Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Γιατί υποχωρούν οι τιμές μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Οι αγορές πετρελαίου αντέδρασαν με ιδιαίτερη ψυχραιμία μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο με ομοβροντία πυραύλων και drones, με τις τιμές μάλιστα να υποχωρούν πριν από λίγο κατά 0,5% λίγο κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε δύο λόγους: Πρώτον, στο ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει την επίθεση από την περασμένη εβδομάδα καθώς η ηγεσία του Ιράν είχε προειδοποιήσει για απάντηση στην επίθεση κατά της διπλωματικής αποστολής της χώρας στη Συρία την 1η Απριλίου, κατά την οποία είχαν βρει τον θάνατο επτά αξιωματικοί της. Επιπλέον, οι ΗΠΑ είχαν διαμηνύσει ότι ανέμεναν κτύπημα από την Τεχεράνη μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο. Για αυτό, άλλωστε, είχαν αυξηθεί οι τιμές πάνω από τα 90 δολάρια την περασμένη εβδομάδα. 

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ελπίδα ότι η σύγκρουση των δύο παραδοσιακών εχθρών στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει εντός ορίων μετά τη δήλωση από το Ιράν ότι «το θέμα μπορεί να θεωρείται λήξαν» και τις πιέσεις που ασκεί η Δύση στο Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει διαμηνύσει στον Μπένιαμιν Νετανάχιου, ότι οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν μία αντεπίθεση του Ισραήλ.

«Η υποτονική αντίδραση της αγορά πιθανότατα προκύπτει από το ιδιαίτερα περίπλοκο κλίμα που υπάρχει σε αυτή τη φάση… Οι παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να ελπίζουν ότι οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου δεν θα έχουν συνέχεια, ενώ παράλληλα κρατούν την αναπνοή τους για το ό,τι θα μπορούσε να συμβεί στο επόμενο διάστημα», ανέφερε αναλύτρια της IG Markets.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Πάνω από τα 91 δολάρια το μπρεντ εν μέσω έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Ανοδικά άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ψύχραιμη ήταν και η αντίδραση των χρηματιστηρίων, καθώς οι traders παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την επίθεση του Ιράν, με τους δείκτες των futures να κινούνται ανοδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με κέρδη, με τον δείκτη Stoxx 50 να σημειώνει άνοδο 0,6%.

Διαβάστε επίσης: Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Οι 4 πληγές στην ελληνική οικονομία από ένα νέο ράλι στο πετρέλαιο

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ