Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Προβληματισμός για τη διαφορά του ελληνικού με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Ο προβληματισμός στους ελληνικούς χρηματιστηριακούς κύκλους κατά το διάστημα των τελευταίων 20 ημερών είναι έντονος. Βλέπουν τις ξένες (αμερικανικές και ευρωπαϊκές) αγορές να ίπτανται και το ελληνικό χρηματιστήριο να παλεύει με την εσωστρέφειά του. Οι λόγοι της καθίζησης Γενικού Δείκτη και συναλλαγών είναι γνωστοί. Οι μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου απορρόφησαν μεγάλη εγχώρια ρευστότητα και έφεραν μεγάλο dilution στις μετοχές. Υπολογίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης θα βρίσκονταν πάνω από τις 920 μονάδες εάν δεν υπήρχαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Ο δεύτερος λόγος ήταν η προεξόφληση των θετικών εξελίξεων στις υπάρχουσες τιμές.

Προεξοφλήσαμε όλα τα θετικά στον υπέρτατο βαθμό

Τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips έχουν καταγράψει μία καλή πορεία από την αρχή του χρόνου, αλλά φαίνεται ότι έχουν πιάσει το πάνω όριο διακύμανσης και δεν έχουν περαιτέρω δυναμική ανόδου. Ενδεικτικά από την αρχή του χρόνου, η ΔΕΗ καταγράφει άνοδο 22,1% και πλέον συσσωρεύει πάνω από τα 9 ευρώ, ο ΟΠΑΠ έχει κάνει ράλι 17,4% αλλά πλέον βρίσκεται κάτω από τα 13 ευρώ, η μετοχή της Μυτιληναίος έχει καταγράψει άνοδο 29% από την αρχή αλλά δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση προς τα 16 ευρώ και συσσωρεύει κάτω από τα 15,5 ευρώ.

Για τα περισσότερα blue chips , οι συνθήκες είναι δεδομένες. Για παράδειγμα ο Μυτιληναίος έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις επενδύσεων 2 δισ. ευρώ οι οποίες θα ωριμάσουν στα επόμενα 3-5 χρόνια. Η χρηματιστηριακή αγορά αποτίμησε τις ανακοινώσεις των επενδύσεων και περιμένει να δεί κάτι καινούργιο. Η ίδια φιλοσοφία υπάρχει σε όλα τα blue chips. Για παράδειγμα η Coca Cola HBC βλέπει σημαντική αύξηση πωλήσεων από το άνοιγμα του τουρισμού με αποτέλεσμα η μετοχή της να έχει επιστρέψει πάνω από τα 30 ευρώ. Ωστόσο για να συνεχίσει το ράλι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο story που θα δώσει κίνητρα αγοράς της μετοχής. Το ίδιο ισχύει για τη μετοχή της Τitan (Int), o oποίος ευνοείται από τη χρηματοδότησή των προγραμμάτων υποδομών που έχει ανακοινώσει η αμερικανική κυβέρνηση. Η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 20% από την αρχή του χρόνου.

Μία μετοχή που έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διαχειρίστηκε πολύ καλά τον κίνδυνο του dilution ήταν η μετοχή της Aegean. Η αύξηση πέτυχε, πήρε και τη χρηματοδότηση του κράτους και οι νέες μετοχές όχι μόνο δεν έχουν υποχωρήσει αλλά συνέχισαν ανοδικά. Όμως και εδώ έχουμε προεξοφλήσει μία εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό και τώρα ίσως βρεθούμε μπροστά σε διαφορετικές συνθήκες λόγω 4ου κύματος πανδημίας. Οι μετοχές ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων με την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου που μπορεί να λειτουργήσει και θετικά (εξαρτάται από το Lifo-Fifo, δηλαδή ποιες ποσότητες αποθηκεύονται πρώτες και ποιες βγαίνουν τελευταίες) στα περιθώρια διύλισης. Η μετοχή της Motor Oil έχει αυξηθεί 20,6% από την αρχή του χρόνου ενώ τα ΕΛΠΕ δεν έχουν ακολουθήσει σε τέτοιο επίπεδο.

Για τη Lamda Develpment, το project στο Ελληνικό δείχνει να ξεκαθαρίζει και πλέον η μετοχή 'ξεκόλλησε' από τα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα έτους.

Mεγάλο το discount με τις ευρωπαϊκές αγορές

H διαφορά του ελληνικού Γενικού Δείκτη με τους χρηματιστηριακούς δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο 2021. Η κατάσταση μας θυμίζει το γ' τρίμηνο 2020 όταν το επίπεδο των ξένων αγορών έναντι του ελληνικού είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα. Έκτοτε όμως πολλά funds βλέποντας αυτό το discount και έχοντας αποκομίσει τα κέρδη τους, στράφηκαν και προς το ελληνικό χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η μεγάλη άνοδος του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Στελέχη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς προσβλέπουν σε μία αντίστοιχη αντίδραση και στο γ' και δ' τρίμηνο 2021. Με τις ευρωπαϊκές αγορές να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, σίγουρα θα υπάρξει κάποια μετακίνηση κεφαλαίων και προς το ελληνικό χρηματιστήριο που βρίσκεται πολύ χαμηλότερα. Άλλωστε θα έχει ολοκληρωθεί και η ενσωμάτωση των νέων μετοχών από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και έτσι ο ορίζοντας θα είναι πιο ξεκάθαρος.

Οι διανομές μερισμάτων, οι νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και βέβαια τα μακροοικονομικά αποτελέσματα θα δείξουν εάν το ελληνικό χρηματιστήριο θα καταφέρει να προσελκύσει κάποια μεγάλα ξενα index funds.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα