Νέα
  • ΓΔ: 899.18 +0.44%
  • Τζίρος: 25,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Κοντά οι 920 μονάδες μετά από δύο μήνες συσσώρευσης μεταξύ 860-910

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς φαίνεται μέσα από την πορεία του Γενικού Δείκτη κατά την τελευταία εβδομάδα. Με συνεχείς παλινδρομήσεις και μεγάλη μεταβλητότητα κατάφερε να επιδείξει εβδομαδιαία μεταβολη της τάξης του 2,31%.

Η σημερινή τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου θα είναι η τελευταία ευκαιρία του μήνα για υπέρβαση των 890 μονάδων. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει στις αρχές Ιουνίου αλλά θα εχει καλύτερη σημειολογική αναφορά εάν ο Ιούνιος ξεκινήσει από υψηλότερα επίπεδα

Η μεταβλητότητα του Μαίου και οι ελπίδες του Ιουνίου

Ο Μάιος τελειώνει σήμερα και μαζί του τελειώνει μία περίοδος που παραδοσιακά είναι περίοδος ρευστοποιήσεων. Αν θελήσουμε να δούμε τα αρνητικά του Μαϊου θα πρέπει να εστιάσουμε στην μεγάλη μεταβλητότητα όχι μόνο από συνεδρίαση σε συνεδρίαση αλλά και ενδοσυνεδριακά όπως έγινε στις 3 συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκινούσε θετικά, ισορροπούσε στο μέσο της συνεδρίασης στα υψηλά ημέρας και μετά προς το τέλος της συνεδρίασης ξεκινούσαν οι ρευστοποιήσεις, χωρίς κάποια ιδιαίτερη δικαιολογία.

Αρνητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη άνοιξε το discount της με τις μεγάλες ευρωπαικές αγορές (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας) που έχουν επιστρέψει κοντά στα ιστορικά τους υψηλά του Φεβρουαρίου 2020.

Στα θετικά του Μαίου είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης και οι τράπεζες ευρύτερα αναδιαρθρώνονται αλλά με μάλλον αρνητική χρηματιστηριακή προσέγγιση αφού οι δύο αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων (της Πειραιώς που πραγματοποιήθηκε και της Alpha Bank που εξαγγέλθηκε) εξόργισαν τους μικρομετόχους για την έλλειψη ισότιμης ενημέρωσης.

Επίσης ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει στις 890 μονάδες και έχει στήριξη στις 860-865 μονάδες, γεγονός που επιτρέπει έστω και την τελευταία ημέρα του να δούμε μία κίνηση πάνω από τις 890 μονάδες εάν οι ξένες αγορές συνεχίσουν την ανοδική τους κίνηση.

Η μεταβλητότητα ήταν εντονότερη σε μετοχές-ηγέτες της χρηματιστηριακής αγοράς όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της Μυτιληναίος. Καλύτερη εικόνα είχαν η Coca Cola HBC που καταφέρνει να βρίσκεται πέριξ των 30 ευρώ και η Titan Int που φαίνεται ότι αφουγκράζεται τις τάσεις της αμερικανικής αγοράς αφού πλέον το 60-70% της παραγωγής και διάθεσης του τσιμέντου του γίνεται στις ΗΠΑ.

Στόχος οι 920 μονάδες Γενικού Δείκτη για τον Ιούνιο

Κάπως έτσι (με αυξημένη μεταβλητότητα) αναμένεται απο τους επαγγελματίες να κινηθεί και ο επόμενος μήνας (Ιούνιος) μέχρι να αρχίσουν οι μεγάλες ροές μερισμάτων τον Ιούλιο που θα αναθερμάνουν και την αγορά και την οικονομία.

Μόνο από τις διανομές μερισμάτων των περισσότερων μη χρηματοοικονομικών blue chips εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν περίπου 600 εκατ. ευρώ στην οικονομία που είτε θα πάνε προς κατανάλωση είτε προς επανεπένδυση είτε προς τα Δημόσια Ταμεία. Γενικότερα, παρά την επενδυτική κόπωση του Μαίου, ο Ιούνιος αναμένεται να ξεκινήσει πιο αισιόδοξα.

Είτε γιατί προχωρεί το πρόγραμμα εμβολιασμού στους νέους και στις παραγωγικές ηλικίες, είτε γιατί θα ανοίξει πλέον η οικονομία και ο τουρισμός, είτε γιατί τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια αλλάζουν τις επενδυτικές τους στρατηγικές ενόψει β' εξαμήνου.

Στο σημείο αυτό, η εκτιμήση της αγοράς από το πρόσφατο rebalancing ελληνικών μετοχών στον MSCI είναι ότι θα σημάνει κάποια εξαιρετικά δυνατή κίνηση. Απλώς είδαμε την προηγουμενη εβδομάδα τις μεταβολές που συνοδεύτηκαν με μεγάλους όγκους συναλλαγών την ημέρα εκείνη.

Σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο, περιμένουμε καλύτερη κίνηση των τραπεζικών μετοχών και με ιδιαίτερη έμφαση στη μετοχή της Alpha Bank που θα προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Εάν Πειραιώς, ETE και Eurobank καταγράψουν μία μεσοσταθμική μηνιαία άνοδο της τάξης του 5-10%, τότε ο Γενικός Δείκτης μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις 920 μονάδες.

Ευελπιστούμε σε καλύτερη πορεία και των υπόλοιπων δεικτοβαρών μετοχών για την διαμόρφωση καθαρά ανοδικής τάσης. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι η μεσαία κεφαλαιοποίηση (κάποιες εκ των μετοχών του δείκτη) είχε μία εξαιρετική εικόνα, τόσο τον Μάιο όσο και στο 5μηνο που θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο δείκτης FTSE Mid Cap έχει αυξηθεί κατά 26,3% από τις αρχές του χρόνου Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την παγκόσμια χρηματιστηριακή κατάσταση και πως θα διαμορφωθούν οι επενδυτικές ροές. Ο κίνδυνος αυξημένου πληθωρισμού ελλοχεύει ενώ και τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν προεξοφλήσει σημαντικές εξελίξεις που καποιες εξ' αυτών.

Εν αναμονή αναβαθμίσεων και δημοσιονομικών ειδήσεων

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναμένει τον Ιούνιο κάποιες ειδήσεις για αναβαθμίσεις μετοχών από ξένους οίκους και δημοσιονομικές ειδήσεις που θα αφορούν την επιτάχυνση των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρώτη είδηση θα είναι η δημοσιοποίηση του ΑΕΠ του α' τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι πρώτες μεγάλες εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται τον Ιούλιο αλλά κάποιοι ελπίζουν για επίσπευση μέσα στον Ιούνιο, οι δε τράπεζες εκτιμούν ότι και οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ θα κινηθούν καλύτερα από τον Ιούνιο. Τέλος σε ότι αφορά τα αποτελέσματα α' εξαμήνου των εισηγμένων (θα ανακοινωθούν τέλη καλοκαιριου) θα δείξουν εάν οι εισηγμένες στο Χ.Α. Επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει την κρίση του ενάμιση χρόνου πανδημίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ