Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος των τιμών σήμερα - Κοντά στα 85 δολάρια το μπρεντ

Συνεχίστηκε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σήμερα καθώς μια νέα επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα συνέβαλε στην αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ+.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κοντά στα 85 δολάρια, αφού έκλεισαν 1,4% υψηλότερα χθες, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate διαπραγματεύεται πάνω από τα 80 δολάρια.

Ενα πλοίο χτυπήθηκε για δεύτερη φορά από πυραύλους ενώ έπλεε χθες στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ τα ισραηλινά τανκς έφτασαν στο κέντρο της νότιας πόλης Ράφα της Γάζας στο πλαίσιο της χερσαίας εισβολής τους.

Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί φέτος λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και των περικοπών στην παραγωγή από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του.

Οι τιμές μειώθηκαν από τις αρχές Απριλίου

Παρόλα αυτά, τα κέρδη ήταν συγκρατημένα και οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τις αρχές Απριλίου λόγω της υψηλής προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ+, ο οποίος αναμένεται να παρατείνει τους περιορισμούς της στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

«Οι traders πιθανότατα παρακολουθούν τη δυναμική της αγοράς και δεν θέλουν να πιαστούν short σε περίπτωση που υπάρξουν εκπλήξεις την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Group AG. «Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου είναι υγιής και τα θεμελιώδη μεγέθη είναι αρκετά σταθερά για να στηρίξουν τις τιμές».

Aυτό δεν σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί δεν αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διαχείριση της αγοράς. Ο ΟΠΕΚ+ βρίσκεται αντιμέτωπος με δυσμενείς προοπτικές στην Κίνα καθώς η εξασθένηση της δύναμης των εργοστασίων και η κατάρρευση της αγοράς κατοικιών μειώνουν τη ζήτηση για πλαστικά και καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Neel Kashkari δήλωσε ότι η πολιτική στάση της κεντρικής τράπεζας είναι περιοριστική, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν αποκλείσει εντελώς πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα