Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η μεταβλητότητα της Aegean και ο σταθερός Μυτιληναίος

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

HSBC – Market Outlook 2021

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διαδικτυακή εκδήλωση Market Outlook 2021 που διοργάνωσε η HSBC και στην οποία συμμετείχαν ομιλητές από την HSBC Asset Management, Franklin Templeton, PIMCO, BlackRock. Ο Olivier Gayno της HSBC Asset Management τόνισε ότι σε ένα έτος αποκατάστασης της οικονομίας , οι επενδύσεις σε μετοχές εξακολουθούν να έχουν νόημα. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων παραμένουν μη ελκυστικά. Η κα Wendy Lam της Franklin Templeton αναφερόμενη στην βιοτεχνολογία τόνισε ότι το 2021 η καινοτομία στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών. Ο Alex Foster της Blackrock έδωσε έμφαση στη ζήτηση για εμπορεύματα ενώ ο Matt Livas της PIMCO αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των ομολόγων υψηλής απόδοσης.

Αμερικανικές αγορές

Αδυναμία υπέρβασης των ιστορικών υψηλών, συσσώρευση και αποκόμιση κερδών κατέγραψαν οι μετοχές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αγορές. Ο Dow Jones κινήθηκε σχεδόν σταθεροποιητικά, μικρές απώλειες ο S&P 500 και μεγαλύτερες πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές του Nasdaq αλλά και στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις του Russell 2000. Για αρκετούς χρηματιστές, δεν είναι άσχημο να υπάρξει συσσώρευση μετά το μεγάλο ράλι του τελευταίου χρόνου. Η Credit Suisse δίνει για τον S&P 500 συσσώρευση πέριξ των 3.840 μονάδων.

Ευρωπαϊκές αγορές

Το ίδιο -συσσώρευση μετά το ράλι- ισχύει για τις ευρωπαϊκές αγορές. Με μία βασική διαφορά. Στην Ευρώπη και στη Βρετανία φοβούνται ακόμη πολύ περισσότερο την πανδημία. Τα lockdowns στα κράτη-μέλη της ΕΕ παρατείνονται συνέχεια και αυτό έχει επιπτώσεις στις οικονομίες. Πάντως χθες διόρθωσε ο DAX αλλά τα υπόλοιπα 4 μεγάλα χρηματιστήρια (Παρίσι, Άμστερνταμ, Μιλάνο και Μαδρίτη) έκλεισαν με θετικές μεταβολές.

Γενικός Δείκτης

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, ανεξάρτητα μεταβολής, υπάρχει συσσώρευση αποτιμήσεων και του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 830 μονάδων. Χθες, το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 829-833 μονάδων με μεγάλη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, για να κινηθεί ανοδικά προς το τέλος κλείνοντας κοντά στο υψηλό ημέρας στις 837,09 μονάδες, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της μετοχής του ΟΤΕ. Πάντως το γεγονός ότι η στήριξη των 830 μονάδων έχει ισχυροποιηθεί είναι θετικό για τον Απρίλιο.

Τραπεζικές μετοχές

Μεγάλη μεταβλητότητα σε όλες τις τραπεζικές μετοχές χθες. Σταθερότερη στην άνοδό της η μετοχή της Eurobank. Μετά ακολούθησε η ΕΤΕ που είχε και τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης γύρισε θετικά και η Alpha Bank. Αξίζει να τονιστεί ότι κάθε τράπεζα έχει πλέον το δικό της story. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της ΕΤΕ την Παρασκευή και κάποια απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική, η πώληση της οποίας έχει γίνει μακρόχρονο και κακόγουστο σίριαλ.

Τράπεζα Πειραιώς

Σε μετοχή εξαιρετικά υψηλή μεταβλητότητας έχει εξελιχθεί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και όχι πάντα για τους ίδιους λόγους. Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης ξεκίνησε πτωτικά, γύρισε ανοδικά, για να επιστρέψει σε ελεύθερη πτώση προς τα χαμηλά ημέρας. Το ζητούμενο χρηματιστηριακά είναι να κρατήσει τα επίπεδα των 0,4 ευρώ κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Πολλές οι βολές από μικροεπενδυτές αλλά και ασφαλιστικά ταμεία για την αδιαφάνεια των όρων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την ασύμμετρη ενημέρωση εγχώριων και ξένων επενδυτών. Γίνεται ένας χαμός και ουδείς γνωρίζει πού θα καταλήξει η μετοχή. Πάντως η απάντηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι ότι όλα είναι νομότυπα.

Motor Oil

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε σήμερα την εταιρεία Motor Oil με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του εταιρικού της ομολόγου. Συνολικά αντλήθηκαν 200.000.000 ευρώ. Το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης χτύπησε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής Οικονομικών της εταιρείας κ. Πέτρος Τζαννετάκης. Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους της Διοίκησης και τα στελέχη της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην τριπλή επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης καθώς πρόκειται για το πρώτο ομόλογο που εισάγεται στο Χρηματιστήριο με κουπόνι μικρότερο του 2% ενώ ταυτόχρονα η συνολική ζήτηση κατά τη διάρκεια της δημόσιας προσφοράς ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ επιτυγχάνοντας την μεγαλύτερη έως σήμερα υπερκάλυψη.

Aegean

Eπίσης μία μετοχή με μεγάλη μεταβλητότητα, η μετοχή που προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά μεν αλλά πιέζεται λόγω του «άγνωστου» τουριστικού μέλλοντος.

ΓΕΚ Τέρνα

Με μια διακοπή δύο συνεδριάσεων, η μετοχή επέστρεψε στο ανοδικό της κανάλι. Είναι αυτό που λέμε «αγρανάπαυση». Έχει μεγάλο πλάνο για τις επενδύσεις της, ενεργειακές και υποδομών.

Ελλάκτωρ

Κινητικότητα για τη μετοχή της Ελλάκτωρ και μάλιστα ανοδική. Η μετοχή φαίνεται ότι έχει στήριξη στα 1,3 ευρώ και μόλις τα πλησιάζει βγαίνουν αγοραστές. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν οι αγοραστές είναι για κερδοσκοπικούς λόγους ή ενόψει της γενικής συνέλευσης. Θα φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Μυτιληναίος

Η πλέον σταθερή μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή. Κινείται με μικρούς ανοδικούς ρυθμούς φτάνοντας στα 13,5 ευρώ. Πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική η ανάλυση της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ για την εταιρεία. Δίνει τιμή-στόχο τα 15 ευρώ.

Attica Group

Tη σύναψη δανειακής σύμβασης έως 14,7 εκατ. ευρώ για τη ναυπήγηση τριών πλοίων τύπου AERO CATAMARAN, καθώς και την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου έως 55 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Attica Group.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ