Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Οι τρεις λόγοι πίσω από την άνοδο 2,09% - Μια ανάσα από τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Μία συνεδρίαση γεμάτη από θετικές ειδήσεις ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αξιών με αποτέλεσμα και ο Γενικός Δείκτης να εκτοξευθεί και πάλι στις παρυφές των 900 μονάδων και οι επιμέρους αποτιμήσεις των μετοχών να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι 3 παράμετροι που έφεραν την άνοδο

1) Οι ευρωπαϊκές αγορές προεξόφλησαν τις προθέσεις της ΕΚΤ

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές να κινούνται όλες μαζί θετικά, προεξοφλώντας θετικές ειδήσεις από την ΕΚΤ για τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης των οικονομιών της Ε.Ε.

2) Καλές επιχειρηματικές ειδήσεις

Η υπερκάλυψη στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ουσιαστικά έλυσε τον «Γόρδιο Δεσμό» στον τραπεζικό κλάδο κι έφερε ανάταση στη χρηματιστηριακή αγορά. Ταυτόχρονα είχαμε κι άλλες θετικές ειδήσεις, όπως η απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, καθώς επίσης και η απόφαση του πρωτοδικείου και το βιβλίο προσφορών για το εταιρικό ομόλογο του ομίλου Μυτιληναίου.

3) Φορολογικές διευκολύνσεις και μειώσεις συντελεστών

Η τρίτη πλευρά των θετικών ειδήσεων ήταν οι αποφάσεις για τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και οι οποίες, όπως μας ανέφεραν και οικονομικοί αναλυτές, μπορούν να δώσουν επιπλέον ώθηση μέχρι 10% στην κερδοφορία 2021 των εισηγμένων.

Ανοδος Γενικού Δείκτη προς τις 900 μονάδες

Σε αυτό το ενθαρρυντικό επενδυτικό περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες. Eκλεισε τελικά στις 893,76 μονάδες με άνοδο 2,09%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 81 έκλεισαν ανοδικά και οι 26 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 2,09% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 2,31%. Στους επιμέρους κλάδους, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Πρώτες Υλες (4,94%), ο κλάδος των κατασκευαστικών (3,23%), του εμπορίου (3,23%), των τραπεζών (3,12%), ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσε ο κλάδος προσωπικών-οικιακών προϊόντων (-0,2%).

Η αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης και η γενικότερη εικόνα της οικονομικής και επιχειρηματικής αισιοδοξίας που διαφαίνεται για το β' εξάμηνο 2021 ίσως αποτελέσουν τους πυρήνες ανόδου πάνω από τις 900 μονάδες κι ενδεχομένως μετά το Πάσχα προς τις 1.000 μονάδες. Το σημαντικό είναι ότι βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα. Ο τραπεζικός κλάδος μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα κινείται με μεγαλύτερη άνεση προς τους στόχους του, δημιουργώντας συνθήκες μεγαλύτερης ανόδου και για τον Γενικό Δείκτη.

Η ανάπτυξη της οικονομίας και η εξάρτησή από την πανδημία

Εάν το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τον Μάιο συνοδευτεί με μία βελτίωση της υγειονομικής εικόνας της χώρας, τότε η ανάπτυξη για το 2021 μπορεί να διαμορφωθεί πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ. Εάν επικρατήσει το αρνητικό σενάριο και χαθούν κι άλλοι μήνες, τότε ίσως στο τέλος της χρήσης να περιοριστεί η ανάπτυξη στο 1,5-2%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ