Νέα
  • ΓΔ: 905.31 +0.36%
  • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Σε... αναμονή η Jumbo, τι σχεδιάζουν τα ελληνικά διυλιστήρια

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Σχέδιο Ανάκαμψης: Πόροι 57 δισ. και ώθηση 7% στο ΑΕΠ μέχρι το 2026

Η χρηματοδότηση από την ΕΕ ανέρχεται σε 30,9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 18,2 δισ. σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. σε δάνεια), ενώ τα συνολικά επενδυτικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν αναμένεται να ανέλθουν σε 57,5 δισ., συμπεριλαμβάνοντας τη μόχλευση, μέσω του τραπεζικού συστήματος, την Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα και την ΕτΕπ, καθώς και ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με το σκέλος των δανείων, το 50% θα αντιστοιχεί στο Δημόσιο, το 30% σε τραπεζικά δάνεια και το υπόλοιπο 20% σε συμμετοχή των ίδιων των επενδυτών. Η υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα μια πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ της τάξεως του 7% έως το 2026. Μαθαίνουμε ότι οι τράπεζες έχουν ήδη στα χέρια τους τους πρώτους φακέλους με προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Το θέμα όμως δεν είναι να πάνε κεφάλαια μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως λέει το Σχέδιο, αλλά να χρηματοδοτηθούν οι «νεοσσοί», δηλαδή οι startups (νεοφυείς επιχειρήσεις). Από εκεί θα έρθει και η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προστιθέμενη αξία και κυρίως θα αυξηθεί η απασχόληση.

Αμερικανικές αγορές

Τα θετικά στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης, σε συνδυασμό με το νέο πακέτο των 2 τρισ. ευρώ για υποδομές και ενέργεια, εκτίναξαν και πάλι τις μετοχικές αποτιμήσεις στις αμερικανικές αγορές. Οι δύο μεγαλύτεροι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κινούνται σε ιστορικά υψηλά. «Bάλτε τώρα που γυρίζει» είναι η κατάσταση στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ. Η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από την αθρόα παροχή ρευστότητας φαίνεται ότι δεν θα είναι πρόβλημα από τη στιγμή που αυξηθεί η ανάπτυξη, υποστηρίζει η Goldman Sachs σε χθεσινή έκθεσή της.

Ιαπωνικό χρηματιστήριο (Nikkei)

Mέσα σε μία εβδομάδα έκλεισαν οι ζημιές που άνοιξε το σκάνδαλο με το Archegos (block trades) και τις επιπτώσεις του στις ιαπωνικές τράπεζες. Η μετοχή του ιαπωνικού κολοσσού της Nomura ισορρόπησε.

Yποχώρηση των τιμών του πετρελαίου

Μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου το απόγευμα της Δευτέρας στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 5%, στα 61,59 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, το WTI υποχωρούσε χθες το απόγευμα κατά 5,6%, στα 58,01 δολάρια το βαρέλι. Επρόκειτο για μία μεγάλη κίνηση των χωρών του ΟΠΕΚ προκειμένου να βοηθήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη να επιστρέψει. Ισως ήταν μια κίνηση με ευρύτερο συναινετικό μήνυμα για όσους είχαν συνηθίσει στις «μάχες των χαρακωμάτων».

Ελληνικά διυλιστήρια

Τα δύο μεγάλα ελληνικά διυλιστήρια (Motor Oil και ΕΛΠΕ) φαίνεται ότι έχουν κερδίσει πολλά από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου αυτήν την περίοδο. Εξ ου και η εκτίναξη της τιμής τους στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, βλέποντας τα διαγράμματα, η τιμή της Motor Oil παρά την άνοδό της κινείται περισσότερο στο κάτω εύρος της διακύμανσης (στα χαμηλά). Τα υψηλά της μετοχής καταγράφηκαν το 2019 και ήταν στα 24 ευρώ. Τα ΕΛΠΕ πάλι σκέφτονται να προχωρήσουν (αναλόγως των συνθηκών) προς νέα έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσα στο 2021. Αρκεί βέβαια να παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια. Πάντως ο όμιλος των ΕΛΠΕ έχει καταφέρει να μειώσει το χρηματοοιοκονομικό κόστος κατά 14% στο εννεάμηνο, στα 78 εκατ. ευρώ, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Jumbo

Aλλη μία εταιρεία που θα περιμένει να δει τις εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο. Αυτό που θέλουν τα στελέχη του ομίλου είναι να ανοίξουν πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δηλαδή σε περίπου 15 ημέρες. Θα προλάβουν τις παραγγελίες; Και εδώ παρακολουθούν τα κρούσματα μέρα-μέρα. Αν -για οποιοδήποτε λόγο- δεν προλάβουν το Πάσχα, τότε ο τζίρος θα είναι μειωμένος κατά 40%-50% περίπου σε σχέση με αυτόν του 2019 και περίπου 20% σε σχέση με αυτόν του 2020.

Παγκόσμιος Κατώτατος Εταιρικός Φόρος

Αυτή ήταν η είδηση της ημέρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κυρία Γέλεν (πρώην FED, νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ) παρέθεσε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για έναν μίνιμουμ εταιρικό φορολογικό συντελεστή (της τάξης του 21%) ο οποίος να έχει παγκόσμια καθολικότητα.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ