρεντ υποχώρησε περίπου 2% και το WTI πάνω από 3%, εν μέσω των ενδείξεων ότι οι μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να καθυστερήσουν κατά δύο μήνες λόγω του υψηλότερου από τον αναμενόμενο πληθωρισμού τον Ιανουάριο.

«Το κλίμα κινδύνου φαίνεται να υποχωρεί μετά το ράλι της αγοράς, με αιχμή τη μετοχή της Nvidia την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια ενίσχυσαν το αμερικανικό δολάριο, πιέζοντας πτωτικά τις τιμές των εμπορευμάτων»,  δήλωσε αναλύτρια  της Tina Teng με έδρα το Όκλαντ.

Μεταξύ 70 και 90 δολαρίων οι τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται μεταξύ 70 και 90 δολαρίων το βαρέλι από τον Νοέμβριο, καθώς η αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για αδύναμη ζήτηση στην Κίνα αντισταθμίζουν τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ παρά τους δύο πολέμους που μαίνονται.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν ελλείψει νέων μοχλών», έγραψαν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους. «Το πετρέλαιο έχει παγιδευτεί μεταξύ ανοδικών παραγόντων, όπως η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, και πτωτικών ανησυχιών για την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα». .

Το επασφάλιστρο κινδύνου στις τιμές λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα παρέμεινε συγκρατημένο, της τάξης των 2 δολαρίων το βαρέλι για το μπρεντ, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμά τους.

Ωστόσο, η τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή για την περίοδο της καλοκαιρινής αιχμής στα 87 από 85 δολάρια, καθώς οι διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε μεγαλύτερες από το αναμενόμενο αντλήσεις αποθεμάτων από τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ