Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Bloomberg: Πιο πιθανή η εκτίναξη του πετρελαίου στα 100 δολάρια μετά τα σοκ στην προσφορά

H τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι πριν από λίγες ημέρες, με έναυσμα την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Τα θεμέλια του ράλι του αργού, ωστόσο, είναι βαθύτερα, σύμφωνα με το Bloomberg και ανάγονται σε κλυδωνισμούς της παγκόσμιας προσφοράς που εντείνουν τους φόβους για μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού λόγω αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Πάνω από τα 91 δολάρια το μπρεντ εν μέσω έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Μείωση των εξαγωγών από το Μεξικό

Η πρόσφατη απόφαση του Μεξικού να μειώσει τις εξαγωγές αργού του επέτεινε την παγκόσμια πίεση στην προσφορά, εξωθώντας τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ να καταναλώνουν περισσότερο εγχώριο πετρέλαιο.

Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν ακινητοποιήσει ρωσικά φορτία στη θάλασσα, ενώ οι εξαγωγές της Βενεζουέλας μπορεί να αποτελέσουν τον επόμενο στόχο.

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα οδηγούν σε καθυστερήσεις στη μεταφορά του αργού. Παρ’ όλες αυτές τις εξελίξεις, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του διατήρησαν την περασμένη εβδομάδα τη μείωση της παραγωγής τους.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο οι τιμές λόγω απειλών για την προσφορά

Αιφνιδιάστηκαν οι traders

Ολα αυτά συνθέτουν ένα μέγεθος διαταραχής της προσφοράς που αιφνιδίασε τους traders, τροφοδοτώντας ένα ράλι που απειλεί να ωθήσει το μπρεντ στα 100 δολάρια το βαρέλι,  για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Αυτό ενισχύει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό που σκιάζουν τις πιθανότητες επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και περιπλέκουν τις σκέψεις των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Μεξικό, σημαντικού προμηθευτή για στην αμερικανική ήπειρο, μειώθηκαν κατά 35% τον περασμένο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019, καθώς ο πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προσπαθεί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του να απεξαρτήσει τη χώρα από δαπανηρές εισαγωγές καυσίμων.

Οι εξαγωγές του αργού που παράγει το Μεξικό - ένα βαρύ, πυκνό πετρέλαιο, για το οποίο πολλά διυλιστήρια έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται - τώρα πρόκειται να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς η κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή εταιρεία Pemex έχει ακυρώσει ορισμένες συμβάσεις με ξένα διυλιστήρια, ανέφερε το Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα.

Αναστάτωση στις αγορές σε όλο τον κόσμο

Η απόφαση αυτή έχει αναστατώσει τις αγορές πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Η απόκλιση της τιμής για το Mars Blend, ενός μεσαίας πυκνότητας αργού της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ, έχει τις τελευταίες ημέρες αυξηθεί σε υψηλό επίπεδο πολλών ετών έναντι του ελαφρύτερου West Texas Intermediate.

Το μπρεντ έφτασε τα 90 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, και διεύρυνε τα κέρδη του την Παρασκευή, ενώ η JPMorgan Chase δήλωσε ότι θα μπορούσε να φθάσει τα 100 δολάρια μέχρι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

Το καναδικό πετρέλαιο Cold Lake διαπραγματεύεται με τη μικρότερη έκπτωση σε σχέση με το WTI εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ