Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το free float στο ΕΧΑΕ, η άνοδος της OPTIMA Bank και o νέος παίκτης στις ΑΠΕ

Ξένες αγορές: Ανοδικές τάσεις και επαναλήψεις για να τα εντρυφίσουμε από τον Πάουελ

Μία από τα ίδια μας είπε ο κ. Ιερόνυμος (Τζερόμ) Πάουελ. Ότι δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια. Το καταλάβαμε και το έχουν καταλάβει οι αγορές που όμως ακολουθούν τους δικούς τους ρυθμούς.

Μετά τις μικροδιορθώσεις, οι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν ήπια ανοδικά. Το ίδιο mode είχαν και οι ευρωπαικές αγορές. Τελικά εμείς κινούμαστε κόντρα στο ρεύμα πάλι αλλα δυστυχώς αρνητικά

Ελληνικό χρηματιστήριο : Ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις και έλλειψη ειδήσεων

Το θετικό της πτώσης ήταν ότι η στήριξη των 1.380 μονάδων κράτησε , όπως άλλωστε είχαν προβλέψει πολλοί αναλυτές. Μόλις ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 1.379 μονάδες εμφανίστηκαν αγοραστές (απ' αυτούς που ονομάζουν forced buyers) σε δεικτοβαρείς μετοχές και έτσι ο Γ.Δ επέστρεψε πάνω από τις 1.380 μονάδες.

Το μείζον είναι ότι η αγορά δεν έχει δυναμική, έχει πληγεί από την πολιτική αβεβαιότητα και την αίσθηση ότι το 'καράβι είναι ακυβέρνητο'.

Επί της ουσίας, η αγορά περιμένει αποτελέσματα α' τριμήνου, τουριστική ανάκαμψη και αυξημένες δημόσιες επενδύσεις για να πάρει 'τα πάνω' της.

Eurostat: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε και στην Ευρωζώνη υποχώρησε

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,4% ετησίως μετά το 3,2% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στη σύγκριση Μαρτίου - Φεβρουαρίου παρουσίασε ισχυρή αύξηση 1,8%.

Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο ΔΤΚ επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως από το 2,6% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος. Μήπως καταλάβατε τώρα γιατί δεν πάμε καλά χρηματιστηριακά;

ΕΧΑΕ: Ο νέος κανονισμός και το πιθανό ράλι σε μικρή κεφαλαιοποίηση

Πολύ κουβέντα γίνεται για τον νέο κανονισμό που θα υποχρεώσει της ελεύθερης διασποράς (free float) των εισηγμένων. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κοντόπουλος δεν έχει μιλήσει για διαγραφές εισηγμένων από το Χ.Α στην περίπτωση που δεν θα έχουν ένα αυξημένο free float 25%.

Όμως για καλό ή για κακό, οι βασικοί μέτοχοι στη μικρή κεφαλαιοποίηση (προφανέστατα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση δεν έχει πρόβλημα) έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με κεφαλαιούχους (στρατηγικούς επενδυτές ή funds) προκειμένου να εισέλθουν στις εταιρείες τους και να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά. Γι' αυτό να περιμένετε κάποιο ραλάκι στη μικρή κεφαλαιοποίηση , εάν φτιάξει το κλίμα.

Κατασκευές : Το 'γιαπί, το πυλοφόρι , το μυστρί' στα ιδιωτικά και δημόσια έργα δίνει δουλειά για τα επόμενα 5-10 χρόνια

Τις ίδιες εκτιμήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ιντρακατ κ. Εξάρχου, έχει ολόκληρος ο κατασκευαστικός κλάδος. Όσο υπάρχουν δημόσιες επενδύσεις και εγκαιρες εκταμιεύσεις οι κατασκευές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.

Βέβαια τώρα έχουν πάλι και έντονη ανοικοδόμηση (νέες πολυκατοικίες, ανακαινήσεις, αυξημένη ζήτηση για στέγη) και στον ιδιωτικό τομέα, οπότε οι μικροι εργολήπτες θα είναι καλυμμένοι για την επόμενη 5ετία- τουλάχιστον- από δουλειές.

Μotor Oil : Τεράστιοι αλλά μειωμένοι τζίροι και κέρδη

Στα 13,3 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 20% διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Motor Oil Hellas για τη χρήση του 2023 όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία.

Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA έφτασαν το 1,383 δισ. ευρώ (-18%) ενώ τα καθαρά κέρδη τα 806 εκατ. ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 1,48 δισ. ευρώ (- 9%) ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 881 εκατ. Ευρώ (-4%). Οι επενδύσεις ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε στο 1,518 δισ. ευρώ από 1,763 δισ. ευρώ το 2022. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές έφτασαν τα 500 εκατ. ευρώ. Ίσως γι' αυτό υποχωρούσε και η μετοχή χθες.

OPTIMA BANK : Σημαντική άνοδος της μετοχής προεξοφλώντας καλά αποτελέσματα α' τριμήνου

Η άνοδος της μετοχής της OPTIMA BANK δεν είναι άσχετη και από την πορεία των μεγεθών των επιχειρήσεων του βασικού μετόχου. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, η αγορά προεξοφλεί (ή γνωρίζει) ότι τα αποτελέσματα α' τριμήνου θα είναι πολύ καλά. Άλλωστε η τράπεζα είναι καθαρή από NPE's και λοιπές 'δεσμεύσεις' και μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα η μετοχή.

Eurobank : Άνοδος της μετοχής. Το μέρισμα ο λόγος

'Ο κύβος ερρίφθη' στο επιτελείο της Eurobank. Κατόπιν συνεννόησης με τους βασικούς μετόχους (λέγε με Fairfax) η τράπεζα θα προτείνει ένα πολύ καλό μέρισμα. Κοντά σ' αυτό που είχαν προεξοφλήσει οι αναλυτές. Τώρα δεν θέλω να γράψω νούμερα γιατί πιθανότητα θα πέσω έξω.

Aegean : “Εχει πάει” και στο α' τρίμηνο του 2024

Το -παραδοσιακά δύσκολο- α' τρίμηνο ήταν θετικό για το 2024 με σημαντική αύξηση των πωλήσεων. Μετέφερε συνολικά περίπου 2,9 εκατ. επιβάτες, αυξημένους κατά 279 χιλ. σε σχέση με το 2023, έχοντας προσφέρει περίπου 3,5 εκατ. διαθέσιμες θέσεις. Αντίστοιχα ισορροπημένη ήταν και η ανάπτυξη σε σχέση με το 2023, στο δίκτυο εξωτερικού της Αθήνας (+10%) και της Θεσσαλονίκης (+10%), επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσης της εταιρείας στην ανάπτυξη και των δυο κύριων αεροδρομίων της χώρας που έχουν σημαντική διεθνή δραστηριότητα και το χειμώνα.

Quest : Αυξημένα τα μεγέθη αλλά μικρό το περιθώριο κέρδους

Ο Όμιλος Quest κατά το 2023 κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις €1,2 δισ., κέρδη EBITDA €83,3 εκατ., κέρδη προ φόρων €58,9 εκατ. και κέρδη μετά από φόρους €45,4 εκατ.

Σε σύγκριση με το 2022, σημείωσαν αύξηση οι πωλήσεις κατά 16%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 15,7%, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) κατά 7,3% και τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) κατά 8%. Σημειώνεται ότι τα ποσά του 2022 περιείχαν κεφαλαιακά κέρδη €1,3 εκατ. από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών και έκτακτα ανόργανα έσοδα €1,2 εκατ. Εξαιρώντας τα εν λόγω έκτακτα και ανόργανα αποτελέσματα, τα κέρδη προ φόρων στο 2023 είναι βελτιωμένα κατά περίπου 12,5% σε σχέση με τα προσαρμοσμένα πέρυσι. Με μία απλή διαίρεση βλέπουμε ότι το περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται κοντά στο 5%. Κάπως μικρό δεν είναι;

Αttica Bank : Εισέρχεται και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Βρεττού, υπέγραψε την επιχειρησιακή συμφωνία με το Υπουργείο

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία επισφραγίζεται η συμμετοχή της στο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0" με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU. Καλό νέο και για την τράπεζα και για τους πελάτες της και για τους μηχανικούς (ΤΜΕΔΕ).

ΟΠΑΠ: Μία έκθεση με 'υποσημειώσεις' από την Eurobank Equities

Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις της Eurobank Equities (ως αναλύτρια) με τον ΟΠΑΠ δεν ήταν love story. Μάλλον το αντίθετο για λόγους που δεν γνωρίζουμε. Και στην τελευταία της έκθεση δίνει μεν μεγαλύτερη τιμή στόχο (17,9 ευρώ) αλλά με πολλές επιφυλάξεις. Πάντως αναγνωρίζει η χρηματιστηριακή ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι πρωταθλήτρια μερισματικών αποδόσεων με μ.ο περίπου 12% κάθε χρόνο.

“Θεωρούμε ότι η αποτίμηση του OΠΑΠ απαιτεί μια πιο σχολαστική προσέγγιση από ό,τι εφαρμόζουν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά, σημειώνει. Στη βασική της αποτίμηση, η χρηματιστηριακή ενσωματώνει μια αξία ανανέωσης για όλες τις παραχωρήσεις εκτός από τα Ελληνικά Λαχεία, επαναλαμβάνοντας την τιμή-στόχο των 17,9 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές έχουν, πολύ σωστά, επικεντρωθεί στην υψηλή ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών της επιχείρησης και στη γενναιόδωρη πολιτική αμοιβών των μετόχων που απορρέει από αυτήν. Πράγματι, ο ΟΠAΠ έχει διανείμει κατά μέσο όρο 1,6 ευρώ/μετοχή τα τελευταία τρία χρόνια (απόδοση περίπου 12%) και φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει επιπλέον πάνω από 30% της κεφαλαιοποίησης σωρευτικά την περίοδο 2024-26.”

Intracom Telecom : Επένδυσε στην καινοτομία και εισπράττει διεθνείς συνεργασίες

Η Intracom Telecom, διεθνής κατασκευαστής τεχνολογικών συστημάτων & λύσεων, ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας με την Open Fiber, τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάρoχο δικτύου οπτικών ινών της Ιταλίας. Η Open Fiber συνεργάζεται με την Intracom Telecom για την επίτευξη του στόχου της κοινωνίας Gigabit που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με σχετικές πρωτοβουλίες.

PRINCIPIA : And the name is … O νέος παίκτης στις ΑΠΕ

Principia είναι το όνομα της νέας εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία ιδρύθηκε από τους μετόχους της, Enel SpA και Macquarie Asset Management, και δραστηριοποιείται ήδη από το 2008 ως μέρος της Enel Green Power στην Ελλάδα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα