Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Kαθοριστική για την τάση μέχρι το τέλος α' εξαμήνου η σημερινή συνεδρίαση

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Κρίσιμη ημέρα για το χρηματιστήριο θα είναι η σημερινή συνεδρίαση, καθώς θα φανεί εάν η αγορά θα απορροφήσει τους κραδασμούς που προκλήθηκαν από την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, την Παρασκευή, 21 Μαΐου. Στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιήσει τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες, που επικρατούν στις αγορές, ώστε να αντλήσει κεφάλαια που θα βάλουν την τράπεζα σε θέση οδηγού στην προσπάθεια απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Η τράπεζα μάλιστα σχεδίαζε να την ανακοινώσει στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής και να εκμεταλλευτεί το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να μειωθούν οι κραδασμοί, ενώ σήμερα είχε προγραμματίσει (και θα πραγματοποιήσει εσπευσμένα) την ανακοίνωση αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2021, που ουσιαστικά θα λειτουργούσαν ως «μαξιλάρι» απέναντι στις πιέσεις των πωλητών.

Οι διαρροές, μάλλον χάλασαν αυτά τα σχέδια και τώρα μετά τη μεγάλη πτώση της Παρασκευής, η διοίκηση της τράπεζας ποντάρει στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων α' τριμήνου για να μαλακώσει τις πιέσεις. Σύμβουλοι της αύξησης θα είναι η Goldman Sachs και η JP Morgan, οι οποίες είχαν βγάλει και πολύ θετικές εκθέσεις για την Alpha Bank τόσο στο δ' τρίμηνο 2020 όσο και στο α' τρίμηνο 2021.

Είχαν αναβαθμίσει τη μετοχή της Alpha Bank στο τέλος Μαρτίου

Πρόσφατα, στις 30 Μαρτίου 2021, οι JP Morgan και Goldman Sachs αύξησαν την τιμή στόχο της Alpha Bank. Μολονότι, αμφότερες είχαν σχολιάσει θετικά τα αποτελέσματα της Alpha Bank στις 24 Μαρτίου, επανήλθαν για να βελτιώσουν τις τιμές στόχους που είχαν δώσει, ενώ διατήρησαν και τη σύσταση buy (αγορά) και overweight (αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς) για τη μετοχή.

Να ισορροπήσουν και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές

Ομως η μετοχή της Alpha Bank δεν ήταν η μόνη που «ταλαιπωρήθηκε» την Παρασκευή. Η ανακοίνωση της ΑΜΚ συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Χρειάστηκαν, μάλιστα, οι δηλώσεις διοίκησης της ΕΤΕ και της Eurobank ότι δεν υφίσταται άμεσα πιθανότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να ηρεμήσει το κλίμα. Εάν έπεισαν θα φανεί στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης.

Οι 3 κατηγορίες μετοχών που θα μας απασχολήσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips, η αγορά θεωρεί ότι φτάνοντας προς τον Ιούνιο, θα ξεχωρίσουν τρείς κατηγορίες μετοχών.

  1. Αυτές που τα κατάφεραν στο α' τρίμηνο και βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους,
  2. αυτές που έχουν προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα (τουριστικές, μεταφορές, λιανικό εμπόριο κά) και
  3. αυτές που μοιράζουν υψηλά μερίσματα.

Να τονίσουμε ότι σε ορισμένες μετοχές που έχουν τις προδιαγραφές για διανομή υψηλών μερισμάτων γίνονται πολλές συζητήσεις για το ενδεχόμενο να καταλήξουν στις Γενικές Συνελεύσεις με προτάσεις αυξημένων μερισμάτων. Μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Μυτιληναίος, η Motor Oil, η Jumbo, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ , η ΕΧΑΕ , η Aegean , η Coca Cola HBC και ο Τιταν International θα πρωταγωνιστήσουν των εξελίξεων.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα σ' αυτές τις 3 κατηγορίες των μετοχών θα είναι και αρκετές από την μεσαία κεφαλαιοποίηση που έχουν προοπτικές ανόδου. Σ' αυτές τις κατηγορίες είναι τα Πλαστικά Θράκης, τα Πλαστικά Κρήτης, η MIG, η Attica Holding (Επιχειρήσεις Αττικής) , η Autohellas, η Frigoglass, η ΕΛΧΑ, το Πλαίσιο κ.α. που ενδιαφέρουν κυρίως εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επανασυσπειρωθεί προς τις 870 μονάδες μετά τις πρωινές πιέσεις της περασμένης Παρασκευής, διατηρώντας τη στήριξη των 860 μονάδων και από εκεί και πέρα να κλείσει τον Μάιο προς τις 880-890 μονάδες. Εκτός από τις εγχώριες εξελίξεις, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των ξένων αγορών κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ