Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δολάριο: Νέα κατρακύλα βλέπουν οι επενδυτές - Διπλασίασαν τα στοιχήματα

Πηγή: Pixabay

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί καθώς ο αντίκτυπος από την τραπεζική αναταραχή του περασμένου μήνα βάζει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed και ωθεί τους Αμερικανούς να αναζητούν αποδόσεις στο εξωτερικό.

Μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν σκαρφάλωσε σε υψηλό 20ετίας μετά από ένα 18μηνο ράλι, το δολάριο άρχισε να υποχωρεί, με τους αναλυτές να έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους για τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό νόμισμα κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους έναντι του ευρώ καθώς και έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Τα επιτόκια θα αυξηθούν περισσότερο στην Ευρωζώνη

Παρά την πτώση αυτή, τα hedge funds και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι προοπτικές μεγαλύτερων αυξήσεων στα επιτόκια της Ευρωζώνης, όπου βελτιώνεται η οικονομία, και της Βρετανίας θα συνεχίσουν να ασκούν καθοδική πίεση στο δολάριο.

«Η απαισιοδοξία που υπήρχε πέρυσι για την Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανίας υποχωρεί και, ταυτόχρονα, άλλα νομίσματα έχουν τα δικά τους θετικά αφηγήματα», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Deutsche Bank, Alan Ruskin.

Διπλασιασμός των θέσεων short

Οι traders που επιδίδονται σε κερδοσκοπικές κινήσεις έχουν σχεδόν διπλασιάσει τις θέσεις short μετά τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με υπολογισμούς της Refinitiv, κάτι που δείχνει πως τα hedge funds στοιχηματίζουν ότι το δολάριο θα πέσει και άλλο. Σύμφωνα με τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία, οι κερδοσκόποι αύξησαν τις θέσεις short στα 10,73 δις. δολάρια.

Ο Ruskin τόνισε την καλύτερη εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις εκτιμήσεις ότι ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda, μπορεί να μειώσει τη μακρόχρονη εξάρτησή της από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική.

Επιπλέον αυξήσεις 75 μ.β. από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας) έως το καλοκαίρι καθώς η ανάπτυξη και οι σφιχτές αγορές εργασίας αυξάνουν τους φόβους ότι δεν έχει κερδηθεί ακόμη η μάχη κατά του πληθωρισμού, παρά τη σημαντική επιβράδυνση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

Αν και ο Ueda έχει συνεχίσει έως τώρα τη στρατηγική του προκατόχου του, εξακολουθούν να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Ιαπωνία θα επιδιώξει να άρει σταδιακά τη σημερινή πολιτική της που στοχεύει στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.  

Στη Βρετανία, οι αγορές προεξοφλούν σχεδόν πλήρως μία αύξησης μισής ποσοστιαίας μονάδας από την Τράπεζα της Αγγλίας έως τον Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, μετά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μ.β. τον Μάρτιο, οι αγορές αναμένουν ότι θα αρχίσει σύντομα να τα μειώνει, αν αυξηθούν οι προσδοκίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η τραπεζική αναταραχή

Η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή επηρέασε επίσης αρνητικά το δολάριο. Ερευνα της Dallas Federal Reserve έδειξε ότι μετά από αυτή υπήρξε μεγάλη πτώση των δανείων.

Το σοκ στις αμερικανικές τράπεζες… ενισχύει την άποψη ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μπουν σε ύφεση πριν από άλλες μεγάλες οικονομίας, κάτι που είναι αρνητικό για το δολάριο, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής συναλλάγματος της Citigroup, Ebrahim Rahbari.

Εν τω μεταξύ, η στήριξη της Fed στις τράπεζες, μεταξύ άλλων με νέα δυνατότητα δανεισμού, αντέστρεψε εν μέρει τις προσπάθειες που έκανε για να συρρικνώσει τον ισολογισμό της, μία πολιτική που είναι γνωστή ως πιστωτική σύσφιξη.

«Κατά βάση, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αποτελούν μία επέκταση της νομισματικής πολιτικής – το δολάριο έκανε ράλι ενόσω η Fed ήθελε να συσφίξει την πολιτική της… Αυτό άλλαξε στην αρχή του έτους με τις ενδείξεις μίας επιβράδυνσης που διογκώθηκαν από την τραπεζική αναταραχή», δήλωσε ο επικεφαλής για το συνάλλαγμα της ING.

Ωστόσο, τα στοιχήματα των επενδυτών για περαιτέρω πτώση του δολαρίου μπορεί να πέσουν έξω, αν οι επενδυτές προστρέξουν ξαφνικά σε ασφαλή καταφύγια – όπως το αμερικανικό νόμισμα – σε περίπτωση μίας νέας κρίσης.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ