Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Κόντρα στο ρεύμα ο ΟΤΕ, σε ανοδική κίνηση η Motor Oil

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ο Καγκελάριος έχει αναφέρει πολλές φορές ότι βιώνουμε μια πρωτοφανή μεταβλητότητα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Η εναλλαγή μεταξύ θετικής και αρνητικής μεταβολής από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, και μάλιστα πολλές φορές ενδοσυνεδριακά, έχει να συμβεί πολλά χρόνια στις μεγάλες αγορές.

Ενδεικτικά, οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν χθες πτωτικά και μετά εκδηλώθηκαν μεγάλες αγορές σε τεχνολογικές μετοχές. Οι ευρωπαϊκές αγορές πιέστηκαν, αλλά μετά τις εκτονωτικές δηλώσεις Πούτιν για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο (ενέργεια γενικότερα) και την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου αναμένεται σήμερα να έχουμε μια καλύτερη συνεδρίαση.

Για όλα αυτά οι θεωρητικοί αναλυτές συστήνουν «παραμείνετε επενδεδυμένοι γιατί το κόστος εναλλαγής θέσεων θα είναι μεγαλύτερο».

Ελληνικές τράπεζες

Βλέποντας τα στοιχεία που έδωσε χθες η ΕΚΤ για τον τραπεζικό κλάδο, παρατηρήσαμε ότι τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) στην Ευρώπη είναι στο 2,3% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και στην Ελλάδα ξεπερνούν το 15%. Απέχουμε πολύ και σίγουρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλή δουλειά ακόμη να κάνουν στον τομέα αυτό. Όμως οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (ROI) των ελληνικών τραπεζών θα είναι καλύτερες από αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών, αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο επιτοκιακό περιθώριο (άνω του 3,5%) σε σχέση με τις ευρωπαϊκές που είναι στο 1% περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Γενικός Δείκτης

Η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει εάν οδεύουμε προς τις στηρίξεις των 855 μονάδων ή θα επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης προς τις 880 μονάδες, κρατώντας ανοικτή την άνοδο προς τις 890 μονάδες μέσα στον Οκτώβριο. Αυξημένες οι συναλλαγές πάνω από τα 63 εκατ. ευρώ. Αν και τα επίσημα στοιχεία του Axia Numbers θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες, εκτιμάται ότι οι ξένοι επενδυτές θα έχουν μειωθεί προς το 62% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. Επίσης σύμφωνα με πολλούς χρηματιστές, η σχέση κεφαλαιοποίησης Χρηματιστηρίου / ΑΕΠ θα είναι και το 2021 μία από τις χαμηλότερες ανάμεσα στα χρηματιστήρια της ΕΕ.

ΟΤΕ

Ό,τι και να γράφαμε για την αδυναμία του ΟΤΕ στις προηγούμενες συνεδριάσεις, χθες η μετοχή του μας διέψευσε αφού, κόντρα στο πτωτικό ρεύμα, είχε μια εξαιρετική συνεδρίαση με άνοδο 1,14% και πολλές συναλλαγές (500 χιλ. τεμάχια). Επίκεινται και οι ανακοινώσεις για τη διανομή του έκτακτου μερίσματος.

ΔΕΗ

Σταθερά ανοδική η μετοχή της ΔΕΗ μετά το μικρό διορθωτικό διάλειμμα που είχε όταν ανακοίνωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και επιστρέφει προς τα 9 ευρώ εάν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Οι αναλυτές ψάχνουν να βρουν πώς επηρεάζεται άμεσα και έμμεσα ο όμιλος της ΔΕΗ από την άνοδο πετρελαίου. Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, αλλά είναι εξαιρετικά περίπλοκος ο υπολογισμός αυτός.

Motor Oil

Οι μετοχές ενέργειας και οι πετρελαϊκές βρίσκονται σε ανοδική κίνηση. Θεωρητικά αυξάνεται το περιθώριο διύλισης, αλλά και εδώ υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες (lifo-fifo, τιμές πετρελαίου ως πρώτη ύλη, τιμές πετρελαίου ως προϊόν διύλισης κ.λπ.).

Titan International

Ακολούθησε αρκετά καλή πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και με αρκετές συναλλαγές. Στο τέλος όμως έκλεισε με αρνητική μεταβολή, παραμένοντας πάνω από τα 14,5 ευρώ. Περιμένουμε ότι το 9μηνο 2021 θα έχει αρκετές εκπλήξεις από τις διεθνείς δραστηριότητες και ειδικά από τις ΗΠΑ. Μαθαίνουμε ότι και η Ελλάδα κινείται λίγο καλύτερα στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα.

Jumbo

Ανοδικές οι πωλήσεις του ομίλου στο 9μηνο, παρά τα προβλήματα που εμφανίζουν οι μεταφορές. Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατέγραψαν αύξηση κατά 2,5% περίπου. Για το εννεάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021), οι συνολικές πωλήσεις για τον Όμιλο αυξήθηκαν κατά 8% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι πωλήσεις σχολικών ενίσχυσαν τον συνολικό τζίρο.

Πλαίσιο

Συνεχίζεται η άνοδος στη μετοχή, που αισίως έφτασε στα 4,2 ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των συναλλαγών στο διάστημα που η μετοχή κάνει ράλι. Ο όμιλος του Πλαισίου έχει βγει πολλαπλώς κερδισμένος από την κρίση. Αύξησε μερίδια αγοράς, απέδειξε τα εξαιρετικά του logistics και ενίσχυσε και την ήδη μεγάλη ταμειακή του ρευστότητα.

Τράπεζα της Ελλάδος

Πολύ καλό φινάλε στη χθεσινή συνεδρίαση είχε η μετοχή της ΤτΕ. Όχι όμως με αυξημένους όγκους. Προφανώς κάποιοι θέλησαν να ενισχύσουν την εμπορευσιμότητα της μετοχής που είχε υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα. Εκτιμάται ότι θα μοιραστεί και για τη χρήση 2021 καλό μέρισμα ως μία γνήσια μερισματική μετοχή.

ΣΙΔΜΑ

Ενώ όλοι έβλεπταν στα επενδυτικά μόνιτορ την ΕΛΧΑ (ΕλβαλΧαλκόρ), την έκπληξη έκανε χθες η συγγενική μετοχή της ΣΙΔΜΑ. Κατέγραψε άνοδο 12,86%, στα 3,16 ευρώ. Ανέβηκαν οι υπόλοιπες μετοχές του ομίλου συμφερόντων Στασινοπούλου, να μη μείνει πίσω η ΣΙΔΜΑ.

Πετρέλαιο - Φυσικό αέριο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τον εφοδιασμό προς την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Ο Πούτιν τόνισε ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ανέλθουν σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ πρόσθεσε ότι και οι ροές μέσω Ουκρανίας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη σύμβαση της Gazprom με το Κίεβο, σύμφωνα με το Reuters.

Το σχόλιο του Ρώσου προέδρου άλλαξε άρδην το κλίμα στην αγορά φυσικού αερίου, με τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στην Ευρώπη να υποχωρούν. Ειδικότερα, παρότι πριν από τις δηλώσεις Πούτιν τα ευρωπαϊκά ΣΜΕ ενισχύονταν την Τετάρτη έως και 40%, η δέσμευση του Ρώσου προέδρου λειτούργησε καταλυτικά, με αποτέλεσμα τα ΣΜΕ στη Βρετανία να υποχωρήσουν περισσότερο από 6% και να κλείσουν στις 282,68 πένες ανά θερμική μονάδα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ