Έπιασε και τις 1750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, φτάνοντας σε νέα υψηλά 15ετίας (Μάιος 2010). Μόνο που τώρα είναι ανοδικά, ενώ τότε ήταν σε υποχώρηση. Επίσης, είχε φτάσει και υψηλότερα ενδοσυνεδριακά τον Αύγουστο 2010, αλλά είχε κλείσει τότε χαμηλότερα. Αλλά αυτά είναι στατιστική. Η ουσία είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο, ξεπέρασε με άνεση και την κρίση των δασμών του Απριλίου και πλέον μπορεί μέχρι το τέλος Μαΐου να φτάσει στις 1800 μονάδες. Για να πετύχει την σημερινή υπέρβαση, χρειάστηκε να πάρει δυνάμεις από τις ξένες αγορές που κινήθηκαν ανοδικά και βέβαια από τις τραπεζικές μετοχές που πρωταγωνίστησαν.
Ξένες αγορές: Συνομιλίες με Κίνα και ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ
Στον χθεσινό Καγκελάριο, σας το γράψαμε με ρίμα: «Συμφωνία με Λονδίνο και στο βάθος το Πεκίνο». Οι ΗΠΑ προχωρούν σε συνομιλίες με την Κίνα (στο ουδέτερο έδαφος της Ελβετίας) με μία κίνηση συμβιβασμού του Τραμπ που μειώνει τους δασμούς στο 80%. Τζάμπα μαγκιά είναι. Αφού οι Κινέζοι τον «δούλευαν» αρκετά το προηγούμενο διάστημα. Πάντως είναι ευκαιρία τώρα να ηρεμήσουν τα πράγματα. Σε ό,τι αφορά τις κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού Ευρωζώνης Απριλίου, μπορεί να προχωρήσει στη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.
Τραπεζικές μετοχές: Ξεσάλωσαν οι αγοραστές
Τα ξένα funds περίμεναν ένα σινιάλο από τις αγορές προκειμένου να επιστρέψουν ως αγοραστές στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Από τη στιγμή που είδαν ότι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου είναι ανθεκτικά και ότι οι στόχοι των τραπεζιτών είναι πολύ υψηλότεροι.
Goldman Sachs: Ανέβασε και αυτή τις τιμές στόχους της για τις ελληνικές τράπεζες
Αναβάθμισε τις τιμές στόχους των Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας, δίνοντας σύσταση overweight και η Goldman Sachs, ενώ τηρεί ουδέτερη στάση για την Eurobank έπειτα από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται ως εξής: για την Alpha Bank στα 2,70 ευρώ, για την Πειραιώς στα 6 ευρώ με περιθώριο ανόδου 16%, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,7 ευρώ και για την Eurobank στα 2,9 ευρώ.
Alpha Bank: Aνεβάζει τον πήχη της κερδοφορίας ο CEO, Βασίλης Ψάλτης – Υπεραξίες από τις εξαγορές
Ο κ. Ψάλτης αναβάθμισε ήδη τον στόχο για κέρδη ανά μετοχή, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 0,45 ευρώ, μία αύξηση 7% σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις για το 2027 και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 13%, ενώ ανέφερε ότι η εξαγορά της Axia μπορεί να τριπλασιάσει τα έσοδα στον κλάδο για την Alpha σε 45 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τις εξαγορές της τράπεζας, ο κ. Ψάλτης είναι πολύ αισιόδοξος, καθώς μετά τη FlexFin και την Astro Bank, η Alpha Bank προχώρησε στην τρίτη εξαγορά μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, με την AXIA Ventures, με την οποία στοχεύει στη δημιουργία της μεγαλύτερης πλατφόρμας επενδυτικής τραπεζικής και κεφαλαιαγορών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Qualco: Υπερκάλυψη 5 φορές στο IPO
Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκφράστηκε από τους επενδυτές που συμμετείχαν στην Συνδυασμένη Προσφορά ανήλθε σε 103.078.801 Προσφερόμενες Μετοχές στα €5,46 ανά Προσφερόμενη Μετοχή, δηλαδή συνολικό ποσό €563 εκ., υπερβαίνοντας τις 20.700.000 Προσφερόμενες Μετοχές που προσφέρθηκαν μέσω της Συνδυασμένης Προσφοράς, κατά περίπου 5 φορές.
Η τελική τιμή διάθεσης των Προσφερόμενων Μετοχών καθορίστηκε, βάσει της από 09.05.2025 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και των αποτελεσμάτων της διαδικασίας κατάρτισης βιβλίου προσφορών που διεξήχθη από τις 07.05.2025 έως τις 09.05.2025, τόσο για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά όσο και στη Θεσμική Προσφορά, στα €5,46 ανά μετοχή. Η Τιμή Διάθεσης στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και τη Θεσμική Προσφορά είναι ταυτόσημη.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υπογραφές για τον πολυσυζητημένο ΒΟΑΚ και με χρηματοδότηση μέσα από το Τ.Α.Α.
Έπεσαν οι υπογραφές για το έργο του ΒΟΑΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης για τα 157 χιλιόμετρα που θα συνδέουν το Ηράκλειο με τα Χανιά, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μια σπουδαία ημέρα για την Κρήτη.
Την υπογραφή της σύμβασης έβαλαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, με το έργο να έχει ενταχθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και συνεπώς μέρος του κόστους κατασκευής να καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Κρήτη, καθώς επιτέλους, μετά από πολλές δυσκολίες και εμπόδια, υπογράφουμε τη σύμβαση παραχώρησης Ηράκλειο–Χανιά με προαίρεση μέχρι την Κίσσαμο, μια δέσμευση που είχα αναλάβει προσωπικά και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να την παρουσιάσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης.
Όμιλος ΦΑΪΣ: Εξαγόρασε τον γνωστό οίκο υποδημάτων «Καλογήρου»
Στον όμιλο Φάις πέρασε το 100% της Καλογήρου, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η εισηγμένη. Συγκεκριμένα, ο όμιλος Φάις απέκτησε 17,42% του μετοχικού κεφαλαίου από μετόχους μειοψηφίας έναντι τιμήματος 4,67 εκατ. ευρώ. Κατόπιν της συναλλαγής αυτής, η εισηγμένη κατέχει πλέον το 100% των μετοχών της Καλογήρου.
Η εταιρεία Καλογήρου δραστηριοποιείται στον χώρο των πολυτελών υποδημάτων. Επί του παρόντος διαθέτει 10 φυσικά καταστήματα και ένα e-shop.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
«Ο Όμιλος Φάις ανακοινώνει ότι στις 7 Μαΐου 2025 ολοκλήρωσε την απόκτηση από μετόχους μειοψηφίας ποσοστού 17,42% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με επωνυμία Καλογήρου Α.Ε. έναντι τιμήματος 4,67 εκατ. Ευρώ. Ως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής, ο Όμιλος Φάις κατέχει πλέον το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Καλογήρου Α.Ε. Οι συναλλαγές αυτές πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της χρήσης κεφαλαίων όπως αυτά καθορίστηκαν στο εγκεκριμένο ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς».
ΟΛΠ: Ιστορικό υψηλό για τη μετοχή – Συζητήσεις με τον Δήμο Πειραιά για την ανάπτυξη των γειτονικών περιοχών
Σε ιστορικό υψηλό έφτασε την Παρασκευή η μετοχή του ΟΛΠ. Η διοίκηση συζήτησε με τον Δήμο Πειραιώς για τις επενδύσεις που προβλέπεται να κάνει ο ΟΛΠ στις περιοχές γύρω από το λιμάνι, όπως άλλωστε προβλέπονταν και στην αρχική συμφωνία. Το Δημαρχιακό Μέγαρο Πειραιά επισκέφθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., κ. Su Xudong, ο οποίος συνομίλησε με τον Δήμαρχο Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη, με αφορμή την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.
Η εν λόγω συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο της μακροχρόνιας και αγαστής συνεργασίας της ΟΛΠ Α.Ε. με τον παραλιμένιο Δήμο Πειραιά για την ανάδειξη και αναβάθμιση της λιμενικής ζώνης και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η πρόοδος των εργασιών για την επέκταση του Σταθμού Κρουαζιέρας, η αξιοποίηση του πρώην εκθεσιακού κέντρου, γνωστού ως κτίριο «Παγόδα», καθώς και η χρήση οικολογικών λεωφορείων εντός του λιμένος.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο νέο Πρότυπο Πάρκο, για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες εφαρμογής και στο επόμενο διάστημα θα αναρτηθεί ο ανοικτός διαγωνισμός για την δημοπράτηση της κατασκευής του. Επιπλέον, έγινε αναφορά στην εξέλιξη των έργων στον περιβάλλοντα χώρο του Σταθμού Μετρό πλησίον του λιμένος για την αποκατάσταση της λειτουργίας της πεζογέφυρας, που αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.
ΕΛΤΟΝ: Προχώρησε σε ομολογιακό δάνειο 9 εκατ. ευρώ
Η διοίκηση της ΕΛΤΟΝ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 30/04/2025 υπογράφηκε μονοετές (με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης για δύο επιπλέον έτη), διμερές κοινό ομολογιακό δάνειο, με κάλυψη αυτού από την «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» («Ομολογιούχος Δανειστής») και με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε αυτό.
Διαχειριστής πληρωμών και Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων ορίσθηκε η «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.».
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου θα χρησιμοποιηθεί με σκοπό:
i. την εξόφληση υφιστάμενου δανεισμού της Εταιρείας στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. από ομολογιακό δάνειο εκδόσεώς της δυνάμει της υπ’ αριθμ. 5927030851 από 12-05-2022 σύμβασης κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου και διορισμού πληρεξουσίου καταβολών και εκπροσώπου των ομολογιούχων, και δη του υπολοίπου του δανεισμού αυτού κατά την Ημερομηνία Έκδοσης του Δανείου, και ii. την κάλυψη αναγκών της Εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, προς εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού της Εταιρείας.
ΔΑΑ: Νέο δρομολόγιο μεταξύ Λος Άντζελες και Αθήνας ενισχύει το δίκτυο της Norse Atlantic
Η Norse Atlantic εγκαινίασε μια νέα αεροπορική σύνδεση μεταξύ του Los Angeles International Airport (LAX) και της Αθήνας (ATH), διευρύνοντας το υπερατλαντικό δίκτυό της.
Το νέο δρομολόγιο αποδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας να προσφέρει νέους προορισμούς προς την αγορά των ΗΠΑ, με οικονομικές επιλογές ναύλων.
Η πτήση θα ξεκινήσει στις 3 Ιουνίου 2025 και θα εκτελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα με Boeing 787 Dreamliner. Οι ναύλοι θα ξεκινούν από $269 ή 259 ευρώ, με διαθέσιμες επιλογές τόσο για οικονομική όσο και για premium καμπίνα.
Η Norse Atlantic ήδη προσφέρει οικονομικά προσιτές πτήσεις από το Λος Άντζελες προς Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, και τώρα Αθήνα.
ΟΠΑΠ: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για επανεπένδυση μερίσματος (script dividend)
Η επιστροφή –μέσα σε 2 συνεδριάσεις– στα επίπεδα των 20 ευρώ, αυξάνει το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών για να επανεπενδύσουν το μέρισμα σε χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα. Θα το δούμε από την επόμενη εβδομάδα (14 Μαΐου) αυτό.
Το καλεντάρι της επόμενης εβδομάδας
Στο καλεντάρι των προγραμματισμένων δράσεων και ανακοινώσεων, η Δευτέρα ξεκινάει με τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Τράπεζας Κύπρου (πριν το άνοιγμα), του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και της Optima Bank.
Την Τρίτη ακολουθεί το Κρι – Κρι, την Τετάρτη ο ΟΤΕ (πριν το άνοιγμα) και την Πέμπτη η Τράπεζα Αττικής και η Lavipharm.
Σε άλλα νέα, το βράδυ της Τρίτης θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του δείκτη MSCI, την Πέμπτη θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση τους στην Κύρια Αγορά του ΧΑ οι μετοχές της Qualco, ενώ την Παρασκευή ολοκληρώνεται η περίοδος εξάσκησης του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ της «Ευρώπη Ασφαλιστική».
Τέλος, επισημαίνεται ότι την προσεχή Παρασκευή κλείνουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Μάιο.