Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το τείχος των 900 μονάδων, οι τράπεζες και το ράλι της Ιντραλότ

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Πολλά στελέχη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς μένουν στις περιοχές από την Κηφισιά και πάνω (Βόρεια Αττική) Νέα Ερυθρέα, Βαρυμπόμπη κά. Η αναστάτωση που επικρατούσε στα χρηματιστηριακά γραφεία χθες το μεσημέρι ήταν έκδηλη και πολλοί είχαν φύγει νωρίτερα για να βρεθούν στα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.

Γενικός Δείκτης

Ο «τείχος» των 900 μονάδων ήταν ιδιαίτερα ψηλός για να τον υπερβεί ο Γενικός Δείκτης. Μετά από μία παρατεταμένη άνοδο 10 συνεδριάσεων και μόλις 7% σε συσσωρευμένη ποσοστιαία μεταβολή, πολλοί στην χρηματιστηριακή αγορά περίμεναν ότι θα υπάρξει διορθωτική κίνηση, έστω και μικρή. Ο Γενικός Δείκτης αν και έφτασε τις 901 μονάδες δεν κατάφερε τελικά να σταθεροποιηθεί κι έτσι υποχώρησε και έκλεισε με οριακή πτώση. Βοήθησαν και οι μεικτές τάσεις που εμφάνισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Αμερικανικές αγορές

Αν και ξεκίνησαν πλαγιοκαθοδικά οι 3 μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ σταδιακά ομαλοποιήθηκαν. Δεν έχει αλλάξει κάτι, απλώς λόγω θέρους και υψηλών επιπέδων πολλοί ιδιώτες επενδυτές και μεγάλα χαρτοφυλάκια προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις και αποκομίσεις κερδών. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με φρέσκα στοιχεία δίνουν οι επενδυτικοί οίκοι. O S&P 500 ενισχύθηκε και από τα αποτελέσματα των ιατρικών (health) ομίλων που συμμετέχουν στον δείκτη.

Ευρωπαϊκές αγορές – Εταιρικά αποτελέσματα

Ανοδικά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντλώντας ώθηση από τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα ευρωπαϊκών κολοσσών, όπως η BP και η Societe Generale, αν και τα κέρδη περιόρισαν οι ανησυχίες από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, με τις χώρες της Ευρώπης να επαναφέρουν κάποια περιοριστικά μέτρα.

Τραπεζικές μετοχές

Όπως σας έχουμε αναφέρει, η μεταβλητότητα στον τραπεζικό κλάδο θα είναι μεγάλη. Είδαμε ένα μικρό ράλι μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των stress tests και χθες υπηρχαν αποκομίσεις κερδών. Η κίνηση αυτή θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα μέσα στον Αύγουστο και μέχρι να υπάρξουν νέες αξιολογήσεις και εισροές ξένων κεφαλαίων.

Moody's – Stress tests

Θετικά βλέπει τα αποτελέσματα των stress tests για τις Ελληνικές τράπεζες και η Moody’s. Η επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων θα επιτρέψει στις Ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης, που θα μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια, βελτιώνοντας την κερδοφορία. Επίσης, τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης (μ.β.), πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (485 μ.β.), αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν τον αντίκτυπο πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Alpha Bank πέτυχε στα stress tests τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Η Moody’s σημειώνει πως οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, σε συνδυασμό με την μεθοδολογία των stress tests, δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που στοχεύουν να βελτιώσουν την κερδοφορία στο 10% και να μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια στο 5%. Τα stress tests έδειξαν, επίσης, ότι οι Ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Eurobank

Προχθες που οι άλλες (τρεις) τραπεζικές μετοχές κινούνταν θετικά, η μετοχή της Eurobank υποχωρούσε. Χθες που οι άλλες (τρεις) μετοχές υποχωρούσαν, η Eurobank ανέβαινε, έστω και χλιαρά. Βέβαια ακόμη τα 0,8 ευρώ δεν μπορεί να το ξαναπιάσει, γιατί αμέσως βγαίνουν πωλητές. Όπως ακριβώς γινόταν πριν από ένα μήνα. Λες και υπάρχει program trading στα επίπεδα αυτά.

Ελλάκτωρ

Ολοκληρώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Ελλάκτωρ χθες και περιμένουμε σήμερα κάποια ενημέρωση για τις εξελίξεις και πόσο καλύφθηκε. Η άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων σχετίζεται με το γεγονός ότι κάποιοι αγοράζουν και από την αγορά μετοχές. Λέτε να υπάρξει δημόσια πρόταση εάν συμπληρωθεί το 33% από κάποια πλευρά; Απλές υποθέσεις κάνω, μην το δένετε... κόμπο.

Παπουτσάνης

Ο Όμιλος και η εταιρεία Παπουτσάνης σημείωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανάπτυξη στον κύκλο εργασιών τους κατά 16%. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών κατά το A' εξάμηνο 2021 ανήλθε σε 24,2 εκατ. ευρώ έναντι 20,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών της Παπουτσάνης οφείλεται στις υψηλές επιδόσεις των κατηγοριών των επώνυμων προϊόντων (εξαιρουμένων των αντισηπτικών), των παραγωγών για τρίτους, αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων των ειδικών σαπωνομαζών, πρώτης ύλης για την παραγωγή στερεού σαπουνιού.

Οι εξαγωγές της εταιρείας Παπουτσάνης ανήλθαν σε 14,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 60% του συνολικού κύκλου εργασιών, καταγράφοντας αύξηση ύψους 38% με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ιντραλότ

Πολλοί ρώταγαν για το ράλι της μετοχής της Ιντραλότ το τελευταίο διάστημα. Με ανακοίνωσή της χθες η εταιρεία ανέφερε ότι στις 2 Αυγούστου 2021 απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης (US District Court for the Southern District of New York) η από 29 Ιουλίου 2021 αίτηση που κατέθεσαν κάποια επενδυτικά κεφάλαια που ισχυρίζονται ότι κατέχουν Ομολογίες 2024, ύψους περίπου 3,5%-4% περί εκδόσεως προσωρινής διαταγής απαγόρευσης αναφορικά με τις Ανταλλαγές Ομολογιών. Κατόπιν της απορρίψεως, η αναμενόμενη ημερομηνία διακανονισμού των Ανταλλαγών Ομολογιών παραμένει η 3η Αυγούστου 2021. Η μετοχή της κατέγραψε άνοδο 19,5% με 1,9 εκατ. τεμάχια συναλλαγές.

ΟΠΑΠ

Εισήλθαν σε διαπραγμάτευση χθες οι μετοχές του ΟΠΑΠ από την επανεπένδυση του μερίσματος. Λογικό, λοιπόν, ήταν να υπάρξει κάποια πίεση στη μετοχή που μάλλον φαίνεται πρόσκαιρη.

Intrakat

Eπίσημα και σε ενεργειακά projects εισέρχεται η Intrakat μετά την απορρόφηση της Γαίας Άνεμος και την αλλαγή του ονόματός της. Την 4η Αυγούστου 2021 θ' αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 14.502.000 νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 εκάστης, που προέκυψαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας, συνεπεία της συγχώνευσης με απορρόφηση της Εταιρείας με την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ».

Φουρλής

Κινητικότητα σε πολλούς τομείς εμφανίζει ο όμιλος Φουρλής το τελευταίο διάστημα. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, μαθαίνουμε ότι πάει καλά στις βαλκανικές θυγατρικές του. Να θυμίσουμε ότι τον προηγουμενο μήνα εγκρίθηκε και η θυγατρική του στο real estate. Το πράσινο φως πήρε στις 12 Ιουλίου από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η σύσταση της TRADE ESTATES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ).

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ