Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο καθαρός ουρανός των τραπεζών και η «άνθηση» της μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Intimenews

Αμερικανικοί δείκτες

Πτώση κατέγραψαν και πάλι οι αμερικανικές αγορές, αλλά για εντελώς εγχώριους λόγους. Οι δηλώσεις Μπάιντεν για τη «φορολογία των πλουσίων» (διπλασιάζει φόρο εισοδήματος) μάλλον δεν άρεσαν στους πλούσιους επενδυτές. Η χθεσινοβραδινή υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών ουσιαστικά μείωσε τα προχθεσινά κέρδη. Γενικότερα, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P500 και ο Nasdaq χρειάζονται κάποιο κίνητρο για περαιτέρω άνοδο. Και αυτό το κίνητρο θα είναι το άνοιγμα της οικονομίας και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ευρωπαϊκοί δείκτες

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τις δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ που ήταν επίμονη στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων όσο διαρκεί η πανδημία (PEPP). Αυτό που ξάφνιασε όμως κάπως αρνητικά ήταν μία απαισιόδοξη διάσταση που έβγαζαν οι δηλώσεις της σχετικά με την πορεία της πανδημίας αλλά και των μεγάλων οικονομιών στην Ευρωζώνη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κινηθούν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, οι δείκτες των οποίων παραμένουν σε ιστορικά υψηλά.

Γενικός Δείκτης

Είναι μερικές μέρες που έρχονται όλα τα θετικά μαζί, και άλλες που έρχονται όλα τα αρνητικά μαζί. Έτσι και στο χρηματιστήριο χθες βιώσαμε μία ημέρα με έντονη ειδησιογραφία τόσο σε διεθνή χρηματιστηριακά θέματα, όσο και σε εγχώρια εταιρικά θέματα, αλλά και εξελίξεις στο μέτωπο της φορολογίας που μάλλον ξάφνιασαν πολύ κόσμο ευχάριστα. Ο Γενικός Δείκτης ανταποκρίθηκε στα θετικά κελεύσματα και επέστρεψε κοντά στις 893 μονάδες. Πιθανόν σήμερα Παρασκευή να δούμε και τις 900 μονάδες, εάν οι διεθνείς εξελίξεις το επιτρέψουν. Καλός ο τζίρος των 90 εκατ. ευρώ, και χωρίς πακέτα.

Τράπεζες

Τα τραπεζικά προβλήματα φαίνεται ότι λύνονται σιγά-σιγά. Οι τιτλοποιήσεις της Alpha Bank έχουν εκτινάξει τη μετοχή της, η Εθνική Τράπεζα πούλησε μετά κόπων την Εθνική Ασφαλιστική και τώρα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς φαίνεται ότι λύνει τον βρόχο που εμπόδιζε τον τραπεζικό κλάδο. H μετοχή της Eurobank φαίνεται ότι θα είναι προτιμητέα για την εισαγωγή της στον δείκτη MSCI. Ο Καγκελάριος εκτιμά πλέον ότι τα πολλά σύννεφα φεύγουν πάνω από την τραπεζική αγορά και πλέον εάν υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας πάνω από 3,5% του ΑΕΠ το 2021, ίσως το 2022 οι ελληνικές τράπεζες γνωρίσουν νέα ανάκαμψη.

Μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Είναι εδώ και δύο εβδομάδες που ο Καγκελάριος παρακολουθεί αυτή την «άνθηση» της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είχαμε καιρό να δούμε. Υπάρχουν μετοχές που βιώνουν μια αναπτυσσόμενη καθημερινότητα. Η Αλουμύλ για παράδειγμα, μετά από μία δεκαετία καθίζησης, επανέρχεται δριμύτερη. Τα Πλαστικά Θράκης φαίνεται ότι αναγορεύονται σε μεγάλη βιομηχανική δύναμη των Βαλκανίων, το Πλαίσιο πέρα από μία εταιρεία που εκινείτο μεταξύ λιανικού εμπορίου και τεχνολογίας φαίνεται ότι έχει αναβαθμιστεί με την ψηφιοποίηση εργασιών και εκπαίδευσης. Η MIG βγαίνει από την προηγούμενη καχεξία της και αναδιαρθρώνεται. Η ΑVAX ξανάρχεται μετά από 2 δεκαετίες στο προσκήνιο της κατασκευαστικής και χρηματιστηριακής επικαιρότητας. Τέλος, οι μετοχές Ιντρακόμ, Ιντραλότ αρχίζουν να θυμίζουν παλαιές καλές μέρες, κάτω όμως από διαφορετικές συνθήκες. Η Autohellas έχει τον δικό της αναβαθμισμένο ρόλο μέσα στις μεταφορές. Η Revoil κινείται καλά παρά την περίεργη διεθνή συγκυρία των πετρελαϊκών.

Τράπεζα Πειραιώς

Ο βρόχος για την επίτευξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου φαίνεται να λύνεται και η τράπεζα από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει βάσει του business plan τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε ευρύτερο επίπεδο. Σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο, το dilution της μετοχής είναι μεγάλο, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τη διοίκηση της τράπεζας, για την οποία προέχει η κεφαλαιακή στήριξη και η κερδοφορία. Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και το book building στο εξωτερικό θα κλείσουν ταυτόχρονα σήμερα Παρασκευή στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Ελλάκτωρ

Μία από τις πιο δύσκολες Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων ετών. Ξεκίνησε από το πρωί στο Πρωτοδικείο που εξέτασε τα ασφαλιστικά μέτρα της Greenhill και μεταφέρθηκε στη διεξαγωγή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ, που πέρασε. Ήταν μία θετική έκβαση, όπως φάνηκε και από την αλματώδη άνοδο της μετοχής (14,64%). Για να ορθοποδήσει η πάλαι πότε ισχυρή εταιρεία θα χρειαστεί αρκετή δουλειά σε όλα τα επίπεδα τα επόμενα 2-3 χρόνια.

ΟΠΑΠ

Προσπάθεια να επιστρέψει προς τα 12 ευρώ έκανε χθες η μετοχή του ΟΠΑΠ, που είχε χάσει τη δυναμική της τον Απρίλιο. Από σήμερα, Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, οι ομολογίες της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του 1ου τοκομεριδίου.

Aegean

Mέσα στον Μάιο θα προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ, που ακολουθεί την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα 180 εκατ. ευρώ θα μπορέσει να θωρακιστεί εάν η κατάσταση στον τουρισμό δεν εξελιχθεί όπως επιθυμούμε, αλλά και να αναπτυχθεί εάν τα πράγματα πάνε καλά στο γ' τρίμηνο.

ΝΙΚΑΣ

Κατά τη χρήση 2020 ο Ομιλος ΝΙΚΑΣ αύξησε τις πωλήσεις του κατά 11,71% διατηρώντας ηγετική θέση σε πολλές επιμέρους κατηγορίες προϊόντων. Τα συνολικά μεικτά κέρδη του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 28,59%, σε σχέση με αυτά της προηγούμενης χρήσεως και διαμορφώθηκαν σε 13,869 εκατ. ευρώ, έναντι 10,785 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο μικτού κέρδους να αυξάνεται κατά 3,15 ποσοστιαίες μονάδες. Το συνολικό EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε σε κέρδη 3,002 εκατ. ευρώ, έναντι 877 χιλ. κατά την προηγούμενη χρήση. Η βελτίωση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας οδήγησε σε μείωση των ζημιών χρήσης 2020 σε σχέση με τις ζημιές του 2019.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ