Νέα
  • ΓΔ: 864.44 +0.73%
  • Τζίρος: 28,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι «μεσαίες» που δίνουν κέρδη, η αθόρυβη ΑΜΚ της Τζιρακιάν και η συνεχής άνοδος της Αegean

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Αμερικανικές αγορές

Γύρισαν θετικές προς το τέλος των συνεδριάσεων στις ΗΠΑ οι αμερικανικοί δείκτες. Το ότι έχουμε μπει σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας είναι γνωστό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα βγαίνουν λεφτά για τους επενδυτές. Μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου η κατάσταση θα είναι πλαγιοκαθοδική στα χρηματιστήρια. Μετά περιμένουμε τις νέες συνθήκες (δεν θα είναι απαραίτητα ανοδικές οι αγορές) που θα καθορίσουν το β' εξάμηνο.

Ευρωπαϊκές αγορές

Το α' εξάμηνο 2021 πρέπει να ήταν ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ας είναι καλά η ΕΚΤ και η ρευστότητα που διοχετεύει στις αγορές. Επίσης υπάρχει μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα τόσο σε μεσαίο όσο σε μεγάλο και super mega επίπεδο που θα εκτιναχθεί στο β' εξάμηνο και στις ισχυρές οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) και στις περιφερειακές οικονομίες και επιχειρηματικές σκηνές. Το αρνητικό για την ΕΕ είναι ότι αυξάνεται η μεταβλητότητα λόγω των εκλογών σε Γερμανία και Γαλλία. Οπότε κάθε πρόβλεψη περιττεύει.

Γενικός Δείκτης

Ας δούμε τη θετική πλευρά. Ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα επίπεδα κοντά στις 910 μονάδες, τα οποία μπορεί να σπάσει ανοδικά αύριο. Η αρνητική πλευρά είναι ότι αφενός αυξήθηκε η διαφορά (discount) του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα ξένα χρηματιστήρια που «έτρεξαν» τη Δευτέρα, αφετέρου οι συναλλαγές ήταν υποτονικές. Ίσως παραμείνουμε στα επίπεδα των 900-920 μονάδων μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μεσαία κεφαλαιοποίηση

Χαμηλές και πάλι οι συναλλαγές, αλλά ήταν πολλά τα «ελέη» στη λεγόμενη «υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση» και στη μικρή κεφαλαιοποίηση. Για παράδειγμα, μετοχές όπως η Frigoglass, η AVAX, η ΕΛΓΕΚΑ, η Centric μοιάζουν να δίνουν κέρδη σε κάποιες συγκυρίες. Το πρόβλημα είναι ότι οι χαμηλές εμπορευσιμότητες των μετοχών εμποδίζουν να εισέλθουν μεγάλα funds.

Alpha Bank

Τον «οδικό χάρτη» και το χρονοδιάγραμμα ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της προς το Χ.Α. η Alpha Services and Holdings, 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank. Ως ημερομηνία καταγραφής (record date) των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου αυτοί να τύχουν της κατά προτεραιότητα διανομής των νέων μετοχών μέσω της ΑΜΚ, ορίζεται η 28η Ιουνίου 2021.

Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα κατανομή μέχρι του ποσοστού που κατέχουν θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα έχουν εκκαθαρίσει τις συναλλαγές τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή την 28η Ιουνίου.

Στο ίδιο ενημερωτικό υπογραμμίζεται πως οι μέτοχοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και τους χρόνους που χρειάζεται το Χ.Α. για την εκκαθάριση των συναλλαγών, συνήθως Τ+2, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα μετά την συναλλαγή. (Εκτιμάται, συνεπώς, πως απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως και την Πέμπτη 24 Ιουνίου.)

Στην ίδια ανακοίνωση, τέλος, σημειώνεται πως στόχος της Διοίκησης είναι η διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς και του book building να ξεκινήσει το ταχύτερο εντός της προσεχούς εργάσιμης εβδομάδας, που ξεκινά από την Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Εurobank

Η μετοχή ξανάφτασε πάλι σε υψηλά πάνω από τα 0,85 ευρώ. Εάν δεν «χαλάσει η συνταγή» σήμερα, ίσως δούμε τη μετοχή πάνω από τα 0,90 ευρώ τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Βέβαια το έργο της διόρθωσης το βλέπουμε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα και η αποκαθήλωση πάλι προς τα 0,80 ευρώ ή και κάτω απ' αυτά δεν αποκλείεται.

Τράπεζα Πειραιώς – Γενική Συνέλευση μετόχων

Το προφίλ ρευστότητας της Πειραιώς βελτιώνεται συστηματικά τα τελευταία έτη, ανέφερε ο CEO Χρήστος Μεγάλου. Οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε 49,6 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, με αύξηση 5% σε ετήσια βάση. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ το 2020, με βελτίωση σε όλες τις κατηγορίες πελατών.

Η σταθερή πρόοδος κατά τη διάρκεια του έτους αντικατοπτρίζεται και στις νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 6,3 δισ. Ευρώ , όπως και στην ανθεκτικότητα των βασικών μας οργανικών εσόδων.

Τα δάνεια προ προβλέψεων ανήλθαν σε 49,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, ενώ τα καθαρά δάνεια μετά από προβλέψεις ανήλθαν σε 39,6 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2020, με τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις να οδηγεί την τάση.

Aegean

Συνέχισε χθες την ανοδική της κίνηση η μετοχή της Aegean. Ήδη από την Τετάρτη 16/6 μέχρι και χθες έχει καταγράψει άνοδο 8,65% και μάλιστα σε όχι καλή συγκυρία. Περιμένει βεβαίως αύξηση πληρότητας στο επόμενο τρίμηνο και επιστροφή σε επίπεδα 2019.

Attica Group

Οι παλιές Επιχειρήσεις Αττικής βρίσκονται σε μια συγκυρία που διαπραγματεύονται κάτω από την πάγια αξία της. Με δεδομένο ότι ανοίγει σταδιακά ο τουρισμός, ίσως αυτό δημιουργήσει ταμειακές ροές και η μετοχή αυξήσει την αξία της.

Tζιρακιάν – Μια αθόρυβη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3.048.000 ευρώ ολοκλήρωσε στις 17 Ιουνίου η γνωστή και παλιά εισηγμένη εταιρεία. Η αύξηση υπερκαλύφθηκε καθώς η ζήτηση από τους δικαιούχους δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής ανήλθε σε ευρώ 3.338.468, ήτοι 1.669.234 μετοχές συνολικά. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 457.200 ευρώ, με την έκδοση 1.524.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία, ενώ ποσό 2.590.800 ευρώ θα πιστωθεί στον ειδικό λογαριασμό των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας «Διαφορά από Έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο».

Πετρόπουλος

Άλλη μια παλιά εισηγμένη αλλά καλή εταιρεία της μικρο-μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα μοιράσει μέρισμα. Τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας από τα κέρδη της χρήσης 2020 καθώς και τη διανομή ποσού 153.000 από τα κέρδη της χρήσης 2020 σε διευθυντικά στελέχη ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Insider

Με την εγγραφή σας μπορείτε να λαμβάνετε ειδήσεις σχετικά με την έκτακτη επικαιρότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ