Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι ευκαιρίες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και η νέα άνοδος της Titan

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Αμερικανικές αγορές

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές δίνουν την τάση στα διεθνή χρηματιστήρια. Χθες είχαμε και πάλι το γνώριμο «ροκάνισμα» (πολύ ήπια πτώση) των αμερικανικών δεικτών και για τον πληθωρισμό αλλά και για χαμηλότερες εκτιμήσεις κερδών των τεχνολογικών μετοχών. Το σκηνικό αυτό αναμένεται να το δούμε να συνεχίζεται για αρκετό διάστημα (ίσως μέχρι το τέλος Μαΐου), πριν καταστρωθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια β' εξαμήνου για τις επενδυτικές τράπεζες και μεγάλους ομίλους. Πάντως, πολλοί λένε ότι είναι καλύτερα να πλαγιολισθαίνουν τα χρηματιστήρια παρά να βουλιάζουν και μετά να προσπαθούν να ανακάμψουν. Τα κέρδη στα χαρτοφυλάκια θα δείξουν ποιο είναι καλύτερο.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ξεκίνησαν καλά, αλλά το αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών άλλαξε το κλίμα και οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν. Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένουν κέρδη από τις μεγάλες επιχειρήσεις και από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στο β' εξάμηνο 2021. Πάντως η ολλανδική οικονομία που βρίσκεται στον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ δεν τα πήγε πολύ καλά στο α' τρίμηνο. Επίσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα έχουμε τον επόμενο ενάμιση χρόνο αρκετές γεωπολιτικές ανησυχίες. Εκλογές στη Γαλλία, εκλογές στη Γερμανία, προβλήματα περιφερειακά (Ελλάδα-Τουρκία, Ιταλία-Τουρκία). Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις οι αγορές δεν καταλαβαίνουν από γεωπολιτικούς κινδύνους. Ίσως η πτώση στην ανάπτυξη και ο πληθωρισμός τούς επηρεάσουν.

Γενικός Δείκτης

Το κανάλι 890-910 μονάδες φαίνεται ότι θα είναι το μόνιμο δρομολόγιο για κάμποσο διάστημα για τον Γενικό Δείκτη. Αν το δει κάποιος θετικά, είναι καλό να συσσωρεύσει στα επίπεδα αυτά. Αν το δει απαισιόδοξα, φαίνεται ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα περιμένει μια άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές πρώτα και μετά θα κάνει τη δική της έφοδο προς τις 920 μονάδες και πιο μακροπρόθεσμα στις 1.000 μονάδες. Αυτό που ήταν ανησυχητικό χθες ήταν η πολύ χαμηλή (συγκριτικά με τις προηγούμενες) αξία συναλλαγών. Μάλλον οι επενδυτές περιμένουν να δουν πού θα καταλήξει αυτή η συσσώρευση.

Μεσαία κεφαλαιοποίηση (FTSE Mid Cap)

Σας το έχουμε επισημάνει ότι η μεσαία κεφαλαιοποίηση κρύβει καλές ευκαιρίες. Αρκεί να ξέρει κάποιος να τις ξεχωρίσει. Το πρόβλημα δεν είναι στους ιδιώτες επενδυτές, αλλά στους θεσμικούς οι οποίοι δυσκολεύονται να κάνουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης λόγω των (σχετικά) χαμηλών συναλλαγών.

ETE

Ανοδικά έκλεισε η μετοχή και αυξάνει την κεφαλαιοποίησή της έναντι του ανταγωνισμού. Πολλοί ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι θα είναι μια τράπεζα με μικρότερα κεφαλαιακά θέματα μετά την έξοδο από την κρίση. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν οι τελευταίες συνεδριάσεις.

Eurobank

H αντίσταση στα 0,80 (ευρώ) χτύπησε και στη χθεσινή συνεδρίαση. Όταν σταματήσουν οι ρευστοποιήσεις από συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια και το programm trading, θα δημιουργηθούν οι προοπτικές ανόδου. Το θέμα είναι καθαρά χρηματιστηριακό και όχι τραπεζικό. Επικαλούνται κάποιοι ότι έχει μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Ίσως. Όμως φαίνεται ότι έχει και λιγότερα προβλήματα.

ΟΤΕ

«Άδειασε» πολύ κόσμο η μετοχή του ΟΤΕ χθες. Ξεκίνησε αρκετά ζωντανά (με μεγάλη άνοδο και όγκους), αλλά στη συνέχεια άλλαξε η τάση και ξεκίνησαν οι πωλήσεις. Ό,τι απεχθάνονται οι μικροεπενδυτές. Τώρα, όσοι παγιδεύτηκαν έχουν κάθε λόγο να περιμένουν το «επόμενο κύμα» ανόδου για να βγουν με κέρδη. Ή να περιμένουν τη διανομή του υψηλού μερίσματος.

Titan International

Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή αποδεικνύοντας ότι η αξία επιβραβεύεται. Ο όμιλος παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2021 καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξημένα σε 15,3 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 31 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 15,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, η οποία συμπεριελάμβανε 9 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση συμβάσεων hedging επιτοκίου σε δολάρια. Το τέλειο u-turn story (επιστροφή στα κέρδη από ζημιές).

Lamda Development

Η LAMDA DEVELOPMENT ανακοίνωσε ότι η κατά 100% θυγατρική της εταιρεία, LAMDA Estate Development S.M.S.A., προχώρησε την 17.05.2021 στην υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας βάσει της οποίας πούλησε δύο (2) οικόπεδα στα Σπάτα, συνολικής έκτασης περίπου 85 χιλ. τ.μ. έναντι συνολικού τιμήματος 14 εκατ. ευρώ. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 7% premium έναντι της εύλογης αξίας των οικοπέδων την 31.12.2020.

ΑΛΟΥΜΥΛ

Η «μετοχή της ημέρας» στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Πολύ καλή κίνηση και με αυξημένους όγκους. Η μετοχή κινείται στα υψηλά έτους (52 εβδομάδων) και ποντάρει στην αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, διακόπηκε από τα lockdowns και θα συνεχιστεί εάν η ελληνική οικονομία επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΕΛΧΑ (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ)

Η άνοδος των τιμών των μετάλλων είχε ως αποτέλεσμα λογιστικά κέρδη μετάλλου, τα οποία έφτασαν τα 26,3 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2021 έναντι ζημίας 11,8 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2020. Αποτέλεσμα και της θετικής επίδρασης του αποτελέσματος μετάλλου ήταν τα μεικτά κέρδη να ανέλθουν σε 68,7 εκατ. ευρώ, έναντι 24,7 εκατ. ευρώ στους πρώτους τρεις μήνες του 2020. Το ταμπλό δεν την επιβράβευσε όμως.

MLS

Είπαμε για τα καλά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ας πούμε και για τα αρνητικά. Η υπόθεση με τους ομολογιούχους της MLS χρονίζει και κακοφορμίζει. Το παράδοξο είναι ότι εκτός από τη διοίκηση της εταιρείας και τον βασικό μέτοχο, οι ίδιοι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται πολύ αφού δεν προσέρχονται (φυσικά ή διαδικτυακά) στις συνελεύσεις τους. Μήπως θα έπρεπε να παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο θέμα;

Πετρέλαιο

Στα υψηλά των 70 δολαρίων/βαρέλι κινήθηκε η τιμή του brent, ενώ άνοδο είχε και η τιμή του WTI (Texas). H επιστροφή των οικονομιών σε αναπτυξιακούς ρυθμούς θα αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, εκτιμούν οι αναλυτές. Η άνοδος αυτή στα 70 δολάρια οδηγεί τα κέρδη του brent από την αρχή του έτους στο 35%, έχοντας και τη στήριξη της μείωσης της προσφοράς από τις χώρες του OPEC και τους συμμάχους τους.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα