Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι αγοραστές του ΟΤΕ και η ικανοποίηση για τη Lamda Develompent

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αμερικανικές αγορές – Κίνδυνος για κλείσιμο του Δημοσίου λόγω έλλειψης πόρων

Η χθεσινή υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου και μία μικρή υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αποτέλεσαν αφορμές για τη σημερινή ανοδική αντίδραση των αγορών. Προχθές μιλάγαμε για soft landing (oμαλή προσγείωση) των χρηματιστηρίων και μάλλον αυτό το σενάριο θα δούμε, αλλά με πολλούς «αστερίσκους». Χθες το βράδυ και οι 3 βασικότεροι δείκτες (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq) κινούνταν ανοδικά.

Επειδή όμως τα προβλήματα ποτέ δεν τελειώνουν, το νέο σίριαλ πλέον (εκτός από τον πληθωρισμό) στις ΗΠΑ είναι το ενδεχόμενο κλείσιμο του Δημοσίου. Ναι, όπως το ακούτε. Η κεντρική δημόσια διοίκηση δεν έχει επαρκή προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει τους ελάχιστους εναπομείναντες δημόσιους φορείς, δηλαδή κυρίως αστυνομία, δημόσια νοσοκομεία και δημόσια σχολεία. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συμβαίνει μέσα στην τελευταία 5ετία. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μια εξαιρετικά καλή συνεδρίαση για τα περισσότερα χρηματιστήρια της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν το «σύνδρομο του ελατηρίου» μετά την υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας και επέστρεψαν πάλι σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά τους (για Γερμανία, Ιταλία κυρίως, αλλά και η Γαλλία και η Ισπανία πήγαν καλά). Στη Βρετανία, ο FTSE 100 βρίσκεται κοντά στα υψηλά έτους, κινούμενος σήμερα έχοντας στο επίκεντρο τη μετοχή της Astra Zeneca.

Συνέδριο ΕΚΤ – Πληθωρισμός

H πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνδέεται με την επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς ανακάμπτει από την πανδημία και δεν θα οδηγήσει σε ένα νέο καθεστώς υψηλότερου πληθωρισμού, υποστήριξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

«Εδώ και κάποιο διάστημα, εμείς και κάποιοι άλλοι προβλέπουμε ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού δεν θα οδηγήσει σε νέο καθεστώς στο οποίο ο πληθωρισμός θα παραμένει υψηλός για χρόνια», επισήμανε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Πάουελ σε ψηφιακή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι συνέπεια των περιορισμών στην προσφορά σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση και όλα αυτά συνδέονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας -που είναι μια διαδικασία η οποία θα έχει αρχή, μέση και τέλος», είπε.

Γενικός Δείκτης

Δύο μετοχές «πήραν στην πλάτη τους» τον Γενικό Δείκτη κατά το τέλος της συνεδρίασης και τον έφεραν στα υψηλά ημέρας. Ο ΟΤΕ (4,11%) και ο Μυτιληναίος (4,35%) είχαν σημαντική ενίσχυση κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και μάλιστα με μεγάλους όγκους συναλλαγών. Ενδεικτικά οι συναλλαγές στον ΟΤΕ έφτασαν στα 7 εκατ. ευρώ και στη μετοχή του Μυτιληναίου στα 6,4 εκατ. ευρώ. Μαζί με την Jumbo (ΜΠΕΛΑ), την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Coca Cola HBC και τη Lamda Development ουσιαστικά στήριξαν την αγορά.

ΟΤΕ

Αγορές από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια καταγράφηκαν χθες στη μετοχή του ΟΤΕ. Η μετοχή είχε συσσωρεύσει αρκετά χαμηλότερα, αλλά μετά τη χθεσινή του εκτίναξη έφτασε πάλι σε κοντινή απόσταση από τα υψηλά έτους, που είναι στα 16,74 ευρώ ακριβώς έναν μήνα πριν (30 Αυγούστου).

Eurobank

Πολύς κόσμος μαζεύτηκε στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Eurolife στo Roof Garden της «Μεγάλης Βρεταννίας» προς τιμήν του προέδρου της Fairfax και μεγαλομετόχου της Eurobank, Prem Watsa. Eκτός από τον οικοδεσπότη κ. Σαρρηγεωργίου και τον κ. Watsa, ήταν προσκεκλημένοι στελέχη της Eurobank, o διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης και ο οικονομικός σύμβουλος στο πρωθυπουργικό γραφείο κ. Πατέλης. Οι κουβέντες, απ' ό,τι μάθαμε, αφορούσαν τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Πάντως ο κ. Watsa δεν προσανατολίζεται να μειώσει ποσοστά στη Eurobank, ιδιαίτερα τώρα που η τράπεζα «γυρίζει σελίδα» στα μεγέθη της και θα μοιράσει και μέρισμα από του χρόνου.

Lamda Development

Η μετοχή της ημέρας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση λόγω ανόδου που δημιούργησε η ικανοποίηση από τα αποτελέσματα α' εξαμήνου. Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA προ αποτιμήσεων ανήλθαν σε 15,9 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020. Τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos ανήλθαν σε 16,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 17% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020, λόγω της αναστολής λειτουργίας τους κατά το μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου. Η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) αυξήθηκε κατά 26%, στα 1,4 δισ. ευρώ.

Η θετική επίπτωση στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) που προέκυψε από την επανεκτίμηση της αξίας μέρους του ενεργητικού (Επενδυτικά Ακίνητα) της Ελληνικό ΑΕ ανήλθε σε 306 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία των επενδυτικών ακινήτων του έργου Ελληνικού περιλαμβάνονται τα εμπορικά κέντρα και οι λοιπές εμπορικές χρήσεις, τα γραφεία, το ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο-καζίνο, καθώς και οι χρήσεις σχετικά με τον αθλητισμό και τα σχολεία.

Πλαστικά Θράκης

Γκρινιάζουν αρκετοί για την «αποκαθήλωση» της μετοχής από τα 8 ευρώ προς τα 6,5 ευρώ σε διάστημα μερικών συνεδριάσεων. Με την ίδια λογική που εκτοξεύθηκε η μετοχή από τα 2 ευρώ στα 8 ευρώ μέσα σε μερικούς μήνες, θα κάνει διόρθωση για να έρθει σε πιο ορθολογικά επίπεδα και να μπουν νέοι μέτοχοι. Ακόμη και εάν έχετε αγοράσει ψηλά, μην προβληματίζεστε. Όλοι λένε ότι θα επιστρέψει στα προηγούμενη επίπεδα μετά τη διόρθωση.

Ευρωπαϊκή Πίστη

Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του ομίλου υποχώρησαν στα 6,6 εκατ. ευρώ, έναντι 13,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η εν λόγω διαμόρφωση των κερδών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους ασφαλιστικών εργασιών κατά 17,5 εκατ. ευρώ (+33,5%), καθώς και στην αύξηση των προμηθειών που καταβλήθηκαν στο Δίκτυο Πωλήσεων. Η μετοχή κατέγραψε υποχώρηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

ΑΔΜΗΕ

Από τις μετοχές που κάποιοι θεσμικοί διαχειριστές αγαπούν να τις έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 20,6 εκατ. ευρώ (+2,8% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2020). Τον Σεπτέμβριο του 2021 έχει καταβληθεί το υπόλοιπο μικτού μερίσματος ανά μετοχή 0,018 που αφορά τη χρήση 2020 και εγκρίθηκε από την Ετήσια Γενική Συνέλευση και μικτό προμέρισμα ανά μετοχή 0,085 που αφορά τη χρήση 2021, συνιστώντας συνολική καταβολή 0,103 ευρώ ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 137,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 0,2% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο 2020. Τα έσοδα από το Ενοίκιο Συστήματος Μεταφοράς ανήλθαν στα 130,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 0,3%, έναντι 131,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2020. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 96,7 εκατ. ευρώ (από 96,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2020).

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ