Νέα
  • ΓΔ: 877.24 +1.09%
  • Τζίρος: 59,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Γιατί ανεβαίνουν Jumbo και ΟΠΑΠ, «νευρικός» ο ΟΤΕ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Στις διεθνείς αγορές, όπως προεξοφλούνται οι θετικές εξελίξεις έτσι προεξοφλούνται και οι αρνητικές. Όταν ακούγεται από παντού για μεγάλη διόρθωση και κρίση χρέους, σημαίνει ότι οι οικονομικοί αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει εξελίξεις και οι διαχειριστές αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκια.

Συνεπώς, η μεγάλη διόρθωση μπορεί να μην έρθει, αλλά να παραμείνουν οι αγορές καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα μέχρι το επόμενο «ανοδικό κύμα». Αυτό θα είναι μια εξαιρετική χρηματιστηριακή εξέλιξη. Πάντως, και βίαια διόρθωση να έρθει στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές, δεν θα ξεπεράσει το 15% επί των δεικτών. Όσο χρειάζεται, δηλαδή, για να επανατοποθετηθούν οι επενδυτικοί οίκοι.

Επενδυτικές στρατηγικές – Ξένες αγορές ΙΙ

Παλιά το γνώριμο ρητό ήταν «cash is the king» (το ρευστό είναι ο βασιλιάς). Τώρα το νέο ρητό για τους Αμερικανούς διαχειριστές είναι το «cash is trash» (τα μετρητά είναι σκουπίδια). Υπερβολικό θα πείτε και θα συμφωνήσω μαζί σας. Όμως οι διαχειριστές βλέπουν ότι το καθεστώς των αρνητικών επιτοκίων θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι οι αποδόσεις μετοχών υγιών εταιρειών είναι πολύ μεγαλύτερες και ενδεχομένως ασφαλέστερες ακόμη και από ομόλογα. Επίσης και οι αποδόσεις/ίδια κεφάλαια και οι αποδόσεις/επενδύσεις των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικές Η νέα φιλοσοφία στους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων στην Αμερική είναι «μείνε πλήρως επενδεδυμένος», δηλαδή μην κρατάς διαθέσιμα στο χαρτοφυλάκιο.

Kινεζική οικονομία – Evergrande

Η κινεζική οικονομία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή την περίοδο για τα χρηματιστήρια. Xαμηλότερες «πτήσεις» απ' ό,τι περίμεναν οι δυτικοί επενδυτές και κυρίως με το πρόβλημα της Evergrande ανοικτό και εξαιρετικά επικίνδυνο.

Γενικός Δείκτης

Έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας, στις 909 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης και πλέον περιμένουμε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για να δούμε εάν τελικά θα γίνει η προσπάθεια επιστροφής προς τις 915-920 μονάδες ή θα μείνουμε πάλι στο γνωστό κανάλι (900-910 μονάδες). Οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές (53 εκατ. ευρώ χθες) και δεν πείθουν.

Jumbo

Τα αποτελέσματα α' εξαμήνου τα είδατε, φαντάζομαι. Η μικτή κερδοφορία του Ομίλου Jumbo, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανήλθε σε 166,52 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση +14,88% (144,95 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020) και το περιθώριο των μικτών κερδών του Ομίλου Jumbo διαμορφώθηκε σε 53,07%. Κατά την ίδια περίοδο, η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους συνέβαλε σημαντικά ώστε τα Καθαρά Ενοποιημένα Κέρδη μετά από φόρους να διαμορφωθούν σε 67,18 εκατ. ευρώ έναντι των 49,81 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξημένα κατά +34,88%.

Κρατήστε τώρα την αναπνοή σας...

Τα χρηματικά διαθέσιμα και λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού διαμορφώθηκαν σε 755,45 εκατ. ευρώ, από 665,15 εκατ. ευρώ κατά την 31.12.2020, λόγω και της μείωσης των αγορών κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Καταλάβατε γιατί ανεβαίνει η μετοχή; Πάντως ο Καγκελάριος σας είχε προειδοποιήσει ότι τα νέα θα ήταν ευχάριστα για τους επενδυτές.

Alpha Bank

Τα πράγματα πάνε καλά για τις ελληνικές τράπεζες και αυτό φαίνεται από τις εκδόσεις ομολόγων. Στη χθεσινή έκδοση της Alpha Bank που τιμολογήθηκε με κουπόνι 2,5%, συμμετείχαν πάνω από 60 χαρτοφυλάκια, με τη συμμετοχή των ξένων -κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία)- να ανέρχεται στο 57%. Κύριοι ενδιαφερόμενοι ήταν funds με μακροπρόθεσμο (long-only) επενδυτικό ορίζοντα, έμπρακτη απόδειξη της αλλαγής στην επενδυτική βάση των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτές ολοκληρώνουν με επιτυχία τη μείωση των NPEs και την ταυτόχρονη ανάπτυξη υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου, επισημαίνει η τράπεζα. Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,625%, έναντι αρχικού στόχου (ΙPT – Initial Price Target) 2,75%, καθώς η ζήτηση επέδρασε ανταγωνιστικά μεταξύ των επενδυτών.

ΟΤΕ

Νευρικότητα το τελευταίο διάστημα διακρίνουμε στην πορεία της μετοχής του ΟΤΕ. Δεν ξέρουμε πού οφείλεται και θα ρωτήσουμε να σας πούμε. Πάντως, γενικά η πορεία της είναι «δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω». Καθυστερεί να ανέβει, αλλά δικαιώνει τους υπομονετικούς. Ορατά τα επίπεδα των 17 ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο. Πάντα υπό προϋποθέσεις.

Μυτιληναίος

Μεγάλη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα για τη μετοχή χθες. Βασικά, «άδειασε» τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές με το γύρισμα στα μισά της συνεδρίασης. Και στο τέλος έκλεισε ανοδικά στα 15,75 ευρώ. Η εταιρεία υπόσχεται θεαματική ανάπτυξη κερδοφορίας για την επόμενη διετία (2022-2023) τουλάχιστον. Οι αναλύσεις δίνουν τιμές-στόχους πάνω από τα 20 ευρώ. Ίδωμεν...

ΟΠΑΠ

Ήταν να μην πάρει μπροστά η μετοχή του ΟΠΑΠ. Νέα εκρηκτική ανοδική κίνηση (3,23%) και με πολλές συναλλαγές, φέρνει τη μετοχή κοντά στα 14 ευρώ. Είδατε τι κάνει το προμέρισμα; Και απ' ό,τι μαθαίνουμε θα υπάρξει και συνέχεια στη μερισματική πολιτική. Και για το 2021, το 2022 και το 2023, ο στόχος εκτός από αύξηση της κερδοφορίας είναι και η διαμόρφωση της μερισματικής απόδοσης πάνω από 4%. Αυτοί που είχαν επανεπενδύσει το πρόσφατο μέρισμα έχουν βγει πολλαπλώς κερδισμένοι.

ΓΕΚΕ (Ξενοδοχείο President)

Προχωρά σε squeeze out για το 2,25% των μετοχών από τους μετόχους που δεν αποδέχθηκαν την προηγούμενη δημόσια πρόταση. Κοινοποιήθηκε η υποβολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αιτήματος για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς του συνόλου των κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας που δεν κατέχει η εταιρεία. Μία ακόμη εταιρεία εγκαταλείπει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Μακροοικονομικά Ελλάδας

Με δήλωσή του ο κ. Σκυλακάκης χαρακτηρίζει ικανοποιητική την πορεία των εσόδων του Αυγούστου και περιμένει για το επόμενο διάστημα να βγουν τα αποτελέσματα από την τουριστική κίνηση Ιουλίου-Αυγούστου και βέβαια οι πρώτες δόσεις από τις πληρωμές του φόρου εισοδήματος. Τα έσοδα του τουρισμού αναμένονται καλύτερα απ' αυτά που περίμεναν στην οδό Νίκης, μαθαίνουμε -όπως άλλωστε έγραψε και το imerisia.gr. Πάντως , εάν δεν χαλάσει το κλίμα στο εξωτερικό, το χαλί της ανόδου στρώνεται...

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ