Νέα
  • ΓΔ: 1375.82 +0.75%
  • Τζίρος: 24,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά-Βαρυμπόμπη: Εφιαλτική νύχτα για την Αττική – Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Πηγή: Eurokinissi

Σε βραδιά-θρίλερ εξελίσσεται για την Αττική η αποψινή νύχτα, με την πυρκαγιά που ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη να είναι ακόμα ανεξέλεγκτη, έχοντας αφήσει πίσω της καμένα σπίτια και επιχειρήσεις και μια τεράστια οικολογική καταστροφή, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν «ζώνη» και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ωστόσο, σοκ προκαλούν οι εικόνες σπιτιών που καίγονται στις Αδάμες, ενώ η φωτιά έχει επεκταθεί και στο ρέμα της Χελιδονούς.

Σε πλήρη εξέλιξη τρία μέτωπα

Σε εξέλιξη είναι τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδώνες. «Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του Ηλίου επιχειρούσαν 9 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Μέχρι τις 9 το βράδυ, σωστικά συνεργεία είχαν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε την Πρόεδρο για την εξέλιξη στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη συμπαράστασή της σε όσους δοκιμάζονται αυτές τις ώρες και την ευγνωμοσύνη της σε όσους με αυτοθυσία δίνουν τη δύσκολη μάχη.

Σε κατάσταση ετοιμότητας το ΕΚΑΒ

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Μαντούδι Ευβοίας.

Πιο συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε επιφυλακή:

• Το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο
• Το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής)
• Το Νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι»
• Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
• Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου.

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

Φιλοξενία πυρόπληκτων σε ξενοδοχεία της Αθήνας

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν θα προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής.

Αυτό επετεύχθη μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας.

Πληροφορίες δίνονται μέσω του ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 1135.

Προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση

Η φωτιά προκάλεσε βλάβες και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των Βορείων Προαστίων της Αττικής, οπότε και έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης του ΑΔΜΗΕ.

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΥΔΑΠ, με την οποία ενημερώνει ότι η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τις τελευταίες ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου.

Νέο μήνυμα από το 112

Περίπου στις 9 το βράδυ ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 καλώντας όσους βρίσκονται σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

«Αν βρίσκεστε σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής, κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού-Παραμείνετε σε ετοιμότητα, ακολουθείτε οδηγίες αρχών-Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε το μήνυμα.

Εκκένωση γηροκομείου

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου προχώρησε σε παρέμβαση προκειμένου να εκκενωθεί το γηροκομείο Έπαυλις στις Αχαρνές, το οποίο φιλοξενεί 33 ηλικιωμένους.

«Έχει ληφθεί μέριμνα ώστε και οι κατάκοιτοι να μπορέσουν να πάνε σε νοσοκομείο και να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Οι υπόλοιποι τρόφιμοι θα πάνε σε ξενοδοχείο, με όλο το απαραίτητο προσωπικό του γηροκομείου, προληπτικά και για όσο χρειαστεί. Επειδή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν για να μην προκληθούν αναθυμιάσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δ. Μιχαηλίδου.

Κι άλλα μεγάλα μέτωπα

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο βράδυ, αφού εκτός από την Αττική, μεγάλες φωτιές είναι σε εξέλιξη σε Εύβοια, Μεσσηνία, Λακωνία, Κω και Καλάβρυτα, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα είναι ενεργά 40 μέτωπα.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα