Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Το ράλι των χρηματιστηρίων συνεχίζεται αλλά με υποσημειώσεις

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime

H «υγεία» των τραπεζών στην ευρωζώνη και η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, θα είναι τα μεγάλα κλειδιά που θα ανοίξουν τις θύρες στο νέο ανοδικό κύμα για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές.

Στις ΗΠΑ αν και οι δείκτες, μετά από σημαντική διόρθωση σε διάστημα εβδομάδων, βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, το μεγάλο πρόβλημα είναι η εκτίναξη του πληθωρισμού στα επίπεδα πέριξ του 2% και με τάση να φτάσει μέχρι το 2,8% εάν δεν παρέμβει η FED.

Αν ο πληθωρισμός ανέβει, θα σημάνει και εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων με αντίστοιχη υποχώρηση της αξίας τους. Με δεδομένο ότι τα αμερικανικά ομόλογα είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο Asset (αξία πολλών τρισ. δολαρίων) κάθε άνοδος των αποδόσεων σημαίνει ότι δημιουργούνται οικονομικά προβλήματα σε όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου και, βέβαια, πολλά προβλήματα στην αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές ποντάρουν στο «υπερόπλο» των 5,6 τρισ. δολαρίων που θα φτάσει «ο λογαριασμός» των κεφαλαίων στήριξης.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις, τόσο οι τεχνολογίας όσο και οι τράπεζες, ενεργειακές, βιοτεχνολογίας, λιανικού εμπορίου δείχνουν σημάδια πρώιμης ανάκαμψης σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες κι έτσι οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταφέρνουν να κινούνται σε ιστορικά υψηλά.

Ο δείκτης Dow Jones οδεύει προς τις 35.000 μονάδες και ο S&P 500 έχοντας ξεπεράσει τις 4.200 κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά. Πάντως όσο υψηλότερα ανεβαίνουν οι αμερικανικοί δείκτες, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για μία σχετικά βίαια διόρθωση.

Ευρώπη: Η άνοδος και οι τράπεζες

Στην Ευρώπη, η άνοδος ουσιαστικά κατευθύνεται από τον γερμανικό DAX (που κινείται πλέον με κατεύθυνση προς τις 16.000 μονάδες) και τον γαλλικό CAC (προς τις 6.400 μονάδες), οι οποίοι βρίσκονται σε ανοδικό momentum για διαφορετικούς λόγους.

Στην μεν Γερμανία, κυριαρχεί η αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων από τις αρνητικές αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ στη Γαλλία οι επιχειρήσεις φαίνεται να ανακάμπτουν, παρά τα προβλήματα, ενώ θα επωφεληθούν και από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αμφότερα χρηματιστήρια πραγματοποιούν περίπου το 40-50% των συνολικών χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ένωση. Το κλειδί της ανόδου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι η κατάσταση των τραπεζών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά  η πορεία του τραπεζικού κλάδου. Υγιέστερες ευρωπαϊκές τράπεζες, σημαίνει μεγαλύτερες χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις και «ανοίγματα» προς την κοινωνία.

Στη Βρετανία, ο FTSE 100 ξεπέρασε πάλι τις 7.000 μονάδες και φαίνεται ότι παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, θα επιστρέψει και πάλι σε άνοδο, ποντάροντας στο γεγονός πως η βρετανική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη, έχοντας ολοκληρώσει και τη πρώτη φάση εμβολιασμών, πάντοτε εντός του χρονοδιαγράμματος. Η Credit Suisse στην εβδομαδιαία της ανάλυση τονίζει ότι μία συσσώρευση ολοκληρώνεται στις 7.092 μονάδες και η επιστροφή στην άνοδο είναι προς τις 7.360 μονάδες.

Η είσοδος των δισεκατομμυρίων νέων μετοχών της Πειραιώς θα φέρει συγκυριακή συσσώρευση

Τα δισεκατομμύρια των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση έφεραν μία βίαια διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο την Παρασκευή. Λόγω του dilution η μετοχή κλείδωσε για πολλές ώρες στο limit down (-30%) και όταν ξεκλείδωσε έκλεισε με μεγάλες απώλειες.

Εύλογα η μεγάλη υποχώρηση επηρέασε και την υπόλοιπη αγορά, αλλά όχι τις άλλες 3 τραπεζικές μετοχές (Alpha, Eurobank, ETE) που κατέγραψαν άνοδο, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τους τάση. To μεγαλύτερο θέμα ήταν η υποχώρηση άλλων δεικτοβαρών blue chips, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ. Ειδικά ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε εικόνα «χρηματιστηριακής κόπωσης» τους τελευταίους μήνες, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει σε σημαντική άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης και πάλι είχε μικρή διακύμανση μετά το αρχικό σοκ της υποχώρησης κάτω από τις 900 μονάδες, ωστόσο η επιμέρους μεταβλητότητα ήταν πολύ μεγάλη στις δεικτοβαρείς μετοχές.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 897,01 μονάδες με υποχώρηση 1,45%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 254 εκατ. ευρώ εξαιτίας των πολλών συναλλαγών -περίπου 135 εκατ. ευρώ- που έγιναν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 60 έκλεισαν ανοδικά και οι 52 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) υποχώρησε 1,19%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε οριακή υποχώρηση.

Κίνηση ξανά προς τις 900 μονάδες με στήριξη στις 890 μονάδες

O Γενικός Δείκτης δοκίμασε τις αντοχές της στήριξης των 890 μονάδων, οι οποίες άντεξαν. Η τάση προς το κλείσιμο της συνεδρίασης δείχνει ότι συσπειρώνεται ξανά πέριξ των 900 μονάδων και από σήμερα θα δείξει εάν θα καταφέρει άμεσα την επιστροφή πάνω από τις 910 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα διακύμανσης 890 μονάδων (στήριξη) - 920 (αντίσταση), στο οποίο είχαμε αναφερθεί κατ' επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν, θα αποτελεί το κανάλι που θα κινηθεί η αγορά μέσα στο μήνα.

Το άνοιγμα της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού στα μέσα Μαΐου θα αποτελέσει το νέο μεγάλο «στοίχημα» για την πορεία και των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά και της επιχειρηματικής ανάκαμψης

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ