Νέα
  • ΓΔ: 907.72 -0.78%
  • Τζίρος: 24,46 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ανοίγει φτερά η Aegean, σε ανοδική τροχιά η ΕΥΔΑΠ

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Intimenews

Ξένα χρηματιστήρια – Περί διόρθωσης ο λόγος

Ολοένα και μετατίθεται η μεγάλη διόρθωση στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές. Οι απώλειες των δύο τελευταίων εβδομάδων σε επίπεδα χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ δεν ξεπερνούν μετά την χθεσινή συνεδρίαση το 3% ενώ αντίστοιχου επιπέδου εβδομαδιαίες διορθώσεις είχαν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Γενικά, το bull market δεν έχει αλλάξει απλώς τώρα οι αγορές είναι πιο προσεκτικές και έχει αυξηθεί η μεταβλητότητα. Είναι πιθανόν αντί για μεγάλη διόρθωση στα χρηματιστήρια, να βλέπουμε πολλές συχνές μικρές διορθωτικές κινήσεις. Η τεράστια ρευστότητα που έχει διοχετευθεί σε Αμερική και Ευρώπη, εκτός απ' ότι συντήρησε τις οικονομίες, κερδίζει χρόνο για να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα προβλήματα. Αυτή άλλωστε είναι και η πολιτική απάντηση των Κεντρικών Τραπεζών σε όσους επικαλούνται την διόγκωση του χρέους.

Tεχνολογικές μετοχές – ΗΠΑ

Τη ρεβάνς παίρνουν οι τεχνολογικές μετοχές μετά την σχετικά μεγάλη διορθωτική κίνηση στην οποία βρέθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες. Χθες ήταν πολύ καλή συνεδρίαση και για την (κινεζική) Alibaba και για το Twitter, το Facebook, την Alphabet A και την Apple.

Ελληνικό χρηματιστήριο – Γενικός Δείκτης

Η καλή συνεδρίαση φαινόταν από το κλείσιμο της Πέμπτης. Εκεί παίχθηκε όλο το παιχνίδι της ισορροπίας. Αφού δεν χάθηκαν οι 890 μονάδες, τότε ήταν φυσιολογική η επιστροφή προς τις 900 μονάδες και μετά προς τις 910 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε χθες δύο φορές τις 907 μονάδες. Την πρώτη στην αρχή της συνεδρίασης και τη δεύτερη στο κλείσιμο. Tην τιμητική τους είχαν κυρίως οι μετοχές που σχετίζονται με τουρισμό, μεταφορές και γενικά με εξωστρεφείς δραστηριότητες.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και έτσι μπορεί να συνεχίσει από Δευτέρα την κίνηση προς τις 910 μονάδες. Αρκεί να μην υπάρξουν δραματικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό ή οικονομικό επίπεδο.

Τραπεζικές μετοχές

Και πάλι διχασμένος ήταν ο κλάδος των τραπεζών. Η Alpha οριακά ανοδικά η μετοχή, υποχώρησαν Eurobank και ΕΤΕ. Αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς. Σωρευτικά αυτή την εβδομάδα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 5% περίπου. Όπως φάνηκε από τις εκθέσεις αλλά και το Forum των Δελφών, οι τράπεζες έχουν αποκτήσει προσανατολισμό και ως προς την διαχείριση των NPL's και ως τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και περιμένουν αυξημένα οργανικά κέρδη στο α' εξάμηνο 2021 από την διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν (στο τέλος α' εξαμήνου) και πολλά κέρδη-εκπλήξεις από trading στα ομόλογα αλλά και από τις μετοχικές τους τοποθετήσεις.

Αποτελέσματα α' τριμήνου

Τα πρώτα αποτελέσματα α' τριμήνου δείχνουν ότι (κάποιες) εισηγμένες τα έχουν καταφέρει αρκετά καλά. Σύμφωνα με στοιχεία της BETA ΑΧΕΠΕΥ, οι 10 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ τριμήνου ως τώρα είναι όλες κερδοφόρες με αύξηση στο αποτέλεσμα της τελικής γραμμής. Αν στο α' τρίμηνο 2021, καταφέρουμε να έχουμε πάνω από τις μισές εισηγμένες με θετικές μεταβολές, τότε κατά πάσα πιθανότητα και το α' εξάμηνο θα είναι καλό.

Aegean

Η πολυπόθητη ημέρα για το άνοιγμα του τουρισμού έφτασε και η μετοχή με τη σημερινή ανοδική της κίνηση ουσιαστικά επιστρέφει κοντά στα υψηλά 15 μηνών (επίπεδα 6 Μαρτίου 2020). Το πιο σημαντικό είναι ότι προχωρά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ. Με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 3,20 ευρώ και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων με αναλογία 26 νέων μετοχών για κάθε 100 παλαιές μετοχές.

Attica Συμμετοχών (Επιχειρήσεις Αττικής)

Η γνωστή ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη αυτή την περίοδο. Και σε διαδικασία ρύθμισης των χρεών της μπήκε και ανοίγει ο τουρισμός που εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τα μέγιστα τις ταμειακές της ροές.

Eurobank

Η μετοχή βρίσκει τοίχο πάνω από τα 0,80 ευρώ. Έχει συσσωρεύσει για μεγάλο διάστημα εκεί και φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος μεγάλος επενδυτής που πουλάει (ίσως programm trading) μόλις φτάσει εκεί η μετοχή. Δεν πιστεύουμε ότι είναι η Fairfax του κ. Watsa. Τόσο καλά λόγια είπε για την ελληνική οικονομία ο Ινδο-καναδός επενδυτής.

Titan International

Στο υψηλό ημέρας έκλεισε η διεθνής μετοχή του Τιτάνα. Πολύ καλή κίνηση για τη μετοχή που αποδεικνύει ότι αποζημιώνει όσους εμπιστεύονται την αξία της. Περιμένει ανάκαμψη οικοδομικών δραστηριοτήτων σε ΗΠΑ, Αίγυπτο και τόνωση στην Ελλάδα το υπόλοιπο 2021.

ΟΤΕ

Στην έκδοση δύο ομολόγων, ένα ύψους 150 εκατ. ευρώ και ένα 200 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα ο ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής του ΟΤΕ Plc με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο ομόλογο έχει αρνητικό επιτόκιο καθώς η ετήσια απόδοση του διαμορφώθηκε σε -0,237%, ενώ η απόδοση του δεύτερου στο 0,627%. Τα νέα ομόλογα αναλήφθηκαν πλήρως από την Deutsche Telekom AG.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ομίλου στο ΧΑ, «τα νέα ομόλογα εκδόθηκαν από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων (GMTN Programme), που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, και δεν είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση. Τα έσοδα από τα νέα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου ποσού 200 εκατ. της OTE plc, λήξεως Ιουνίου 2021, καθώς και για γενικές επιχειρηματικές ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ».

Ελλάκτωρ

Νέα ανοδική κίνηση στη μετοχή που επιστρέφει στα 1,38 ευρώ. Έχει μπροστά της μία πολύ μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστεί και το ενδιαφέρον ιδιωτών. Αφού ρυθμιστούν τα εσωτερικά προβλήματα και αναλάβει ο νέος εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος (ακούγεται ότι θα είναι ο κ. Μπουλούτας αλλά δεν υπάρχει επίσημη απόφαση) η διοίκηση της εταιρείας θα προχωρήσει σε επικοινωνία με επενδυτές στο εξωτερικό προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχία της κάλυψης του ποσού της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Πλαστικά Θράκης

Περίεργη κίνηση σήμερα η μετοχή και με αυξημένη μεταβλητότητα. Ξεκίνησε ήπια ανοδικά, εκτινάχθηκε πάλι προς τα 6,04 ευρώ αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης βγήκαν αρκετοί πωλητές, με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει. Καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι πρέπει να πάρουν τα κέρδη τους αλλά γενικά τέτοια intraday «παιχνίδια» δεν είναι ευχάριστα.

ΕΥΔΑΠ

Δυναμική επιστροφή και με αυξημένους όγκους συναλλαγών για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ που σχεδόν κάλυψε μεγάλο μέρος των εβδομαδιαίων απωλειών της διόρθωσης. Απέχει περίπου 1,5-2% από τα υψηλά έτους η μετοχή και φαίνεται ότι θα επιστρέψει εκεί λίαν συντόμως εάν δεν γίνει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη.

MIG

Η Marfin Investment Group ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του συνόλου του τραπεζικού δανεισμού της έναντι της Τράπεζας Πειραιώς με την υπογραφή των σχετικών συμβατικών κειμένων.

Ο χρόνος αποπληρωμής του συνόλου του δανεισμού παρατάθηκε κατά 3 έτη με δικαίωμα περαιτέρω παράτασης κατά 1 έτος κατά τη διακριτική ευχέρεια της δανείστριας Τράπεζας, χωρίς ενδιάμεσες αποπληρωμές, αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

► Το σύνολο του δανεισμού κατέστη συνεπεία της αναδιάρθρωσης μακροπρόθεσμο καθώς το κεφάλαιο προβλέπεται ότι θα αποπληρωθεί στην λήξη της διάρκειας των δανειακών συμβάσεων.

► Το ονομαστικό επιτόκιο θα ανέρχεται μεσοσταθμικά ετησίως σε 1,5% έναντι 4,62% που ίσχυε το 2020, το οποίο αντιστοιχεί ετησίως σε ποσό 6,8 εκατ. (με δυνατότητα κεφαλαιοποίησης του μεγαλύτερου μέρους του), μειώνοντας σε ετήσια βάση το χρηματοοικονομικό κόστος της εταιρείας κατά 17 εκατ. περίπου.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ