Η έκθεση Fitch την Παρασκευή το βράδυ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς όπως είχαν διαμορφωθεί λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Να θυμίσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης είχε μικρές μεταβολές και προς το τέλος της συνεδρίασης τα πακέτα των αγοραστών από το εξωτερικό έδειξαν ότι θα παίρναμε την αξιολόγηση. Μπορεί να ήταν τελικά θετική αξιολόγηση των προοπτικών (outlook) αλλά υπήρξε και μία επιφυλακτικότητα λόγω των διεθνών εξελίξεων, με αποτέλεσμα να μην αλλάξει η βαθμολογία. Σε κάθε περίπτωση η Fitch έδωσε ένα δώρο στο ελληνικό χρηματιστήριο που εν μέρει προεξοφλήθηκε με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στο υψηλό 15ετίας.
H ανοδική αντίδραση προήλθε κυρίως από την εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών που ευνοούνται άμεσα από την θετική αξιολόγηση της Fitch, τα καλά αποτελέσματα α’ τριμήνου και τις διανομές μερισμάτων. Ταυτόχρονα ευνοούνται τα μη χρηματοοικονομικά blue chips που έχουν εξωστρέφεια και ειδικά όσα έχουν διπλές εγγραφές (σε Αθήνα και ξένες αγορές). Eπίσης, συνεχίζεται – έστω και υπό μικροδιορθώσεις – η ανοδική κίνηση στα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips. Aρκετά εξ’ αυτών κινούνται σε ιστορικά υψηλά.
Η επίδραση των διεθνών αγορών
Η ανοδική κίνηση των ξένων αγορών που βλέπουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και μία σχετικά ήπια ανάπτυξη στις οικονομίες, σε συνδυασμό με εταιρικές προοπτικές και τις εκθέσεις ξένων οίκων στην Ελλάδα, έφεραν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 1.804,06 μονάδων με άνοδο 1,02%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 173 εκατ. ευρώ – σχετικά χαμηλά επίπεδα – και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 76 ήταν ανοδικές και 39 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,23%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,65%.
Οι αγοραστές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στους τραπεζικούς τίτλους όπου και οι 4 συστημικές κινήθηκαν ανοδικά και σε αρκετά μη τραπεζικά blue chips όπως για παράδειγμα η METLEN η οποία αυξήθηκε κατά 4,07%, η Coca Cola HBC, η Jumbo, η ΔΕΗ, ο Τιτάνας, το ΔΑΑ, η ΕΧΑΕ, η Aegean. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε και πάλι η Profile, η AVAX και η Quest. Να σημειωθεί ότι σήμερα είχαμε τη λήξη των συμβολαίων Μαΐου, τα οποία τα περισσότερα μετακυλήθηκαν (ιδιαίτερα τα ΣΜΕ του FTSE ASE 20) στις επόμενες λήξεις. Ο τραπεζικός δείκτης ήταν αυτός που έδωσε την ανοδική κίνηση με άνοδο 1,08%, με την Alpha Bank να αυξάνεται κατά 1,6%, την Πειραιώς κατά 1,99%, την ΕΤΕ κατά 0,44% και την Eurobank 0,39%. Πολύ ισχυρή άνοδο (3%) κατέγραψε η OPTIMA στον απόηχο των εταιρικών αποτελεσμάτων της.
Αποδόσεις ομολόγων και εικόνα εταιρικών αποτελεσμάτων
Η αναβάθμιση από την Fitch είχε ιδιαίτερες επιδράσεις στα ελληνικά ομόλογα τα οποία είχαν σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους την Παρασκευή. Ενδεικτικά, οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών υποχώρησαν κατά 2% περίπου και διαμορφώθηκαν στο 3,34%.
Το πρώτο δείγμα γραφής των 19 εταιριών που έχουν δημοσιεύσει α’ τρίμηνο είναι μεν ικανοποιητικό σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, δείχνει ωστόσο ότι το 2025 θα είναι έτος σταθεροποίησης της κερδοφορίας λόγω της επιβράδυνσης κάποιων κομβικών οικονομικών κλάδων (Διυλιστήρια, Τράπεζες). Η ως τώρα εικόνα δείχνει υστέρηση του κύκλου εργασιών κατά 9,6%, μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 22,5% και μείωση της καθαρής κερδοφορίας κατά 8%.
Το οργανικό αποτέλεσμα των τραπεζών είναι οριακά μειωμένο κατά 0,4%, αντανακλώντας κυρίως τη μείωση των εσόδων από τόκους (–2,4%). Τα διυλιστήρια θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον ικανοποιητικών μεν, χαμηλότερων δε περιθωρίων διύλισης όπως τουλάχιστον διαφαίνεται στο πεντάμηνο της χρονιάς, έχοντας για διαφορετικούς λόγους παύσεις λειτουργίας στην παραγωγή τους. Ως εκ τούτου θα αναζητηθούν αντίρροπες δυνάμεις από άλλους κλάδους (ενέργεια, κατασκευή, λιανικό εμπόριο) προκειμένου να ισοσκελιστούν οι όποιες απώλειες. Αυτή η ανάγνωση οδηγεί διαχειριστικά σε μια πιο επιλεκτική προσέγγιση της αγοράς, δεδομένης της διαφοροποίησης που υπάρχει πλέον στους ρυθμούς μεγέθυνσης των εταιριών, φαινόμενο απόλυτα φυσιολογικό τηρουμένων των ισχυρών τάσεων στην κερδοφορία των εισηγμένων που επικράτησαν στις τρεις προηγούμενες χρήσεις.
Αντίθετο κλίμα από τις ΗΠΑ
Σε αντίθεση με την θετική αξιολόγηση της μικρής Ελλάδας από την Fitch, ήρθε η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Moody’s. Μία εξέλιξη που προβληματίζει πρώτα την αγορά ομολόγων, αφού οι περισσότερες οικονομίες έχουν σημαντικές συναλλαγματικές εφεδρείες σε αμερικανικά ομόλογα, την ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου με σημαντική ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος που αποτελεί «ράπισμα» στα σχέδια Τραμπ για αμερικανική ηγεμονία και πλέον έναν έξτρα παράγοντα κινδύνου για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που είναι οι βασικοί χρηματοοικονομικοί παράγοντες που κινούν τα νήματα στα χρηματιστήρια, πλέον θα κληθούν να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο των αμερικανικών ομολόγων και να αλλάξουν τις ροές κεφαλαίων τους. Υπενθυμίζεται ότι αμερικανικά ομόλογα αξίας άνω των 5 τρισ. δολαρίων είναι οι εφεδρείες των ισχυρών οικονομιών ανά τον κόσμο. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε σημαντικά μετά την υποβάθμιση και έφτασε στο 4,45%. Οι αγορές θα αξιολογήσουν την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody’s τη Δευτέρα και εκεί θα φανεί εάν θα πάμε σε μία διορθωτική περίοδο ή θα προσπεράσουν το σοκ με νέες ανόδους.