Νέα
  • ΓΔ: 867.71 -0.42%
  • Τζίρος: 151,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί νέους «πονοκεφάλους» στα χρηματιστήρια

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Πτωτικά ξεκίνησαν σήμερα οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές εξαιτίας της μεταβλητότητας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα. Σήμερα το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στην εκτόξευση των τιμών πετρελαίου και αερίου. Το Brent διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 80 δολαρίων /βαρέλι με ανατιμητικές τάσεις και αυτό προβληματίζει τις χρηματιστηριακές αγορές και ακόμη περισσότερο τους κλάδους των βιομηχανιών, μεταφορών, ταξιδίων, logistics.

Αν χθες ο DAX έσυρε το χορό της ανόδου για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια εξαιτίας των αποδεκτών πολιτικών αλλαγών στη Γερμανία, σήμερα ήρθε η ώρα των μερικών ρευστοποιήσεων και στις ευρωπαικές αγορές.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά και αυτός στις 873 μονάδες και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν νέες εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για να δούμε υπέρβαση των 890 μονάδων μέσα σε λίγο διάστημα. Προς το παρόν βιώνουμε μία συσσώρευση κάτω από τις 880 μονάδες με εναλλαγές βραχυπρόθεσμων τάσεων σε τραπεζικές μετοχές και μη χρηματοοικονομικά blue chips. Ακόμη περισσότερο ευμετάβλητες είναι οι μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που μετά τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας αναζητούν νέες τάσεις.

Oι τραπεζικές μετοχές εναλλάσονται στις μεταβολές προσήμων ενώ διαφοροποιημένες ενδοσυνεδριακές κινήσεις έχουν και τα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Χθες οι τραπεζικές μετοχές είχαν μία εξαιρετική συμπεριφορά (άνοδο με αυξημένους όγκους).

Ο ενεργειακός κίνδυνος και οι επιπτώσεις αυτού σε θέματα πληθωρισμού είναι αυτή την περίοδο το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο για ένα δύσκολο χειμώνα. Σε ότι αφορά τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, ο ΟΤΕ είχε χθες μία καλή συμπεριφορά, ο ΟΠΑΠ έχει επιστρέψει σε μεταβλητότητα, στο επίκεντρο όμως των εξελίξεων παραμένουν η ΔΕΗ (οδεύει προς την Γεν. Συνέλευση για την α.μ.κ), η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ που βεβαίως σηκώνουν το βάρος των εξελίξεων λόγω των τιμών του πετρελαίου , είτε αυτό είναι πρωτη ύλη (προ διύλισης) είτε ως τελικό προιόν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ