Νέα
  • ΓΔ: 886.72 -0.85%
  • Τζίρος: 89,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Κερδίζει το στοίχημα ο ΟΠΑΠ, νέες προσδοκίες για τον ΟΤΕ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ελληνικό χρηματιστήριο

Τρεις συνεδριάσεις χρειάστηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο για να «κοκκινίσει» ο μήνας Ιούνιος, που έκλεισε με υποχώρηση -1,11%. Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,25%, ενώ ο δείκτης Mid Cap 0,26%. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι Προσωπικές και Οικιακές Υπηρεσίες (-10,14%), Κατασκευές/Υλικά (-4,56%), Τηλεπικοινωνίες (-4,23%). Οι επενδυτές περίμεναν ότι ο Ιούνιος θα ήταν ένας πτωτικός μήνας μετά και από τις ενδείξεις που είχαν βγει για τον πληθωρισμό. Τελικά το εξάμηνο έκλεισε με μεταβολή 9,38%.

Ξένα χρηματιστήρια

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν καθοδικά χθες για παρόμοιους λόγους με το ελληνικό: αποκόμιση κερδών μετά από ένα καλό α’ εξάμηνο και λίγο πριν ένα αναμενόμενο δύσκολο β’ εξάμηνο. Το πρόβλημα είναι ότι και οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν προεξοφλήσει τα καλύτερα και πλέον μένει να αποδειχθεί. Υπάρχουν και δύο εκλογικές αναμετρήσεις μπροστά σε Γαλλία και Γερμανία που δημιουργούν εύλογες αναστατώσεις και ερωτηματικά.

Τράπεζες

Πιέσεις από επιχειρηματίες αλλά και την πολιτική ηγεσία δέχονται οι τραπεζίτες για να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους στο β’ εξάμηνο. Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι εάν η οικονομία κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4%, θα καταφέρουν να στηρίξουν με ρευστότητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ατού τους είναι η πρωτοφανής αύξηση των καταθέσεων που μπορεί να στηρίξει ένα πρόγραμμα αύξησης δανείων. Οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν προϋπολογίσει χορηγήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές του 2022.

Alpha Bank

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και πλέον η τράπεζα βάζει μπρος τον στρατηγικό σχεδιασμό της για το επόμενο διάστημα. Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και αύξηση χορηγήσεων. Οι καταθέσεις αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό.

Tράπεζα Πειραιώς

Με το χρυσό βραβείο «Gold 2021- EBRD Sustainability Award-Financial Intermediaries» βραβεύτηκε η Τράπεζα Πειραιώς από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η τράπεζα αναδείχθηκε πρώτη για τις δράσεις της σε θέματα βιώσιμης τραπεζικής μεταξύ 100 διεθνών τραπεζών, μελών της EBRD, με βάση την ετήσια αξιολόγηση που στηρίζεται σε στοιχεία που αφορούν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις τους. Ιδιαιτέρως αναδείχθηκε το γεγονός ότι είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που δημιούργησε sustainability linked loans, δηλαδή δάνεια των οποίων το τελικό επιτόκιο καθορίζεται από τον βαθμό επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων.

Eλλάκτωρ

Πακέτα 6.071.183 μετοχών της Ελλάκτωρ, ήτοι ποσοστό 2,8% της εταιρείας, πέρασαν σήμερα μέσω ΧΑ στα 1,7 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στα 10,32 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 1% στα 1,51 ευρώ ετοιμάζοντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Motor Oil

H μετοχή της Motor Oil ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες έχει βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη και τα περιθώρια διύλισης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζει σημαντική κίνηση στο εξωτερικό και σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

ΟΤΕ

Εκλεισε πάνω από τα 14 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ το α’ εξάμηνο, δημιουργώντας προσδοκίες για νέα ανοδική κίνηση πάνω από τα 14 ευρώ. Ο ΟΤΕ αύξησε το μερίδιο αγοράς κατά 2%-3% μέσα στο α’ εξάμηνο 2021, σύμφωνα με πληροφορίες ξένων αναλυτών.

ΟΠΑΠ

Αυξήθηκε θεαματικά ο στοιχηματισμός λόγω του Εuro, μαθαίνουμε, και το είχαμε επισημάνει και παλαιότερα ότι ο Ιούνιος θα είναι ένας καλός μήνας. Επίσης το δίκτυο πρακτόρων αυξήθηκε κατά 4%.

ΕΛΠΕ

Εγκρίθηκε ο πίνακας διάθεσης κερδών χρήσεως 2020 και η διανομή μερίσματος €0,10 ανά μετοχή. Η Γενική Συνέλευση όρισε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021, ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων λήψης του (Record date) την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021 και ως ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.

ΣΙΔΜΑ

Από τις εταιρείες που προσανατολίστηκαν προς τη μείωση των υποχρεώσεών τους αντί για την αύξηση των κερδών. Βοήθησαν πολύ και τα ομολογιακά δάνεια που πήραν με αρκετά καλούς όρους.

Aμερικανικές αγορές

Πολύ καλή η εικόνα των αμερικανικών αγορών χθες, εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές. Φαίνεται ότι το πρόγραμμα που έχει καθιερώσει ο πρόεδρος Μπάιντεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Οι επενδυτές προσβλέπουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και ότι η Fed θα διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Οι τρεις μετοχές του Dow Jones που έχουν καταγράψει τα μεγαλύτερη κέρδη μέχρι στιγμής είναι η Goldman Sachs, η American Express και η Walgreens Boots Alliance, οι οποίες έχουν ενισχυθεί πάνω από 30%. Η Chevron, η Microsoft και η JP Morgan έχουν κινηθεί πάνω από 20%.

Aγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Η αξία του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ που έχει προέλθει από την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), για την εβδομάδα μέχρι τις 25 Ιουνίου, διαμορφώθηκε στα ευρώ 2,422 τρισ. Η ΕΚΤ προέβη σε αγορές καλυμμένων ομολόγων, αξίας ευρώ 163 εκατ., σε πωλήσεις Asset-Βacked Securities, αξίας ευρώ 363 εκατ. και σε αγορές εταιρικών και ασφαλιστικών ομολογιακών τίτλων, αξίας ευρώ 174 εκατ. Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε καθαρές αγορές αξίας ευρώ 24,3 δισ., στο πλαίσιο του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού, λόγω της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme-PEPP), με τη συνολική αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου να διαμορφώνεται περί τα ευρώ 1,170 τρισ.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ