Ανοδικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι ενδείξεις μείωσης της έντασης στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας βοήθησαν στη βελτίωση του κλίματος μετά τη μεταβλητότητα που σημειώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας εν μέσω ανησυχιών για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες. Η Wall Street είχε απώλειες την περασμένη Πέμπτη και προκλήθηκε μεγάλη πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, ενώ την ίδια ημέρα οι αμερικανικές αγορές έκλεισαν με άνοδο.
Οι ασιατικές μετοχές διαπραγματεύονταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά το θετικό κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή, με τον περιφερειακό δείκτη μετοχών MSCI να σημειώνει άνοδο 1,7%, ενώ τα futures δείχνουν ότι ανοδικά θα ανοίξουν οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνδεόμενα με τον Dow Jones αυξήθηκαν κατά 84 μονάδες ή περίπου 0,2%. Τα συμβόλαια του S&P αυξήθηκαν κατά 0,2% ενώ του Nasdaq 100 κατά 0,3%.
Οι ιαπωνικές μετοχές ενισχύθηκαν σχεδόν 3% και το γιεν περιόρισε τις απώλειές του εν μέσω προσδοκιών ότι επόμενη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θα εκλεγεί η Σαναέ Τακαΐτσι, η οποία είναι υπέρ πιο χαλαρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Οι κινεζικές μετοχές σημείωναν επίσης άνοδο καθώς οι επενδυτές αγνόησαν την επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο γ' τρίμηνο στο 4,8% από 5,2% στο β΄ τρίμηνο.
Διαβάστε επίσης: Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια με αφορμή ζημιές αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών
Επιχείρηση Τραμπ να βελτιώσει το κλίμα
Το κλίμα της αγοράς βελτιώθηκε καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιχείρησε να περιορίσει τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα μετά την αναστάτωση που υπέστησαν οι αγορές την Παρασκευή λόγω των προβλημάτων με κόκκινα δάνεια περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών.
Ένας νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας είναι προγραμματισμένος αυτή την εβδομάδα, με τον Υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφέγκ να έχουν διαπραγματεύσεις. Ο Μπέσεντ είπε επίσης ότι είχε μια «ειλικρινή και λεπτομερή» συζήτηση με τον Χε και επιβεβαίωσε τα σχέδια να συναντηθούν προσωπικά την επόμενη εβδομάδα.
«Οι αγορές προεξοφλούν ότι τα πράγματα θα αποκλιμακωθούν,» έγραψε αναλυτής αγορών στην Capital.com στη Μελβούρνη. «Ωστόσο, είναι πιθανό οι αγορές να παραμείνουν νευρικές μέχρι να ανακοινωθούν ρητά τέτοιες υποχωρήσεις», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε από το Fox News την Κυριακή για την απειλή του να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα κατά 100%, ο Τραμπ είπε ότι οι δασμοί δεν είναι βιώσιμο, αν και «θα μπορούσαν να σταθούν.» Η Αμερική θα «είναι καλά» με την Κίνα, πρόσθεσε. Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία που θα μετριάσει την κρίση.
Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Βίαιο sell off με πτώση του Γ.Δ. στις 1.987 μονάδες - Στο -5,81% η εβδομάδα
Οι ΗΠΑ εξαιρούν δεκάδες προϊόντα από τους δασμούς
Το κλίμα ενισχύθηκε και από δημοσίευμα The Wall Street Journal που ανέφερε ότι ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξαιρέσει δεκάδες προϊόντα από τους αμοιβαίους δασμούς του και ήταν διατεθειμένος να εξαιρέσει εκατοντάδες ακόμα, αντανακλώντας μια ολοένα και περισσότερο κοινή άποψη μεταξύ αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να μειώσουν τους δασμούς σε ορισμένα αγαθά που δεν παράγονται εγχώρια.
Με πληροφορίες από Bloomberg και CNBC