Νέα
  • ΓΔ: 898.96 +0.85%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΧΑ: Στις 892,13 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 2,27%

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Δύο 'τορπίλες' έπεσαν πάνω στην χρηματιστηριακή ευημερία των τελευταίων μηνών και τράνταξαν το παγκόσμιο χρηματιστηριακό οικοδόμημα και ενδεχομένως και την παγκόσμια οικονομία.

Η μεγάλη ανησυχία βρίσκεται στην κινέζικη ανάπτυξη και ιδιαίτερα στον κίνδυνο κατάρρευσης του κολοσσού real estate Evergrande που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξία άνω των 300 δισ. δολαρίων. Τα μηνύματα ανησυχίας φάνηκαν σήμερα τα ξημερώματα στις ασιατικές αγορές και σταδιακά πέρασαν στις ευρωπαικές. Φυσικό και επόμενο ήταν να επηρεαστεί και το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ευρωπαικές εξελίξεις.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε αμέσως με πτώση στις 902 μονάδες και η αγοραστική απραξία (αφού η προσφορά ήταν μικρή σχετικά αλλά υπερκάλυπτε τη ζήτηση) οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σταδιακά στα επίπεδα πέριξ των 890 μονάδων όταν εκεί εμφανίστηκαν κάποιοι αγοραστές, περισσότερο για λόγους market making (απορρόφησης της προσφοράς από τους market makers των εισηγμένων).  

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892,13 μονάδες με υποχώρηση (-2,27%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 77,11 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 20 έκλεισαν ανοδικά και οι 104 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-2,32  %), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-2,73 %).  Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, κανένας  δεν έκλεισε ανοδικά ενώ πτωτικά την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Tραπεζών (-4,03%), Πρώτων Υλών (-2,99%), Εμπορίου (-2,45%), Βιομηχανικών Προιόντων και Υπηρεσιών (-2,38%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν η Alpha Bank (περίπου 10 εκατ. Τζίρο), ο ΟΠΑΠ (9εκατ. ), ο ΟΤΕ (6,2 εκατ.), η ΔΕΗ (5,4 εκατ.), η ΕΤ (5,3 εκατ.) που αποτελούσαν το 50% περίπου των συνολικών συναλλαγών.  

Aναβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών από την Moody's

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, η Moody's εξέδωσε την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, η Moody's αναβάθμισε  την αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β2 από Caa1 και της Πειραιώς σε B3 από Caa2. Το οutlook και για τις τέσσερις τράπεζες είναι θετικό.
Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (Counterparty Risk Assessments - CRA) της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Ba3 από B1 και της Πειραιώς σε B1 από B2.

Διεθνείς αγορές: Ολες κάτω, αλλά η Αμερική ελέγχει την υποχώρηση

Προς το τέλος της  εγχώριας συνεδρίασης, η προσοχή εστιάστηκε στο άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, στο οποίο οι απώλειες του Dow Jones αρχικά ξεπερνούσαν το 2%, δηλαδή περίπου 700 μονάδες για να περιοριστούν σταδιακά στο (-1,2%) μέχρι την ώρα που έκλεισαν και οι ευρωπαικές αγορές.

Εν αναμονή της δεύτερης 'τορπίλης'

Η δεύτερη τορπίλη είναι η αναμονή των αποφάσεων της FED την Τετάρτη που ουσιαστικά επρόκειτο να δείξουν tightening στην χορήγηση κεφαλαίων. Λέμε ότι επρόκειτο να δείξουν, γιατί εάν οι συνθήκες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές είναι άσχημες μέχρι την Τετάρτη, ίσως αναβληθεί η στρατηγική μείωσης των χρηματοδοτήσεων για καλύτερες ημέρες.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τα χρηματιστήρια. Αν φανεί κάποια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της Evergrande ή στοιχεία θετικά για την κινεζική οικονομία, ίσως να έχουμε εκτόνωση των πιέσεων μέχρι και την Τετάρτη. Αν όχι, ίσως τελικά η 'κινεζική κρίση' (η δεύτερη φορά μετά τον covid-19 που η Κίνα ρίχνει τα χρηματιστήρια) αποδειχθεί η αφορμή για μία διόρθωση που κατά τους περισσότερους αναλυτές θα ξεπεράσει το 15% των δεικτών.  
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ