Νέα
  • ΓΔ: 1435.56 +1.06%
  • Τζίρος: 59,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

ΒοΑ - Πετρέλαιο: Φόβοι για ράλι έως και 95 δολάρια το καλοκαίρι - Ξυπνούν μνήμες του 2022

Πηγή: AP

Η Bank of America (BofA) Global Research αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου Brent και για το WTI το 2024, επικαλούμενη την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και τη διατήρηση των περιορισμών της προσφοράς από την ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ+.

Η τράπεζα αναμένει πλέον ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent και WTI φέτος θα είναι κατά μέσο όρο 86 και 81 δολάρια ανά βαρέλι αντίστοιχα, με τις τιμές και των δύο να κορυφώνονται γύρω στα 95 δολάρια ανά βαρέλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα futures

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent διαπραγματεύονταν γύρω στα 89 δολάρια ανά βαρέλι στις 09:02 GMT την Τετάρτη, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate ήταν γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι.

"Εκτιμούμε τώρα ότι οι βελτιωμένες προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης έχουν βοηθήσει να ωθήσουν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου σε έλλειμμα το 2ο και 3ο τρίμηνο του 24ου τριμήνου ~450 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα" ανέφερε η BofA σε ερευνητικό σημείωμα, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις προηγούμενες προβλέψεις της.

"Η γεωπολιτική αναταραχή έχει επίσης ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου μέσω των μεγαλύτερων εμπορικών διαδρομών και έχει επηρεάσει την προσφορά μειώνοντας την ικανότητα διύλισης μέσω επιθέσεων στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές" ανέφερε η τράπεζα.

Οι επιθέσεις σε Ουκρανία

Ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε σήμερα Τρίτη το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρωσίας περίπου 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) μακριά από τις γραμμές του μετώπου, επηρεάζοντας μια μονάδα που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία περίπου 155.000 βαρελιών αργού ανά ημέρα (bpd).

Να σημειωθεί πως και το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, υποσχέθηκε να απαντήσει κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας τη χώρα ότι βομβάρδισε το προξενείο της στη Δαμασκό και σκότωσε επτά αξιωματούχους του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν εγείρει εκ νέου φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό με αργό πετρέλαιο.

Το αμερικανικό αργό και ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχουν σημειώσει ράλι περίπου 20% και 16% φέτος, καθώς οι προσδοκίες βελτίωσης της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να ωθήσουν την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα 450.000 βαρελιών την ημέρα το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Bank of America.

Το αργό πετρέλαιο κέρδισε αυτή την εβδομάδα λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Η Ουκρανία συνέχισε την εκστρατεία επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ρωσικών ενεργειακών υποδομών, πλήττοντας το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας.

Συνεχίζονται οι περικοπές πετρελαίου

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο τρίμηνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη αφού η συνεδρίαση της επιτροπής του ΟΠΕΚ+ έληξε χωρίς να συστήσει αλλαγές στην πολιτική παραγωγής.

Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία,μειώνουν εθελοντικά την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.

Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης χωρίς να συστήσει αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με δύο αντιπροσώπους. Η επιτροπή μπορεί μόνο να διατυπώσει συστάσεις για να τις εξετάσει ο ΟΠΕΚ+ σε επίσημη συνεδρίαση.

Καυτός ο Μάιος

Τα futures για το West Texas Intermediate για παράδοση τον Μαίο κέρδισαν 72 σεντς ή 0,85% στα 85,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα για το Brent συμβόλαιο με παράδοση Ιουνίου πρόσθεσε 77 σεντς ή 0,87% στα 89,69 δολάρια.

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Σύμφωνα με αναλυτές και η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αναμένεται να επηρεαστούν εάν οι τιμές ανέβουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τους καταναλωτές να θέλουν να ξεχάσουν το 2022, όταν και οι μετακινήσεις ήταν πιο κοστοβόρες με το κοντέρ να αγγίζει έως και τα 2,5 ευρώ/ λίτρο.

Τέλος, δε θα πρέπει να να λησμονηθεί το γεγονός πως μια ενδεχόμενη αύξηση δεν θα πλήξει μόνο τους καταναλωτές, αλλά θα επηρεάσει συνολικά την παγκόσμια οικονομία με τα κόστη μεταφορών και στη συνέχεια των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ να αναμένεται να χτυπήσουν εκ νέου κόκκινο!

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ