Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Οι 3 λόγοι πίσω από την αλυσιδωτή και βίαιη διόρθωση

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Μία αρκετά βίαια διόρθωση είχαμε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο εξαιτίας πολλών παραγόντων. Hδη από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου ο Γενικός Δείκτης είχε απωλέσει τις 900  μονάδες, οι επαγγελματίες της αγοράς είχαν δει ότι τα επίπεδα τιμών μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη χαμηλότερα με μία αφορμή.

Το limit down της Τράπεζας Πειραιώς

Η αφορμή σήμερα δόθηκε από την προσαρμοσμένη (μετά το reverse split) μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που κινήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος στο limit down σε ένα dilution (απομείωση) που είχε ήδη προεξοφληθεί από πολλούς. H μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές που είχαν ήδη καταγράψει ένα σημαντικό ράλι και αυτές με τη σειρά τους τα περισσότερα blue chips αλλά και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 875,76 μονάδες με υποχώρηση 2,54%. Η αξία συναλλαγών ήταν σχετικά χαμηλή στα 71 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 19 έκλεισαν ανοδικά και οι 96 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large cap υποχώρησε 2,69% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά -1,46%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-5,63%), Πρώτων Υλών (-3,64%), Εμπορίου 9-3,42%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,06%). Ανοδικά κινήθηκαν τα τρόφιμα και ποτά (1,31%), λόγω της ανόδου της μετοχής της Coca Cola που είθισται να κινείται κόντρα στο ρεύμα της αγοράς. Ο κλάδος προσωπικών αγαθών και οικιακών προϊόντων αυξήθηκε 0,89%.

Η αυριανή και, ιδιαίτερα, η συνεδρίαση της Τετάρτης θα δείξουν εάν έχουν εκτονωθεί οι πιέσεις και εάν η αγορά επιστρέψει πάλι σε ανοδικό κανάλι.

Οι 3 βασικοί λόγοι της πτώσης

Οι λόγοι για την πτώση ήταν ότι πολλές μετοχές είχαν ήδη καταγράψει σημαντικές υπεραξίες και είχε φτάσει η στιγμή που οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι επενδυτές θα έπρεπε να αποκομίσουν τα κέρδη τους. Έτσι μόλις ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις 900 μονάδες, κάποιοι το εξέλαβαν τεχνικά ως «σινιάλο» ρευστοποιήσεων με αποτέλεσμα να βρεθούμε μπροστά σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο δεύτερος λόγος είναι η εμφανής στασιμότητα που επικρατεί στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και η έλλειψη ουσιαστικής μείωσης κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Οι επενδυτές θεωρούν ότι το συνολικό πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαικές αγορές. Υπάρχει ανησυχία ότι ενδεχομένως το άνοιγμα αγορών και κλάδων να μην αποδώσει επιχειρηματικά στο β' τρίμηνο.

Ο τρίτος λόγος της πτώσης είναι ότι και μακροοικονομικά, οι αναλυτές είχαν προβλέψει καλύτερη πορεία σε ότι αφορά το χρέος και τα ελλείματα του δημοσίου και ίσως βλέπουν ότι θα πρέπει να γίνουν αναθεωρήσεις.

Τέλος, σε διεθνές επίπεδο, επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μία νευρικότητα, λόγω της υποχώρησης του κρυπτονομίσματος αλλά γενικότερα οι ευρωπαικές αγορές δεν παρέκλιναν της ανοδικής τους πορείας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Γαλλία, Ισπανία , Βέλγιο που κινήθηκαν ανοδικά. Στις ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν με ήπια υποχώρηση στους περισσότερους δείκτες αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ