Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΧΑ: Πάνω από τις 890 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Ανοδος 2,47% την εβδομάδα

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαικές αγορές, σταθεροποιητικά με εναλλαγές προσήμων στους αμερικανικούς δείκτες διαμορφώνουν εικόνα συσσώρευσης μετά το ισχυρό «ράλι αναστήλωσης» των αγορών χθες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της συνεδρίασης ξεπέρασε τις 890 μονάδες, δίνοντας μήνυμα ότι εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες επι τα χείρω υπάρχουν ανοδικές προοπτικές για προσέγγιση των 900 μονάδων μέσα στον Οκτώβριο.

Η 'καταιγίδα' που περίμεναν πολλοί ξένοι οίκοι φαίνεται ότι προς το παρόν απομακρύνεται αφού οι Κεντρικές Τράπεζες επιφυλλάσονται για νέα μέτρα προστασίας εισοδημάτων έναντι των πληθωριστικών πιέσεων.

Ωστόσο, το ενεργειακό πρόβλημα θα συνεχίσει να απασχολεί τις αγορές για μεγάλο διάστημα. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, ο πληθωρισμός και οι επιπτώσεις αυτου στα εισοδήματα καθώς και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχουν προεξοφληθεί μέσα στις προηγούμενες διορθώσεις. Οι αγορές θεωρούν σταδιακά ότι θα αποκατασταθεί η ηρεμία στις οικονομίες και γι' αυτό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ήδη ο S&P 500 είχε την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 2 μηνών.

Από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης πάνω από τις 890 μονάδες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο o Γενικός Δείκτης ξεπέρασε από την αρχή της συνεδρίασης τις 890 μονάδες, ακολουθώντας τις ευρωπαικές τάσεις για ήπιες ανοδικές κινήσεις. Το εύρος διακύμανσης ήταν ελάχιστο ενώ και οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έδειξαν ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892,6 μονάδες με άνοδο 0,39%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,5 εκατ. Ευρώ και το ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων ήταν θετικό με 60 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 52 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε και πάλι προτεραιότητα στην άνοδο με 0,37% ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε μόλις 0,06%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (1,85%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,41%), Βιομηχανικών Προιόντων (0,86%), Πρώτων Υλών (0,78%), Κατασκευών-Υλικών (0,76%), Τηλεπικοινωνιών (0,5%), Τροφίμων-Ποτών (0,5%) και οι Τράπεζες με (0,28%). Πτωτικά κινήθηκαν η Τεχνολογία (-0,71%), Εμπόριο (-0,6%), Προσωπικά-Οικιακά Προιόντα (-0,56%) και Ταξίδια-Αναψυχή (-0,12%). Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα είχε η μετοχή της Alpha Bank, ΕΤΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank και Τερνα Ενεργειακή.

Ενεργοποιούνται και θεσμικά χαρτοφυλάκια

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ενεργοποίηση αρκετών Επαγγελματικών Ταμείων δημιουργούν σημαντικές εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο σε μία περίοδο που η εγχώρια αγορά παραμένει «σιωπηλή». Επίσης αυτή την εβδομάδα είχαμε σημαντικές εισροές στα μετοχικά α/κ Πειραιώς ύψους 51,2 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ και είναι περισσότερες από τις μισές εισροές που έχουν καταγραφεί το 2021

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ