Οι διεθνείς αγορές αναθεώρησαν τις αρχικές σκέψεις περί πιθανής μεσολάβησης Τραμπ, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και πλέον οι φόβοι για εκτίναξη των τιμών πετρελαίου σε νέα υψηλά πολυετίας είναι ορατοί.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κινούνται πτωτικά, αν και χωρίς έντονες πιέσεις όπως όταν ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες το πρωί. Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την πτωτική τάση, χωρίς όμως ιδιαίτερες υπερβολές και πιέσεις.
Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,25%, ο S&P 500 κατά -0,43%, ο Nasdaq κατά -0,55%. Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX ήταν στο -0,97%, ο γαλλικός CAC στο -0,83%, ο ιταλικός MIB στο -1,2% και ο Eurostoxx 50 στο -1,01%.
Να αναφέρουμε ότι και μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ (κατανάλωση) βγήκαν μειωμένα και ενίσχυσαν την πτωτική πορεία.
Οι τιμές πετρελαίου για το WTI (Texas) την ίδια ώρα αυξάνονταν στα 72 δολάρια το βαρέλι και για το Brent στα 78,5 δολάρια το βαρέλι.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Υποχώρησε μεν ο Γενικός Δείκτης, αλλά κρατήθηκε κοντά στις 1.820 μονάδες
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε αρκετά έντονα λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης και σταδιακά οι πιέσεις εξασθένησαν, αφού είτε βγήκαν αγοραστές σε τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips, είτε είχαμε αγορές ιδίων που απορροφούσαν την προσφορά.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γεν. Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.816,69 μονάδες με υποχώρηση 0,97%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 153 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 33 έκλεισαν ανοδικά και οι 75 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά -1,08%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,06%.
Ο τραπεζικός δείκτης μειώθηκε εντονότερα κατά 1,16%, με πιέσεις και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές.
Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα περισσότερα γνώρισαν υποχώρηση, ενώ ανοδικά κινήθηκαν:
- ο ΑΔΜΗΕ (είσοδος γνωστού ιταλικού fund),
- το ΔΑΑ που υπερέβη τα 10 ευρώ,
- η ΕΧΑΕ και
- ο ΟΛΘ.
Από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν (άνοδος και όγκος):
- η Frigoglass,
- η Quest,
- η Prodea (αύξησε το ποσοστό της η Alpha Bank),
- η Premia,
- η Alpha Αστικά Ακίνητα,
- η Trastor,
- η Audiovisual (AVE) λόγω της εισόδου στο Bazaar,
- η Δομική Κρήτης και
- η Ευρώπη Holdings.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου «τσίμπησε» οριακά στο 3,30% (λίγο μετά τις 17.30 ώρα Ελλάδος).
Εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πλήρως εναρμονισμένο με την κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών σ’ αυτή τη δύσκολη γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία.
Σε περίπτωση που φανεί «φως στο τούνελ» (ειρήνευση ή εκτόνωση πολεμικών καταστάσεων), μπορεί να υπάρξει νέα ανοδική κίνηση. Ωστόσο, με την τρέχουσα συγκυρία, η ισχυρή στήριξη είναι πρώτα οι 1.800 μονάδες και μετά οι 1.780 μονάδες.