Νέα
  • ΓΔ: 916.38 -0.40%
  • Τζίρος: 25,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: H «αφύπνιση» της Lamda Development και τα θετικά μηνύματα για τον ΟΤΕ

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Κρατικά ομόλογα: Πωλήσεις και άνοδος αποδόσεων στην Ευρωζώνη

Ο φόβος του πληθωρισμού οδηγεί σε πωλήσεις ομολόγων και άνοδο των αποδόσεών τους. Στα ελληνικά ομόλογα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 1,11%, του 5ετούς στο 0,29% και του 15ετούς στο 1,34%. Σημαντική άνοδο αποδόσεων είχαν και τα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης και ειδικά τα ιταλικά. Ο μεγαλύτερος φόβος εστιάζεται στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων που έχουν αγοράσει οι ελληνικές τράπεζες και από τα οποία έγραφαν σημαντικά κέρδη. Στελέχη της ΕΚΤ έχουν πει πολλές φορές ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα σταματήσει τις επαναγορές ομολόγων, αλλά οι φήμες είναι σαν την πυρκαγιά. Αν φουντώσουν, δεν σταματούν...

Aμερικανικές αγορές: Η συσσώρευση συνεχίζεται

Ήπιες οι πιέσεις στους αμερικανικούς δείκτες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ουσιαστικά δεν αλλάζει την τάση για τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Απλώς οι επενδυτές ρευστοποιούν για υπεραξίες, κυρίως τεχνολογικές μετοχές που ήταν υπερτιμημένες, αλλά προχωρούν και σε μετοχές ενέργειας. Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά, αλλά για να γίνει η υπέρβαση των υψηλών αυτών θα πρέπει να βγουν νέες ειδήσεις που θα αφορούν τα κέρδη των μεγάλων ομίλων στο εξάμηνο ή νέα ελπιδοφόρα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα έχουμε συσσώρευση στα παρόντα ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Eλληνική οικονομία και οι κόντρες των μεγάλων επενδυτικών οίκων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,1% το 2021 και κατά 6% το 2022 (εαρινές προβλέψεις, Μάιος 2021), έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων 3,5% και 5%, αντίστοιχα (Φεβρουάριος 2021), αναφέρει στην εβδομαδιαία της έκθεση η NPG Premium Banking.Την ίδια στιγμή η JP Morgan με έκθεσή της μάλλον «θάβει» την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο, μιλώντας για χαμηλή ανάπτυξη και ακριβό χρηματιστήριο με ελάχιστες μερισματικές αποδόσεις. Εμείς απορούμε γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά ανάμεσα σε χρηματοοικονομικούς οίκους όπως η Citi, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs που αναφέρονται σε μεγάλη ανάπτυξη και υποτιμημένο χρηματιστήριο με την JP Morgan. Mήπως γιατί η τελευταία (JP Morgan) δεν έχει πάρει τα έργα και τις «δουλειές» που θα ήθελε;

Γενικός Δείκτης: Εχει προεξοφλήσει όλα τα θετικά σενάρια

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών παραμένει εντός του καναλιού 890-910 και δεν έχει δυναμική ανόδου προς τις 920 μονάδες. Ο λόγος είναι ότι έχει ήδη προεξοφλήσει όλα τα θετικά σενάρια που υπάρχουν (άνοιγμα οικονομίας, τουρισμού, ενθουσιώδεις προοπτικές τραπεζών, ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας στο β' εξάμηνο και το 2022, μερίσματα εισηγμένων κ.ά.) και έτσι έχουν τελειώσει τα «πολεμοφόδια» της ανόδου. Ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του β' τριμήνου (α' εξαμήνου) για να έχουμε φρέσκα στοιχεία για όλα αυτά. Παραμένει η «αύρα» της υγιούς μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α.

Εurobank

Η μετοχή κινήθηκε ανοδικά, αφού πλέον είχε υποχωρήσει από τα 0,80 ευρώ. Γενικά είναι εμφανές ότι στα επίπεδα των 0,80-0,84 ευρώ βγαίνουν πωλητές από συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια. Το παίγνιον αυτό γίνεται τόσο συχνά που πλέον το έχουν καταλάβει όλοι. Ισως θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κινήσεις των χαρτοφυλακίων για να δει άνοδο υψηλότερη των 0,85 ευρώ η μετοχή. Η μόνιμη δικαιολογία κάποιων short είναι ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι πολύ υψηλή.

Lamda Development

Αν και πολλοί θεσμικοί είναι δυσαρεστημένοι από την πορεία της μετοχής το 2020 και το 2021 (πεντάμηνο), η μετοχή έχει αρχίσει να αφυπνίζεται. Να τονίσουμε ότι η μετοχή της Lamda είχε μια εξαιρετική χρονιά το 2019 εξαιτίας των προεξοφλήσεων για το Ελληνικό. Κινείται με μικρή άνοδο σε σχέση με την αρχή του χρόνου, ενώ ενδιάμεσα είχε υποχωρήσει. Παραμένει μεγάλη η πληρότητα των εμπορικών κέντρων της. Αναμένει απόδοση από αυτά στο β' εξάμηνο, εάν βεβαίως δεν έχουμε πάλι «εγκλεισμούς».

Ελλάκτωρ

Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. («Bridge Financing») της Άκτωρ, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ. Διοργανωτής της έκδοσης ήταν η τράπεζα Eurobank Α.Ε. Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνθηκε σε ελληνικές τράπεζες και στους μεγαλύτερους μετόχους της Ελλάκτωρ. Στην κάλυψη συμμετέχουν οι: Reggeborgh Invest BV, Optima Bank ΑΕ, Eurobank Α.Ε. και Εθνική Τράπεζα Α.Ε. Με το Bridge Financing υποστηρίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ακτωρ ΑΤΕ. Με τη χρηματοδότηση αυτή διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Ακτωρ ΑΤΕ.

ΟΤΕ

Αν και δεν ενέπνεε κατά τις τελευταίες εβδομάδες την παλιά στιβαρή χρηματιστηριακή παρουσία, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ανοδική και πέρασε θετικά μηνύματα για το μέλλον του ομίλου αλλά και για τους επενδυτές. Να θυμίσουμε ότι ο ΟΤΕ θα μοιράσει Ιούνιο-Ιούλιο ένα καλό μέρισμα ύψους 0,68 ευρώ/μετοχή.

Lavipharm

Η μετοχή της εταιρείας (και η εταιρεία) δοκιμάστηκε από την απώλεια του προέδρου της Αθανασίου Λαβίδα αλλά το νέο ΔΣ (δεν θα υπάρξει αντικατάσταση του Αθανασίου Λαβίδα) αναμένεται να συνεχίσει το έργο του. Μία εμβληματική εταιρεία στον φαρμακευτικό χώρο αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνει να έχει μέλλον.

Αutohellas

Την απόφαση να συμμετάσχει η εταιρεία στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στο ποσοστό που κατέχει η Autohellas στην Aegean 11,836%, συνολικής αξίας 7.101.685,73 ευρώ, προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην Aegean αποφάσισε η Autohellas. Tαυτόχρονα, θα διατηρήσει το παραπάνω ποσοστό συμμετοχής της στην Aegean για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών κατ' ελάχιστο μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Επίσης, θα ασκήσει το παρεχόμενο δικαίωμα προεγγραφής για την κάλυψη τυχόν αδιάθετων μετοχών έως ποσοστού 3,33%, που αντιστοιχεί σε συνολική αξία έως 2.000.000 ευρώ.

Xρυσός

Σε υψηλό 3,5 μηνών βρίσκεται ο χρυσός, με σαφή κατεύθυνση προς τα 1.900 δολάρια/ουγκιά. Γενικότερα τα περισσότερα εμπορεύματα (πολύτιμα μέταλλα, βιομηχανικά μέταλλα, ζωικά προϊόντα κ.ά.) κινούνται πολύ ανοδικά μέσα στο 2021. Είτε για αντικειμενικούς λόγους (αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής μετά τα lockdown) είτε για κερδοσκοπικούς λόγους. Πολλοί επενδυτές που έβγαλαν λεφτά πρώτα από ομόλογα, μετά από μετοχές, στρέφονται και προς τα εμπορεύματα.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ