Νέα
  • ΓΔ: 905.46 +0.22%
  • Τζίρος: 43,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η υποβάθμιση της Ελλάκτωρ και η εκτίναξη του Παπουτσάνη

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Τράπεζα Πειραιώς

«Λευκός καπνός» πάνω απ’ τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Πειραιώς. H Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 1,38 δισ. ευρώ, με την έκδοση 1,2 δισ. μετοχών. Για την επίτευξη της αύξησης, η τιμή διάθεσης θα κυμανθεί υπέρ το άρτιο και εντός ενός εύρους μεταξύ 1 ευρώ και 1,15 ευρώ. Η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου θα ξεκινήσει στις 21 Απριλίου με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό (book building) και, ταυτόχρονα, στην Ελλάδα με τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς. Σε ό,τι αφορά στην κατανομή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 85% της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί από το εξωτερικό μέσω του βιβλίου προσφορών και το υπόλοιπο 15% μέσω της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα 19 Απριλίου επιστρέφει η μετοχή προς διαπραγμάτευση με την αναπροσαρμοσμένη τιμή των 4,784 ευρώ μετά το reverse split.

Γενικός Δείκτης

Κλαυθμοί και οδυρμοί ακούγονται για την πτώση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες. Όχι, δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση. Ούτε οι σταθμοί είναι η πεμπτουσία της αγοράς. Αν για κάτι θα έπρεπε να είμαστε δυσαρεστημένοι, είναι ότι η αγορά διόρθωσε σε μία περίοδο που οι ξένες αγορές κάνουν ράλι. Επίσης η χθεσινή συνεδρίαση ήταν αρκετά άνευρη στο σύνολό της, με εξαίρεση ορισμένους τίτλους που είχαν κινήσεις. Δεν μας άρεσε η διόρθωση, αλλά δεν χάθηκε και ο κόσμος… Αφήστε δε που θα μπουν και νέα κεφάλαια.

Κεφαλαιοποίηση Χρηματιστηρίου

Στα 60 δισ. ευρώ ανέβηκε η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2013, αναφέρει η BETA AXEΠΕΥ. Υπολογίσαμε ότι η σχέση κεφαλαιοποίησης/ΑΕΠ διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του 35% περίπου, όταν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκινά από το 45% του ΑΕΠ. Άρα μπορούμε και υψηλότερα.

ΟΤΕ

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά τη χθεσινή (τελευταία της εβδομάδας) συνεδρίαση, διακρίθηκε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία ξεκίνησε ανοδικά και έφτασε με θετική μεταβολή προς το τέλος της συνεδρίασης. Πραγματικά κράτησε το χρηματιστήριο χθες ο ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας αυτά που έχουμε γράψει για τη δυνατή παρουσία του.

ΕΥΔΑΠ

Τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ την ανακηρύξαμε ατύπως προχθές μετοχή της εβδομάδας. Την Παρασκευή μας δικαίωσε καθώς ήταν από τις λίγες που κινήθηκαν ανοδικά και με αυξημένους όγκους. H συμφωνία-πλαίσιο με το Δημόσιο θα παρέχει την απαραίτητη θεσμική στήριξη ώστε να μπορέσει η ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει με νέα πνοή στα επιχειρηματικά της σχέδια. Να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση της εταιρείας, να εκπονήσει ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, να υποστηρίξει τα επενδυτικά της σχέδια στο μέλλον.

Μυτιληναίος

Προχωρά σε νέα έκδοση εταιρικού ομολόγου για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε, με πιστοληπτική αξιολόγηση BB-/BB (S/F), έχει δώσει εντολή στις BNP Paribas, Citigroup, και HSBC ως Γενικούς Συντονιστές (Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) να διοργανώσουν για λογαριασμό της μία σειρά από εξ αποστάσεως συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, οι οποίες συναντήσεις θα ξεκινήσουν την 19η Απριλίου 2021. Υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς, θα ακολουθήσει διάθεση πράσινων ομολογιών, χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων με διάρκεια 5,5 ετών (NCL/Μη Ανακλητές). Δεν δύναται να διασφαλιστεί ότι η Έκδοση θα πραγματοποιηθεί ή ότι θα έχει το προαναφερθέν μέγεθος ή ότι θα ολοκληρωθεί.
Η Εταιρεία προτίθεται να διαθέσει τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες για την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της Έκδοσης.

Ελλάκτωρ

Δεν έμειναν αμέτοχοι οι ξένοι οίκοι απέναντι στον εσωτερικό πόλεμο της Ελλάκτωρ. Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάκτωρ σε CCC+ από B- προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's, θέτοντας και αρνητικό outlook στην αξιολόγηση. Η υποβάθμιση αντανακλά τη μειωμένη ευελιξία της Eλλάκτωρ όσον αφορά στη διαχείριση των σημαντικών και επαναλαμβανόμενων ζημιών στον κατασκευαστικό κλάδο.
Οπως αναφέρει ο οίκος, ο κατασκευαστικός τομέας (Ακτωρ) είναι αντιμέτωπος με πιέσεις ρευστότητας λόγω των ζημιών και των απαιτήσεων για κεφάλαιο κίνησης. Σημειώνεται ότι το 2020 η Ακτωρ εμφάνισε ζημιές 155,5 εκατ. ευρώ. Ο οίκος θεωρεί ότι τα βραχυμεσοπρόθεσμα ρίσκα ρευστότητας έχουν αυξηθεί, με τον όμιλο να στηρίζει συνεχώς την Ακτωρ με ενδοομιλική χρηματοδότηση.
Να θυμίσουμε ότι στις 22 Απριλίου θα γίνει η δεύτερη γενική συνέλευση της εταιρείας με στόχο να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Παπουτσάνης

Αν και οι περισσότερες εισηγμένες δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2020, η Παπουτσάνης θα ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021. Η εταιρεία παρουσίασε εκτίναξη καθαρών κερδών κατά 184% και σημαντική αύξηση τζίρου στη χρήση 2020. Η η τακτική γενική συνέλευση της Παπουτσάνης θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου και θα αποφασίσει διανομή μερίσματος και αγορές ιδίων.

Αμοιβαία κεφάλαια: Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εισροές από την αρχή του χρόνου

Αυξημένες εισροές κεφαλαίων ύψους 5,5 εκατ. ευρώ κατέγραψαν την εβδομάδα που μας πέρασε τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Είναι οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εισροές κεφαλαίων από την αρχή του έτους και αυτό δείχνει πως «ζεστάθηκε» η αγορά. Οι συνολικές εισροές από την αρχή του 2021 ανέρχονται σε 8,3 εκατ. Ευρώ.

Ξένες αγορές

Έχει γίνει αρκετά βαρετό να αναφερόμαστε καθημερινά στα ράλι των ξένων αγορών. Όμως είναι μία πραγματικότητα που καθορίζει και το ελληνικό χρηματιστήριο και κυρίως προδικάζει κατά κάποιον τρόπο και την επόμενη ημέρα στις επιχειρήσεις και στις οικονομίες. Και χθες, ο S&P 500 έφτασε σε νέα υψηλά πάνω από τις 4.150 μονάδες, ο Dow Jones αυξήθηκε μεν εκ νέου αλλά δεν έπιασε ιστορικά υψηλά. Στην Ευρώπη, ο βρετανικός FTSE 100 στο City ξεπέρασε τις 7.000 μονάδες δείχνοντας -όπως είχαμε γράψει προχθές- ότι η βρετανική οικονομία ξεπερνά τα προβλήματα της πανδημίας. Σε νέα υψηλά ο DAX στη Γερμανία και ο MIB στην Ιταλία, ενώ ο CAC στη Γαλλία έχει καλύψει τις απώλειες της πανδημίας.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ