Νέα
  • ΓΔ: 910.34 +0.25%
  • Τζίρος: 41,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πτώση κάτω από τις 900 μονάδες εξαιτίας της εισόδου των νέων μετοχών της Πειραιώς

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Πτωτική και άκρως αναμενόμενη η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εν αντιθέσει με την άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με ένα μεγάλο «βαρίδι». Τα δισεκατομμύρια των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση. Λόγω του dilution η μετοχή κλείδωσε για πολλές ώρες στο limit down (-30%)  και όταν ξεκλείδωσε έκλεισε με μεγάλες απώλειες. Εύλογα η μεγάλη υποχώρηση επηρέασε και την υπόλοιπη αγορά αλλά όχι τις άλλες 3 τραπεζικές μετοχές (Alpha, Eurobank, ETE)  που κατέγραψαν άνοδο επιβεβαιώνοντας την ανοδική τους τάση. To μεγαλύτερο θέμα ήταν η υποχώρηση άλλων δεικτοβαρών blue chips όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ. Ειδικά ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε εικόνα «χρηματιστηριακής κόπωσης» τους τελευταίους μήνες, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει σε σημαντική άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης και πάλι είχε μικρή διακύμανση μετά το αρχικό σοκ της υποχώρησης κάτω από τις 900 μονάδες. Ωστόσο η επιμέρους μεταβλητότητα ήταν πολύ μεγάλη στις δεικτοβαρείς μετοχές.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 897,01 μονάδες με υποχώρηση 1,45%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 254 εκατ. ευρώ. Πολλές οι συναλλαγές (περίπου 135 εκατ. Ευρώ)  που έγιναν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι  60 έκλεισαν ανοδικά και οι 52 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιποίησης (Large Cap) υποχώρησε 1,19% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε οριακή υποχώρηση.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (1,75%), Πρώτων Υλών (1,71%), Κατασκευών (1,4%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-3,45%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,98%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,61%) 

Κίνηση ξανά προς τις 900 μονάδες με στήριξη στις 890

O Γενικός Δείκτης δοκίμασε σήμερα τις αντοχές της στήριξης των 890 μονάδων οι οποίες άντεξαν. Η τάση προς το κλείσιμο της συνεδρίασης δείχνει ότι επανασυσπειρώνεται πέριξ των 900 μονάδων και από τη Δευτέρα θα δείξει εάν θα καταφέρει άμεσα την επιστροφή πάνω από τις 910 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα διακύμανσης 890 μονάδων (στήριξη) - 920 (αντίσταση) στο οποίο είχαμε αναφερθεί κατ' επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν, θα αποτελεί το κανάλι που θα κινηθεί η αγορά μέσα στο υπολοιπο διάστημα του Μαίου. Το άνοιγμα της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού στα μέσα Μαίου θα αποτελέσει το νέο μεγάλο «στοίχημα» για την πορεία και των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά και της επιχειρηματικής ανάκαμψης.

Εντυπωσιακή και καθολική άνοδος στις διεθνείς αγορές

Είναι η πρώτη φορά μέσα στο 2021 που βλέπουμε τη συντριπτική πλειονότητα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών δεικτών να κινουνται ανοδικά. Πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός της διάχυσης τεράστιας ρευστότητας στις χρηματιστηριακές αγορές και της νέας υποχώρησης των αποδοσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά. Στα χρηματιστήρια της ΕΕ, τα 5 μεγαλύτερα (Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας και Ισπανίας) κινούνται ανοδικά ενώ ακολούθησαν σε άνοδο και οι υπόλοιπες περιφερειακές χρηματιστηριακές  αγορές πλην της ελληνικής για τους λόγους που προαναφέραμε. Πάντως ανεξάρτητα από την καθολική σημερινή άνοδο, τα «καμπανάκια» της διόρθωσης έχουν ήδη αρχίσει να ηχούν. Η άνοδος των διεθνών αγορών δεν θα είναι ατέρμονη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ