Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στις 881,39 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης τη σημερινή συνεδρίαση

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Το πρώτο μέρος της επιχείρησης «χρηματιστηριακής ανέλκυσης» που ήταν να ανακάμψουν οι τραπεζικές μετοχές και να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης προς τις 880 μονάδες φαίνεται ότι πέτυχε. Πλέον ο στόχος είναι η επιστροφή πάνω από τις 890 μονάδες που μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Για να συμβεί αυτή η επιστροφή θα πρέπει:

– να συνεχίσουν ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές (οι οποίες φαίνεται ότι έχουν πλέον μεγαλύτερη συσχέτιση με την πορεία του Γενικού Δείκτη) και

– να υπάρξει ένα θετικό διεθνές περιβάλλον.

Το πρώτο σκέλος μάλλον ξεκαθαρίζει μετά και την χθεσινή αντίδραση της μετοχής της Alpha Bank. Το δεύτερο σκέλος (θετικό διεθνές περιβάλλον) βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση παρά τις όποιες αντιξοότητες δημιουργεί η αναζωπύρωση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία.

Σήμερα οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά και απ' ότι διαφαίνεται θα είναι ακόμη μία καλή συνεδρίαση για Γερμανία , Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Σε πολύ καλή πορεία έχει και το βρετανικό χρηματιστήριο με τον FTSE 100 να επιστρέφει κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Η πορεία των τραπεζών και τα μη χρηματοοικονομικά blue chips

Η φράση κλισέ για την πορεία των τραπεζικών μετοχών είναι ότι οι μετοχές αυτές είναι καταλύτες για την άνοδο του Γενικού Δείκτη. Μόνο που απ' ότι φάνηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις μόνο κλισέ δεν είναι αυτή η φράση. Κάθε ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη συσχετίζεται άμεσα με μία ανοδική κίνηση τουλάχιστον δύο συστημικών τραπεζικών μετοχών. Πιθανότατα να δούμε και σήμερα τουλάχιστον 2 ή 3 τραπεζικές μετοχές να κινούνται ανοδικά.

Σε ότι αφορά τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, η αύξηση του μερίσματος του ΟΠΑΠ οδήγησε σε άνοδο της μετοχής του και προς επίπεδα που έχει συσσωρεύσει αρκετά το προηγούμενο διάστημα. Η μετοχή του ΟΤΕ εμφανίζει σταθερότερη εικόνα στις τελευταίες συνεδριάσεις και έχει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε θετικό κανάλι έχουν επιστρέψει οι μετοχές των Μυτιληναίου (εμφανίζει αντίσταση πάνω από τα 15 ευρώ) , της ΔΕΗ , της Motor Oil (ευνοείται απο την άνοδο της τιμής πετρελαίου), της Lamda ενώ μεταβλητότητα (πότε θετική πότε αρνητική) εμφανίζει η μετοχή της Aegean η οποία έκοψε χθες το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και των Jumbo. Συνεχίζεται επίσης η άνοδος (με εναλλαγές) μετοχών από την μεσαία κεφαλαιοποίηση οι οποίες έχουν δώσει εξαιρετικές αποδόσεις από την αρχή του χρόνου.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακή άνοδο στις 881 μονάδες με τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη να έχει την μεγαλύτερη άνοδο και να συνοδεύεται από ανοδικές κινήσεις και σε άλλα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Μικρή υποχώρηση εμφανίζει στην αρχή της συνεδρίασης η μετοχή της Coca Cola HBC.

Προσοχή στην άνοδο του πετρελαίου

Ένας παράγοντας που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό αλλά και δημιουργεί πολλαπλές ανησυχίες στα βιομηχανικά κράτη είναι η μεγάλη άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Προς το παρόν δεν έχει επηρεάσει άμεσα τα χρηματιστήρια αλλά το θέτουμε ως παράμετρο προβληματισμού για το άμεσο μέλλον.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ