Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Σταθεροποίηση των τιμών εν μέσω νέων εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά από δύο ημέρες που αυξήθηκαν, παρά τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο Αιγύπτιου στρατιώτη κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με ισραηλινά στρατεύματα.

Η τιμή του brent κινείται πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) κινείται προς τα 79 δολάρια.

Ο στρατός της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι ένας συνοριοφύλακας έχασε τη ζωή του στο πέρασμα της Ράφα στη Γάζα τη Δευτέρα, γεγονός που θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις με το Ισραήλ.

Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί φέτος λόγω των επίμονων γεωπολιτικών κινδύνων και των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τις οποίες το καρτέλ αναμένεται να παρατείνει έως το δεύτερο εξάμηνο του 2024 σε σύνοδο των χωρών-μελών του την Κυριακή.

Υποχώρηση των τιμών από τις αρχές Απριλίου

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τις αρχές Απριλίου λόγω της αποδυνάμωσης της ζήτησης από την Ασία. «Μια συρροή παραγόντων υποδηλώνει κάποια ανοδική ευαισθησία στο πετρέλαιο - από την τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση μέχρι την μείωση των αποθεμάτων και την αναμενόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει τους περιορισμούς», δήλωσε ο οικονομολόγος για την Ασία στη Mizuho Bank.

Ο θάνατος του Αιγύπτιου στρατιώτη, ο οποίος ακολούθησε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή σε καταυλισμό εκτοπισμένων, οι οποίες καταδικάστηκαν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αποτελεί έναν πρόσθετο κίνδυνο για τις αγορές πετρελαίου, αλλά η σύγκρουση έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη μέχρι στιγμής.

Δεν έχει υπάρξει σημαντική διαταραχή στις ροές αργού από τη Μέση Ανατολή - η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής - αν και οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν στην ανακατεύθυνση ορισμένων προμηθειών.

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν επίσης ενδείξεις για τα δεδομένα της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ μετά την αργία της Memorial Day, η οποία παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη της αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ