Οι συνθήκες στις ξένες αγορές ήταν εξαιρετικές, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και το ελληνικό χρηματιστήριο ενισχυμένο και από εγχώριους καταλύτες έκανε και αυτό το δικό του ράλι τόσο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες και πάλι, όσο και στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ράλι σε Αμερική και Ευρώπη
Οι ξένες αγορές ενισχύθηκαν από την αμερικανο-κινεζική συμφωνία για τους δασμούς και είχαν ανοδική αντίδραση, σε συνέχεια την ανόδου της Παρασκευής.
Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 2,42%, ο S&P 500 είχε άνοδο 2,7% και ο Nasdaq εκτινάσσονταν κατά 3,61%.
Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX είχε μικρή άνοδο 0,14%, ο γαλλικός CAC αυξήθηκε κατά 1,3%, ο ιταλικός MIB κατά 1,24% και ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 1,36%.
Ωστόσο παρά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών και την υποχώρηση Τραμπ έναντι της Κίνας, στο Ουκρανικό η κατάσταση περιπλέκεται αφού κάθε πλευρά - Ευρωπαίοι, ΗΠΑ, Ουκρανία, Ρωσία- έχει την δική της ατζέντα.
Επίσης, οι ευρωπαϊκές αγορές ποντάρουν σε νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ για την ενίσχυση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης , τώρα που ο πληθωρισμός μοιάζει ελεγχόμενος.
Χ.Α.: Ακολούθησε στην άνοδο
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έπιασε τα επίπεδα των 1780 μονάδων (έκλεισε λίγο χαμηλότερα) και με αυξημένες συναλλαγές, ακολουθώντας αφ' ενός τις ανοδικές τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών και αφ' ετέρου τις εγχώριες ενθαρρυντικές εξελίξεις με τα εταιρικά αποτελέσματα και τα διανεμόμενα μερίσματα.
Τα τραπεζικά αποτελέσματα α' τριμήνου της προηγούμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα α' τριμήνου των μη τραπεζικών blue chips (πχ Τιτάν) ήταν οι βάσεις της ανόδου.
Τα διανεμόμενα μερίσματα (υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουλίου) είναι ένα σημαντικότατο κίνητρο αγοράς μετοχών.
Οι επιχειρηματικές κινήσεις τέλος, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς δείχνοντας ότι υπάρχει σημαντικό επιχειρηματικό υπόβαθμο που θα μετουσιωθεί σε χρηματιστηριακές υπεραξίες.
Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γεν. Δείκτης έφτασε στις παρυφές των 1780 μονάδων (1775) και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης είχε κάποια διαφοροποίηση (χαμηλό ημέρας στις 1761 μονάδες) από ενδοσυνεδριακές πωλήσεις αποκόμισης κερδών.
Στο τέλος της συνεδρίασης, επέστρεψε προς τα υψηλά ημέρας και διαμορφώθηκε στις 1774,96 μονάδες με άνοδο 1,46%.
Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 227 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 86 ήταν ανοδικές και οι 36 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,56% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 1,01%.
Το τραπεζικό ράλι συνεχίστηκε
Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που -συνεχίζοντας από την Παρασκευή- είχε ισχυρή άνοδο και παρέσυρε σε υψηλότερα επίπεδα τον Γενικό Δείκτη.
Ο κλαδικός δείκτης αυξήθηκε κατά 3,32% με αγοραστές και στις 7 τραπεζικές μετοχές (4 συστημικές και 3 μικρότερες).
Από τα μη τραπεζικά blue chips, συνέχισαν ανοδικά ΔΕΗ, METLEN, ΟΤΕ, Motor Oil, Titan, Aegean, Jumbo, EXAE, Cenergy, ΕΛΠΕ, Viohalco, Jumbo, ΕΧΑΕ, Αktor. Aυξημένες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Coca Cola HBC και στον Ελλάκτωρα ενώ πιέστηκε και ο ΑΔΜΗΕ, η Lamda Development και το Δ.Α.Α.
Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι συνήθεις ύποπτοι, AVAX, Profile, ΕΛΧΑ, Κρι-Κρι, PremiaQ&R.
Να επισημάνουμε ότι αναμένεται νέα αξιολόγηση μετοχών για την αναδιάρθρωση του MSCIκαι αυτό αποτελεί μόνο του ένα κίνητρο τοποθετήσεων για θεσμικά χαρτοφυλάκια.