Νέα
  • ΓΔ: 1040.5 +0.72%
  • Τζίρος: 11,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ανοδος για τη Μυτιληναίος, κερδισμένη η Μotor Oil από την ενεργειακή κρίση

Αμερικανικές αγορές

Προς τις 34.850 οδεύει ο Dow Jones , πανω από τις 4.400 μονάδες  ο S&P 500, στις 14.700 μονάδες  ο Nasdaq με σημαντικές ανοδικές κινήσεις και αυξημένους όγκους συναλλαγών σε σχέση με τις πτωτικές συνεδριάσεις. Αρκουσε μία υποχώρηση προχθες  στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων για να αλλάξει το κλίμα. Πως το γράψαμε προχθες “μείνετε επενδεδυμένοι και στις πτώσεις”.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ανακούφιση αισθάνθηκαν και οι επενδυτές και οι ευρωπαίοι πολίτες από τις δηλώσεις Πούτιν προχθες και του προέδρου του Αζερμπαιτζαν χθες (ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου). Αυτή η ανακούφιση φάνηκε στο ξεπέταγμα των ευρωπαικών χρηματιστηριακών δεικτών χθες. Αν τελειώσει ο Οκτώβριος με τους δείκτες σε τόσο υψηλά επίπεδα, ίσως τελικά να μην έχουμε την βίαια διόρθωση που προέβλεπαν πολλοί αναλυτές. Απλώς μία μικρή διόρθωση της τάξης του 5-10% επί των δεικτών που κινούνται στα ιστορικά υψηλά τους. Αυτό θα το έλεγα 'χρηματιστηριακή υγεία' και όχι διόρθωση.

Credit Suisse

O ελβετικός επενδυτικός όμιλος βλέπει για το 2022, πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο της τάξης του 2,2% και αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,5%. Δικαιολογεί δηλαδή αυτούς που πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά.

Γενικός Δείκτης

Το θετικό σενάριο έλεγε ότι ο στόχος είναι η επιστροφή στις 890 μονάδες. Ο στόχος επιτεύχθηκε και πλέον ο πήχης ανεβαίνει στις 900 μονάδες. Αν δεν υπάρξει κάποια διορθωτική κίνηση σήμερα, θα τον πετύχει. Σε  ότι αφορά την τεχνική ανάλυση, η στήριξη του Γενικού Δείκτη τεσταρίστηκε στις 855 μονάδες και η αντίστασή του θα είναι οι 890 μονάδες. Αν την σπάσει θα πάει για πάνω από 900 μονάδες.

Eurobank

“Έχουμε ήδη φτάσει στο 3ο τρίμηνο του 2021 σε μονοψήφιο δείκτη NPLs, στο 7.5%” ανέφερε σε ομιλία του στην επιχειρηματική εκδήλωση Growth Awards ο κ. Φωκίων Καραβίας. Το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα έχει μονοψήφιο δείκτη εντός του 2022, γεγονός που θα οδηγήσει, μαζί με άλλους παράγοντες, στην πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 18 μήνες. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η μετοχή διακρίθηκε σήμερα όχι λόγω της ανόδου (ήταν αρκετά ζωηρή) αλλά λόγω των συναλλαγών της που έφτασαν στα 17 εκατ. Ευρώ. Περίπου στο 24% των συνολικών συναλλαγών της χθεσινής συνεδρίασης. Είχαμε και εισροές από ξένα funds.

Μotor Oil

Η μετοχή βγήκε κερδισμένη από την ενεργειακή κρίση. Στις δύσκολες συγκυρίες της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου την προτίμησαν και εγχώρια και ξένα funds. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδρασή της όταν πέσει η τιμή του πετρελαίου.

ΕΛΠΕ

Ένα άτυπο χρηματιστηριακό dumbing κατέγραψαν στις τελευταίες συνεδριάσεις ανάμεσα στις μετοχές των δύο διυλιστηρίων. Όταν ανέβαινε η Motor Oil κάποιοι πουλούσαν και αγόραζαν την υποτιμημένη σε χρηματιστηριακούς όρους μετοχή των ΕΛΠΕ.  Η μετοχή είχε φτάσει στα υψηλά έτους στα μέσα Ιουνίου και έκτοτε είχε υποτονική και πλαγιοκαθοδική κίνηση. Οι αναλυτές λένες ότι μετά και την αναχρηματοδότηση των δανείων του ο όμιλος των ΕΛΠΕ δικαιούται μία 'χρηματιστηριακή ευκαιρία'

ΕΥΔΑΠ

Στην επενδυτική μόδα βρίσκονται οι μετοχές υποδομών διεθνώς. Πόσο μάλλον που για την ΕΥΔΑΠ έχουν βγεί πολλά σενάρια. Μία μετοχή που θεωρείται εξαιρετική επιλογή για διαχειριστές κεφαλαίων Ασφαλιστικών Ταμείων λόγω της φύσης της επιχείρησης. “Θα τους ξεδιψάσει” όλους.

REVOIL

Γράφουμε για τους μεγάλους των κλάδων των πετρελαιοειδών (Motor Oil , ΕΛΠΕ) αλλά ξεχνάμε τις μικρότερες εταιρίες όπως για παράδειγμα η Ρεβοιλ η οποία δεν είχε αντιδράσει το προηγούμενο διάστημα. Θα βγεί άμεσα ή έμμεσα ευνοημένη από το ράλι του πετρελαίου, λένε οι περισσότεροι. Θα περιμένουμε να δουμε τα αποτελέσματα 9μηνου.

ΦΟΥΡΛΗΣ

Αρχίζει να αυξάνει τα μερίδια αγοράς του σε όλες τις περιοχές ο όμιλος , όσο εκτονώνεται η πανδημία. Το 9μηνο μαθαίνουμε ότι θα είναι πολύ καλύτερο για τα Intersport, ανοίγει νέα ΙΚΕΑ και το κυριότερο , θα έχει συνέργειες με τη Lamda Development στο Ελληνικό.

Μυτιληναίος

Ακόμη μία δυνατή συνεδρίαση χθες. Άνοδος 2,77% στη μετοχή που προσεγγίζει ξανά τα 15 ευρώ ( έκλεισε στα 14,84 ευρώ) και με ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών. Αγοράζεται και από έλληνες και από ξένους επενδυτές αυτή την περίοδο. Σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με τις ενεργειακές εξελίξεις.

EΧΑΕ

Σε ομιλία του για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό που προωθεί η ΕΧΑΕ  ο υπουργός οικονομικών  κ. Σταικούρας αναφέρθηκε στις δύο βασικές δράσεις που έχει προωθήσει το υπουργείο.

1) Τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των αγορών. Συγκεκριμένα:

εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών με τη νομοθέτηση ενός πλαισίου που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει διατάξεις για τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου, θεσπίζει πολιτικές και διαδικασίες συμμόρφωσης της εταιρείας με το εκάστοτε ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, αναβαθμίζει τις οργανωτικές δομές της εταιρείας, εισάγει σαφείς και συγκεκριμένες υποχρεώσεις ενημέρωσης από την εταιρεία προς τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό.

2) Τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση «Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς», που, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των προτάσεων της άτυπης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία είχε συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, συμβάλλουν στην προώθηση στοχευμένων ενεργειών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ουσιαστική αναβάθμιση της Κεφαλαιαγοράς. Ενέργειες που αφορούν θέματα ρύθμισης της λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ψηφιακής αναβάθμισής της – με χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης – αλλά και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη σύσταση και λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου.

Προϊόντα Unit Linked – Οι ασφαλισμένες επενδύσεις  εκτοξεύονται

Ξέρετε ποιός ασφαλιστικός κλάδος έχει την μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021;  Ο κλάδος των προιόντων unit linked , δηλαδή επενδυτικών προϊόντων που συνδέονται με δείκτες μετοχών και ομολόγων και καλύπτονται από ασφάλιση. Βέβαια δεν επενδύουν σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα αλλά σε μετοχές και ομόλογα εξωτερικού αλλά είναι ενδεικτικά των τάσεων που υπάρχουν στις αγορές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ