Νέα
  • ΓΔ: 873.49 -2.88%
  • Τζίρος: 47,01 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ράλι από την ΕΥΔΑΠ, «ρεβάνς» από τον ΟΠΑΠ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αμερικανικό χρηματιστήριο: Αργία σήμερα λόγω της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών

Ο δείκτης S&P 500 πραγματοποίησε, μία μέρα πριν από την αργία της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών (είναι σήμερα), το μεγάλο άλμα πάνω από τις 4.000 μονάδες. Κάτι που ήταν αναμενόμενο για όσους παρακολουθούσαν την πορεία του το τελευταίο διάστημα. Πολιορκούσε εδώ και αρκετές εβδομάδες το κάστρο των 4.000 μονάδων και το άλωσε χθες. Επί της ουσίας έχει μόνο τεχνική σημασία (και ιστορική) η υπέρβαση αυτή. Μετά το νέο πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που έχει αρχίσει να διοχετεύεται στην αμερικανική οικονομία, τα μακροοικονομικά στοιχεία έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν βελτίωση.

Ευρωπαϊκές αγορές: Σε ιστορικά υψηλά ο DAX, o CAC και ο MIB

Και εδώ έχουμε αργία σε πολλές αγορές σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών. Οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται ότι έχουν προεξοφλήσει μία αντίστοιχη οικονομική ανάκαμψη με τις ΗΠΑ. Όμως το παράδοξο είναι ότι η Γερμανία ήδη βρίσκεται σε σκληρό lockdown και η Γαλλία ξεκινά το δικό της σκληρό lockdown. Kαι όμως τα χρηματιστήρια τρέχουν, προεξοφλώντας εξελίξεις και αναζητώντας αποδόσεις. Κυρίως το δεύτερο.

Γενικός Δείκτης: Ορατός ο στόχος των 900 μονάδων

Το ελληνικό χρηματιστήριο ως μέλος του EuroNext (της ευρωπαϊκής πλατφόρμας) θα ακολουθήσει σήμερα την αργία των Καθολικών. Ο Γενικός Δείκτης μετά και την ενημερωτική έκθεση της Moody's περί επικείμενης αναβάθμισης των τραπεζικών μετοχών εκτινάχθηκε κατά 1,18%, κλείνοντας στις 875,22 μονάδες. Απέχει ελάχιστα από τα επίπεδα των 890-900 μονάδων που είχε στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 και τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Εντοκα Γραμμάτια Δημοσίου: Ετοιμάζεται νέος πλειστηριασμός πριν από το Πάσχα

Ενας νέος πλειστηριασμός εντόκων γραμματίων του Δημοσίου αναμένεται μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές. Τα επιτόκια των προηγούμενων πλειστηριασμών είναι αρκετά χαμηλά (αρνητικά μάλλον) και ευνοούν την άντληση μικρών κεφαλαίων. Αν το Δημόσιο αντλήσει 300 εκατ. ευρώ από τον πλειστηριασμό αυτό, θα χρησιμοποιηθούν για τα επιδόματα Πάσχα και για τόνωση των επιχειρήσεων.

Τραπεζικές μετοχές

Με άνοδο που ξεπέρασε το 3% έκλεισε ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης χθες. Οι μετοχές Alpha Bank και Eurobank ήταν οι κερδισμένες, ενώ η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε οριακά ανοδικά. Έντονη μεταβλητότητα και μεγάλη διακύμανση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που κέρδιζε μέχρι 6,5% και τελικά υποχώρησε -1,51%.

ETE

Ανακοίνωσε αποτελέσματα και η -πρώην πλέον- θυγατρική της ΕΤΕ για 130 χρόνια, η Εθνική Ασφαλιστική, και ήταν καλά. Μάλλον κάποιοι θα τα βλέπουν και θα κάνουν δεύτερες σκέψεις για την πώληση. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιεστική ήταν η DG Com και ο SSM για την πώληση, αλλά η πώληση με τα περίπου 350 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα σε δόσεις μέχρι το 2026 μόνο πλεονεκτήματα δεν φέρνει. Η ασφαλιστική ήταν γραμμένη στους ισολογισμούς στα 700 εκατ. ευρώ και τη διατηρούσε ως πρόβλεψη από το 2016 μέχρι και το 2020. Τώρα τη διαφορά των 300+ εκατ. ευρώ θα τη γράψει ζημιά; Θα την αποσβέσει σε μελλοντικές χρήσεις;

Eurobank

Ακούγεται ότι μάλλον θα αυξήσει το ποσοστό της η Fairfax και δεν θα το μειώσει, ούτε σκέφτεται να το πουλήσει σε υψηλότερα επίπεδα της μετοχής. Γιατί να το κάνει άλλωστε; Η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων (ROE) της Eurobank είναι αρκετά καλή για ευρωπαϊκή τράπεζα.

ΕΥΔΑΠ

Ραλάκι κάνει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ που πλέον έχει ξεπεράσει τα 7,7 ευρώ και βάζει πλώρη για υψηλότερα. Σε διάστημα μίας εβδομάδας (πέντε συνεδριάσεων) έχει καταγράψει άνοδο περίπου 15%. Καθόλου άσχημα.

ΟΠΑΠ

Λέγαμε τόσο καιρό ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ ήταν εν υπνώσει και χθες πήρε τη ρεβάνς με μία μεγάλη ανοδική κίνηση. Προσεγγίζει πλέον τα 12 ευρώ. Ζήτημα χρόνου και συνθηκών να τα υπερβεί. Το ερωτηματικό είναι εάν θα μοιράσει μέρισμα για τη χρήση 2020 και πόσο θα είναι αυτό. Τους κακόμαθε τους επενδυτές με τα μεγάλα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίων και φέτος μάλλον έχουν δυσαρεστηθεί. Θα δείξει μέχρι το Ιούνιο πώς θα πάει η μετοχή.

Ελλάκτωρ

Γενική Συνέλευση έχει σήμερα η Ελλάκτωρ και αναμένεται να μάθουμε πολλά: για τις μελλοντικές στρατηγικές, για τις σχέσεις των δύο πλευρών μεταξύ τους, για τις προθέσεις του ΔΣ, και βέβαια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μακάρι να υπάρξουν συναινετικές διαδικασίες.

ΔΕΗ

Στις 6 Απριλίου συνεδριάζει το ΔΣ της ΔΕΗ για να εγκρίνει τα 11 σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να περάσουν στη β' φάση του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι εκτιμήσεις σχετικά με την πρόθεση πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι διφορούμενες. Αλλοι επικαλούνται λόγους κρατικού συμφέροντος για να μην προχωρήσει η διαδικασία και άλλοι επικαλούνται τη «Μήδεια» και την αδυναμία λειτουργίας της εταιρείας σε έκτακτες συνθήκες (ΔΕΔΔΗΕ).

Autohellas

Στα 0,23 ευρώ/μετοχή (μεικτό) καθορίστηκε το μέρισμα της Autohellas προς τους μετόχους της από τα κέρδη του 2020, όπως αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση της 31ης Μαρτίου. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 7η Απριλίου, ενώ η έναρξη πληρωμής θα γίνει στις 13 Απριλίου. H μετοχή κατέγραψε σημαντική αύξηση σήμερα και διαμορφώθηκε στα 6,67 ευρώ. Δηλαδή μία μερισματική απόδοση (μετά τον φόρο) της τάξης του 3,4%.

Coca-Cola HBC: Με έδρα την Ελλάδα για την ΕΕ

Καθόλου δεν μας παραξένεψε η χθεσινή μικρή υποχώρηση. Για πολλά χρόνια η μετοχή κινείται κόντρα στο ρεύμα της αγοράς. Η Coca-Cola HBC AG είχε ανακοινώσει ότι -μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου του 2020- το κράτος-μέλος καταγωγής της για τους λόγους της Οδηγίας 2004/109/ΕΚ θα είναι η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία θα αρχίσει να υποβάλει συγκεκριμένες ρυθμιστικές πληροφορίες στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με βάση τους σχετικούς ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους. Σημαντικοί μέτοχοι της εταιρείας θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να αναφέρουν αγορές ή πωλήσεις σημαντικών μεριδίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι το καθεστώς της ως ελβετικής επιχείρησης με έδρα την Ελβετία παραμένει αμετάβλητο.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ