Νέα
  • ΓΔ: 1045.93 +1.46%
  • Τζίρος: 49,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η δυναμική αντίδραση της Intralot και η εξαιρετική εικόνα της Autohellas

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σαν να μη συνέβη διόρθωση στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα. Οι περισσότεροι δείκτες στο «πράσινο». Αυτό είναι που θέλουν οι διαχειριστές κεφαλαίων. Μεγάλες διορθώσεις που διαρκούν λίγο και επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ετσι βρίσκουν ευκαιρίες τοποθετήσεων και ταυτόχρονα εκτονώνονται οι πιέσεις από τις ανοδικές κινήσεις. Το σενάριο αυτό θα το δούμε αρκετές φορές μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτιμούν οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Επίσης, τα χαρτοφυλάκια τείνουν να διαφοροποιηθούν από τους δείκτες. Δηλαδή επιλέγουν μετοχές και ενεργητική διαχείριση αντί για δείκτες και παθητική διαχείριση.

Evergrande

H ρίζα του προβλήματος της εβδομάδας. Αθέτησε δύο πληρωμές και την Πέμπτη έχει τη μεγαλύτερη πληρωμή. Να υποθέσω ότι τα χρηματιστήρια είτε θεωρούν ότι υπάρχει εναλλακτική της πτώχευσης επιλογή, είτε θεωρούν ότι το τράνταγμα που μπορεί να συμβεί δεν θα απειλήσει τόσο πολύ. Υπάρχει βέβαια και η βέλτιστη εξέλιξη. Να ανταποκριθεί η εταιρεία και να μην πτωχεύσει.

Ρουμπινί: Κρίση χρέους και στασιμοπληθωρισμός στην παγκόσμια οικονομία

Ότι δεν είμαστε καλύτεροι οικονομολόγοι από τον περίφημο Ρουμπινί είναι σίγουρο. Ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής, όμως, μετά την κρίση της Lehman και των δομημένων προϊόντων του 2009 δεν έχει κάνει καμία σωστή πρόβλεψη είναι επίσης δεδομένο. Οι αμερικανικές αγορές έκαναν το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ράλι όλων των εποχών και ο καθηγητής του NY University επέμενε κάθε φορά μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια ότι τα χρηματιστήρια είναι «φούσκες». Πάντως αυτή τη φορά ενδέχεται να έχει και δίκιο, ειδικά στην κρίση χρέους και στον στασιμοπληθωρισμό (ειδικά στις ΗΠΑ).

Citi - Ελληνικές τράπεζες

Ακόμη μία θετική (έως ύμνος) έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες. Η αμερικανική τράπεζα εντοπίζει τη μεγαλύτερη αξία στους τίτλους Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς εκτιμά ότι αποτελούν το καλύτερο trade για να «παίξει» κάποιος το story ανάκαμψης της Ελλάδας, καθώς διαπραγματεύεται με τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τους τίτλους των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών (σημειώνοντας ότι η Πειραιώς ανακοίνωσε ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης NPEs, Sunrise I, ύψους 7,2 δισ. ευρώ). Επισημαίνει ότι τα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών βγαίνουν πλέον από την κατηγορία CCC, θα βοηθήσει στην αύξηση της επενδυτικής τους βάσης, η οποία και είναι υποστηρικτική μεσοπρόθεσμα. Να επισημάνουμε όμως ότι η Citi όπως και οι υπόλοιποι ξένοι οίκοι που γράφουν ύμνους για τις ελληνικές τράπεζες έχουν συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τους…

Γενικός Δείκτης

Δεν θέλω γκρίνιες. Από προχθές που όλοι ήσασταν στα «μαύρα πανιά», η κατάσταση δείχνει να ισορροπεί πάνω από τις 890 μονάδες. Αυτό ουσιαστικά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για άμεση επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Υψηλές οι συναλλαγές, δείγμα του ενδιαφέροντος για αγορές στα χαμηλότερα επίπεδα. Πάντως ας μην ξεχνιόμαστε, τα επίπεδα κάποιων τίτλων είναι «απαιτητικά» (όπως τα λένε διπλωματικά).

ΕΤΕ

Για τη δυναμική της ΕΤΕ σας το έχουμε πει αρκετές φορές και επιβεβαιωθήκαμε και χθες. Όμως η βίαιη υποχώρηση κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας δείχνει ότι έχει αυξηθεί και το ρίσκο της μετοχής. Να το θυμάστε όταν θα έρθουν δύσκολες ημέρες στο χρηματιστήριο.

ΕΧΑΕ

Όλοι θα διαβάζετε για πιθανές αλλαγές στη διοίκηση της ΕΧΑΕ. Επειδή ο Καγκελάριος παρακολουθεί χρόνια την πιάτσα αυτή, να σας πούμε ότι οι κομματικές επιλογές και η τραπεζική πλεονεξία ουδέποτε ευνόησαν την ελληνική κεφαλαιαγορά. Ο νυν CEO υπηρετεί 20 χρόνια με ιδιαίτερη συνέπεια το ελληνικό χρηματιστήριο και μάλιστα σε πολύ δύσκολες εποχές (περίοδο 2011-2017) έδωσε λύσεις σε υπαρξιακά προβλήματα του χρηματιστηρίου. Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε.

Aegean

Φυσικά και πήγε καλά η Aegean στο β' και το γ' τρίμηνο (τελειώνει σε μία εβδομάδα). Ωστόσο υπάρχει και μία παράμετρος που δεν την ανέφεραν στους αναλυτές, ούτε και αυτοί ρώτησαν. Το περιθώριο κέρδους μαθαίνουμε ότι πιέζεται εξαιτίας της τιμής των καυσίμων που έχει εκτοξευτεί.

Autohellas

H εταιρεία μόνο «φτωχή συγγενής» της Aegean δεν είναι. Πολύ δυναμική και με πολλά ενδιαφέροντα εσχάτως μαθαίνουμε. Έχει βάλει στο στόχαστρο εταιρείες στο εξωτερικό, μαθαίνουμε από χρηματιστηριακές πηγές. Στο 2ο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 180 εκατ. ευρώ, έναντι 97,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 85,3%. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) ανήλθαν στα 18,4 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) διαμορφώθηκαν στα 12,4 εκατ. έναντι 2,2 εκατ. στο περσινό δεύτερο τρίμηνο. Και το γ’ τρίμηνο θα είναι καλό. Εξαιρετική η εικόνα της μετοχής χθες.

Intralot

Ήταν μία από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχε την υψηλότερη άνοδο μέσα στον Σεπτέμβριο. Πιέστηκε τη Δευτέρα, αλλά επανήλθε πολύ δυναμικά χθες και μάλιστα κάλυψε μέρος από τις απώλειες.

Μermeren Combinat

Τα συγκεκριμένα Ελληνικά Πιστοποιητικά (ΕΛ.ΠΙΣ.) θεωρούνται από τους τίτλους με την υψηλότερη μερισματική απόδοση τα τελευταία 10 χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το μέρισμα ανά μετοχή για τη χρήση 2020 ανέρχεται στο ποσό των 2,24 ευρώ (μεικτό) που διαμορφώνει μερισματική απόδοση περίπου 4,7%, ενώ το καθαρό ποσό που θα καταβληθεί ανά ΕΛ.ΠΙΣ. μετά την παρακράτηση φόρου ανέρχεται σε 1,68 ευρώ.

Δικαιούχοι είσπραξης του ως άνω ποσού θα είναι οι κάτοχοι ΕΛ.ΠΙΣ. που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021. Από την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, τα ΕΛ.ΠΙΣ. θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα λήψης του παραπάνω ποσού. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021.

Epsilon Net

Για τις εξαιρετικές προοπτικές και εξελίξεις της εταιρείας (ιδιαίτερα με τα myData) σας είχαμε πει προσφάτως. Προχθές ανακοίνωσε και αποτελέσματα εξαμήνου που ήταν εντυπωσιακά. Άνοδος 111% στον κύκλο εργασιών, 238% άνοδος στα EBITDA και 406,39% στα κέρδη προ φόρων. Ωστόσο η μετοχή πιέστηκε αρκετά χθες και χωρίς αντίδραση. Ίσως πρέπει να φροντίσει λίγο την εμπορευσιμότητά της για να γίνει δελεαστική και στους ξένους επενδυτές.

Cenergy

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε ότι το FLOTANT -έργο που χρηματοδοτείται από το EU Horizon 2020- ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανάπτυξη καλωδίων που προορίζονται για πλωτά αιολικά έργα (Floating Offshore Wind farms – FOW) μεγάλου βάθους, δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης αιολικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ