Νέα
 • ΓΔ: 823.92 +0.09%
 • Τζίρος: 43,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η μεγάλη μεταβλητότητα της Jumbo, η ευχάριστη έκπληξη από την Αegean και ο αθόρυβος Τιτάνας

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αμερικανικές αγορές – Προληπτικές ρευστοποιήσεις

Oι κινήσεις της FED και οι διπλές δηλώσεις (για πληθωρισμό και επιτόκια) ελήφθησαν από τις αγορές ως μήνυμα ανάπτυξης με πληθωρισμό. Με απλά λόγια, στόχος της παροχής ρευστότητας από τη FED είναι να καταφέρει η αμερικανική οικονομία να αναπτυχθεί έχοντας και λελογισμένο πληθωρισμό (μέχρι 2% είχαν πει το καλοκαίρι). Προφανέστατα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει ξεφύγει και πλέον συζητούν για το θέμα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης αλλά με χρονικούς περιορισμούς. Οι επενδυτές πάντως προχωρούν σε προληπτικές ρευστοποιήσεις που προς το παρόν δεν είναι ανησυχητικές, καθώς δείκτες και μετοχές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Γενικότερα, οι υπεύθυνοι της FED (J. Powell) προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη σε τέτοιο επίπεδο ώστε να υπερκαλύπτει τα προβλήματα που δημιουργεί ο πληθωρισμός. Xρηματιστηριακά η Credit Suisse βλέπει στήριξη στον S&P 500 στις 4.208 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η ΕΚΤ ήταν πιο σαφής και η κυρία Λαγκάρντ το επεσήμανε ότι θα έχουμε «ανάπτυξη με πληθωρισμό μαζί» και έμμεσα κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να πάρουν αντιπληθωριστικά μέτρα ή μάλλον να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι ενδιαφερόμενοι ας παρακολουθούν την πορεία του DAX αλλά και του CAC για να βγάλουν καλύτερα συμπεράσματα. Κοντά σε ιστορικά υψηλά ο ιταλικός MIB, παρά τις όποιες διορθώσεις.

Γενικός Δείκτης

Άνοδος στον Γενικό Δείκτη με αρνητικό ισοζύγιο κερδισμένων - χαμένων. Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος ουσιαστικά στηρίχθηκε σε λίγες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στα θετικά της συνεδρίασης ήταν ότι άντεξε η στήριξη των 910 μονάδων. Στα αρνητικά, ότι και πάλι θα προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μέχρι το τέλος του Ιουνίου σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων. Η απόσταση από τις 900 μονάδες μέχρι τις 927 (υψηλό 17 μηνών) είναι μόλις 3%. Αυτό που είναι αντιληπτό είναι ότι, ανεξάρτητα εάν το θέλουμε ή όχι, οι τράπεζες είναι καθοριστικές στην διαμόρφωση της τάσης.

Τραπεζικός κλάδος

Εξαιρετικά αναλυτική (όπως πάντα) η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ. Τα δύο βασικά συμπεράσματα για το 2020 είναι ότι:

 • Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετώπισε αποτελεσματικά την κρίση COVID-19 και παρέμεινε ανθεκτικό.
 • Το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων παραμένουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της διασύνδεσής του με το κράτος.

Από εκεί και πέρα, η έκθεση κάνει αναφορά σε όλους τους πιθανούς κινδύνους για τις τράπεζες από τον πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων, τους κινδύνους αγοράς, αλλά και από την πορεία της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας.

Alpha Bank

Για μία ακόμη συνεδρίαση αποδείχθηκε ο «αδύναμος κρίκος» του τραπεζικού κλάδου, λόγω βέβαια των προληπτικών ρευστοποιήσεων που προκαλεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Να τονίσουμε ότι και εδώ -μετά την Πειραιώς- τα ασφαλιστικά ταμεία και κάποια επαγγελματικά ταμεία που έχουν κάποια μικρά ποσοστά σε μετοχές της Alpha Bank ίσως να μην ακολουθήσουν την αύξηση και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

ΟΠΑΠ

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή (άνω του 70% των μετόχων) πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ. Την καταβολή μερίσματος ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020 ενέκριναν οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, η οποία διεξήχθη χθες με ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής, που έφτασε το 77,51% του μετοχικού κεφαλαίου. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η 13η Ιουλίου, ενώ η πληρωμή θα ξεκινήσει την Τρίτη 3 Αυγούστου.

Oι 6 αναπτυξιακοί στόχοι του ομίλου είναι:

 • Τοποθέτηση του πελάτη στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητας της εταιρείας.
 • Ενίσχυση του εταιρικού και των προϊοντικών brand.
 • Διατήρηση της ισχυρής θέσης του retail δικτύου και διερεύνηση ευκαιριών ανάπτυξης.
 • Εξέλιξη των online δραστηριοτήτων σε δεύτερο ισχυρό επιχειρησιακό πυλώνα για τον ΟΠΑΠ.
 • Αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας.
 • Ενίσχυση της δέσμευσης των ανθρώπων, βάσει του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Η μετοχή όμως και πάλι υποχώρησε κατά 0,54%, κλείνοντας στα 13 ευρώ. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι ίσως υπάρξει κάποια ανάκαμψη μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου.

Παπαστράτος

Μεγάλη επένδυση για την Παπαστράτος, ύψους 125 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, προχωρά στην υλοποίηση μιας ακόμη σημαντικής επένδυσης στην Ελλάδα, μέσω της οποίας αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο με εγκατάσταση 2 νέων γραμμών παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους καπνού και 1 για παραγωγή φίλτρων. Επίσης αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες 6 γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS και εκσυγχρονίζεται το λιθογραφείο με την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης μέσω 2 νέων γραμμών ψηφιακής εκτύπωσης.

Τιτάν (International)

H μετοχή του Τιτάνα (Int) κινείται έντονα ανοδικά χωρίς να προκαλεί θόρυβο. Χθες κατέγραψε άνοδο 1,56% φτάνοντας στα 17,12 ευρώ. Λόγω της παρουσίας του στις ΗΠΑ και την πρόθεση Μπάιντεν να ενισχύσει τις υποδομές, οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα είναι από τους ομίλους που θα βγουν κερδισμένοι την «επόμενη ημέρα» της κρίσης.

Αegean

Eυχάριστη έκπληξη για τους επενδυτές της ήταν η χθεσινή ανοδική αντίδραση της μετοχής της Aegean. Kατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε πιεστεί ιδιαίτερα από τις πωλήσεις που είχαν προκύψει από την είσοδο των νέων μετοχών.

Jumbo

Mεγάλη μεταβλητότητα στη μετοχή που συνεχίζει να πιέζεται μετά τις δηλώσεις Βακάκη στις αρχές της εβδομάδας. Επαναλαμβάνουμε τη διαπίστωση των επαγγελματιών ότι σε χαμηλότερα επίπεδα του 10% από τα υψηλά της ίσως βγουν αγοραστές. Ίσως λέμε, γιατί η μετοχή έχει γίνει ιδιαίτερα απρόβλεπτη.

Interlife

Κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν στους μετόχους τα πεπραγμένα της Χρήσης 2020, ενώ εγκρίθηκαν οι ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της Χρήσης 2020 και η διάθεση κερδών μέσω διανομής μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπής μερίσματος τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.

ΑΝΕΚ

Καιρό είχαμε να δούμε κίνηση στην μετοχή της ΑΝΕΚ. Έκλεισε σήμερα με άνοδο 12,05% και σημαντικό όγκο συναλλαγών. Το άνοιγμα του τουρισμού (στην Κρήτη και Ιταλία) και η αυξημένη πληρότητα των δρομολογίων αποτελούν τους βασικούς λόγους. Βεβαίως υπάρχουν και οι εσωτερικές μετοχικές αλλαγές. Το πρόβλημα με τις ακτοπλοϊκές είναι πλέον το ακριβό πετρέλαιο που μειώνει τα περιθώρια κέρδους. Με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ, η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από την αξία των παγίων της, δηλαδή των πλοίων που έχει.

 • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ