Νέα
  • ΓΔ: 903.33 +0.84%
  • Τζίρος: 54,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα μηνύματα από Μυτιληναίο, Βακάκη και η αδυναμία των τραπεζών

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Αμερικανικές αγορές

Νέα πλαγιοκαθοδική κίνηση για τους αμερικανικούς δείκτες (και για τον Dow Jones, και τον S&P 500, και τον Russell) εν αναμονή των ανακοινώσεων της FED για τη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων ή για τη σταδιακή διακοπή για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Οι απόψεις των μεγάλων επενδυτών διχάζονται αλλά προς το παρόν οι χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά. Τετάρτη και Πέμπτη θα έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα τι θα συμβεί στο β' εξάμηνο.

Ευρωπαϊκές αγορές

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα μηνύματα που πέρασε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα σε συνδυασμό με τα εταιρικά αποτελέσματα ήταν αρκετά για να δρομολογήσουν ένα νέο κύμα ανόδου. Ο γερμανικός DAX, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί (ως κυβέρνηση) αντιτίθενται στην παράταση του PEPP, κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά. Κοντά σε ιστορικά υψηλά και o CAC 40 στο Παρίσι και ο MIB στο Μιλάνο. Γενικά, χρηματιστηριακά η ΕΕ πάει πολύ καλά και έχει επιστρέψει στα προ covid επίπεδα. Το θέμα είναι να επιστρέψουν και οι ρυθμοί ανάπτυξης πάνω απ' τους ρυθμούς ανάπτυξης της διετίας 2018-2019.

Γενικός Δείκτης

Μετά από μια βουτιά προς τις 918 μονάδες ενδοσυνεδριακά, κάποιες αγορές σε blue chips τον επανέφεραν προς τις 920 που λειτούργησαν άψογα ως πρώτη στήριξη για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Γενικότερα, από την αρχή της συνεδρίασης τα μηνύματα ήταν: αυξημένη μεταβλητότητα στις μετοχές, συσσώρευση και πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη. Και τα δύο επαληθεύτηκαν μέχρι το τέλος.

Τράπεζες

Εκεί που διαψευστήκαμε ήταν η πτωτική πορεία και των τεσσάρων (συστημικών) τραπεζικών μετοχών. Για την Alpha Bank η έντονη πίεση είχε φανεί από χθες. Αλλά για τις υπόλοιπες τρεις εκτιμούσαμε ότι θα είχαν ήπια υποχώρηση ή κάποια θα κινείτο ανοδικά. Πάνω που θεωρούμε ότι οι τράπεζες έχουν δυναμική, μας βάζουν σε αμφιβολίες.

Alpha Bank

Eγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. Κάποιοι αποεπενδύουν από τη μετοχή ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το χαρτοφυλάκιο του κ. Paulson ίσως είναι ένα εξ αυτών. Πάντως στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας, ο CEO Βασίλης Ψάλτης ανέφερε: «Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα στηρίξει την τράπεζά μας ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να πετύχει διψήφια επίπεδα κερδοφορίας», εξέλιξη που «θα οδηγήσει και σε βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίων για τον ήδη ισχυρό ισολογισμό μας, υποστηρίζοντας την ικανότητα της τράπεζας να διανείμει μέρισμα».

Τράπεζα Πειραιώς

Η συμφωνία πώλησης του Sunrise I (NPE's ) δεν αποτιμήθηκε χρηματιστηριακά όπως θα έπρεπε στη χθεσινή συνεδρίαση. Το χαρτοφυλάκιο Sunrise I περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων και αποτελείται από περίπου 205.000 δάνεια συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 7,2 δισ., με στοιχεία 30.09.2020. Ή η αγορά τα έχει προεξοφλήσει όλα ή κάπου δεν βλέπει τι κινήσεις γίνονται.

Motor Oil

Εμφανώς καλύτερα από το 2020 (στο α' τρίμηνο) τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2021 που ανακοίνωσε η Motor Oil. Και δεν οφείλονται μόνο στο περιθώριο διύλισης, αλλά γενικότερα στην αλλαγή εικόνας. Οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 1,887 δισ. ευρώ (από 1,649 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2020), ενώ η δημοσιευμένη λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 129 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 77 εκατ. ευρώ το 2020). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 89 εκατ. ευρώ (από ζημιές 126 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη μετά από φόρους σε 65 εκατ. ευρώ (από ζημιές 96 εκατ. ευρώ). Η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA του ομίλου ανήλθε σε 80 εκατ. ευρώ (από 93 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Μυτιληναίος

Μήνυμα αισιοδοξίας για τον όμιλο έστειλε από τη Γενική Συνέλευση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, με την ωρίμανση των επενδύσεων, την αύξηση των μεριδίων αγοράς, την καινοτομία που εφαρμόζεται σε όλες τις δραστηριότητες αλλά και το θετικό κλίμα των αγορών εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του κόστους σε όλα τα επίπεδα, θα αρχίσει η απογείωση για τη Mytilineos. «Σε διάστημα 2-3 ετών μπορούμε να ελπίζουμε σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας, ξεκινώντας από την κερδοφορία του 2022 που ελπίζουμε να είναι διπλάσια από το 2020», είπε. Θα μοιράσει και μέρισμα 0,364 ευρώ με ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος την 24η Ιουνίου και έναρξη καταβολής την 1η Ιουλίου. Σημειώνεται ότι το μέρισμα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου και το καθαρό ποσό θα είναι 34,2 σεντ ανά μετοχή.

Aegean

Aπό τις 16.06.2021 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών των 18.750.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, ονομαστικής αξίας 0,65 ευρώ η καθεμία που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Σήμερα η μετοχή έκλεισε με υποχώρηση άνω του 2%.

Jumbo

Τη γλώσσα της σκληρής αλήθειας μίλησε και πάλι ο πρόεδρος του ομίλου Απόστολος Βακάκης. Δεν χαρίστηκε σε κανέναν, ούτε «χάιδεψε αυτιά». Μάλλον σόκαρε με αυτά που είπε. Η γενικότερη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια αγορά δείχνει βίαιη διατάραξη της τροφοδοτικής αλυσίδας, «η οποία είναι σε διάλυση, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρότατες παρενέργειες». Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, τότε και το 2021 και πιθανόν το 2022 θα είναι χαμένες χρονιές, τόνισε. Για το 2021 κάτι έχουμε υποψιαστεί...

ΟΤΕ

Για τη μετοχή του ΟΤΕ ήταν μία σχετικά καλή συνεδρίαση με αγοραστικό ενδιαφέρον που την κράτησε πάνω από τα 15 ευρώ.

OΠΑΠ

Αδύναμη η μετοχή και χθες, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου φέρνει αυξημένο στοιχηματισμό. Πάντως η Γενική Συνέλευση των μετόχων την Πέμπτη θα δείξει τη στόχευση της εταιρείας στο β' εξάμηνο.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ