Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 900 μονάδες επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης - Προοπτικές και φόβοι

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ανταποκρίθηκε και πάλι στις διεθνείς τάσεις των δύο τελευταίων ημερών και κατάφερε να επιστρέψει πάνω από τις 900 μονάδες από την αρχή της συνεδρίασης, συντηρώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μία μελλοντική άνοδο ενόψει ΔΕΘ.

Ηδη από την συνεδρίαση της Πέμπτης έδειξε ότι θα συσσώρευε πέριξ των 900 μονάδων που εμφανίζεται ισχυρή στήριξη. Ετσι, με την βοήθεια της ανοδικής τάσης στις ευρωπαϊκές αγορές, από την αρχή της συνεδρίασης της Παρασκευής επέστρεψε πάνω από τις 900 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 903 μ.) και, τελικά, έκλεισε στις 901,13 μονάδες, με άνοδο 0,21%.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με εβδομαδιαία υποχώρηση της τάξης του -1,5%.

Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή σήμερα, στα 56 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 50 έκλεισαν ανοδικά και οι 68 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE large Cap κατέγραψε άνοδο 0,24% και ο δείκτης Mid Cap είχε υποχώρηση (-0,61%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (2,05%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,7%), των Τραπεζών (0,93%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-1,49%), με την μετοχή της Coca Cola HBC να διορθώνει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-1,05%), οι Βιομηχανικές (-0,82%).

Τους μεγαλύτερους τζίρους πραγματοποίησαν οι μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank, Jumbo.

Ηπιες πιέσεις στους αμερικανικούς δείκτες

Πάντως μετά την αρχική θετική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, ακολούθησε το «χλιαρό» ξεκίνημα των αμερικανικών, που εξελίχθηκε σε ήπιες υποχωρήσεις στους αμερικανικούς δείκτες, ενόψει φόβων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ηδη πολλοί μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει να χτυπούν καμπανάκια για την εταιρική κερδοφορία το 2022 στην Ευρώπη, αλλά και για το ενδεχόμενο κάποιας βίαιης διόρθωσης των χρηματιστηριακών αγορών, καθώς οι αποτιμήσεις δεικτών και μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θεωρούνται υπερβολικές.

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Η ΔΕΘ και οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι αυτές που μπορούν να ανανεώσουν την ανοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την περίοδο. Στην περίπτωση που οι εξαγγελίες περιλαμβάνουν νέες φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις τότε θα ανανεωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές.

Επίσης, η διαχείριση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης για τις επιχειρήσεις πολλών κλάδων ενώ επιχειρηματικό και κοινωνικό ενδιαφέρον θα έχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ