Νέα
  • ΓΔ: 873.37 +1.14%
  • Τζίρος: 66,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Βαρόμετρο για ΔΕΗ το διεθνές κλίμα - Προς νέο «φλερτ» HSBC Ελλάδος και Eurobank

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Αυτό που ήθελαν να ακούσουν, δηλαδή τη σύντομη έναρξη του tapering, βγήκε από τα πρακτικά της Fed. Σύμφωνα με τα πρακτικά, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα, επίσης, με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν σχεδόν επιτευχθεί οι στόχοι που έχει θέσει η Fed όσον αφορά την οικονομία και την απασχόληση και επομένως σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της, με τη μείωση του ρυθμού των έκτακτων μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων.

Η μείωση αυτή θα γίνει σταδιακά, με τα πρακτικά να αποκαλύπτουν ότι η Fed σκέφτεται να ξεκινήσει με μια περικοπή των αγορών της κατά 15 δισ. δολάρια και συγκεκριμένα μειώνοντας κατά 10 δισ. δολάρια τις αγορές ομολόγων και κατά 5 δισ. δολάρια τις αγορές λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων.

Αμερικανικές αγορές

Παρά ταύτα, οι αμερικανικές αγορές κινούνταν ανοδικά μέχρι λίγο πριν από το τέλος των συνεδριάσεων. Και οι 4 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν μικρή άνοδο παρά τους φόβους για το tapering και τον πληθωρισμό. Τελικά μερικές φορές νομίζεις ότι τα χρηματιστήρια έπονται των εξελίξεων αλλά κάποιες άλλες προηγούνται. Ίσως το tapering να είχε ήδη προεξοφληθεί. Τα μάτια των επενδυτών στρέφονται πλέον στα αποτελέσματα των 5 μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών που θα διαμορφώσουν και χρηματιστηριακές τάσεις. Το ζητούμενο δεν είναι εάν θα είναι καλά. Το ζητούμενο είναι εάν θα είναι ακόμη καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

JP Morgan – Παραμένει αισιόδοξη

Bλέπει περιθώριο ανόδου 10% για τον δείκτη MSCI Ευρωζώνης και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 50, και 8% άνοδο για τον Stoxx 600 και τον MSCI Ευρώπης. Υπό το βασικό σενάριο της JP Morgan οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα είναι προσωρινές ενώ το μέτωπο της ανάπτυξης καθώς και της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής παραμένει υποστηρικτικό για τις μετοχές.

Ευρωπαϊκές αγορές

Αν και ξεκίνησαν πτωτικά, ενδοσυνεδριακά και μετά το άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων γύρισαν θετικά. Η ΕΚΤ ετοιμάζει κάποιες εκπλήξεις είτε σήμερα είτε την άλλη Πέμπτη και θα έχουν σχέση με τις επαναγορές ομολόγων αλλά και το θέμα του πληθωρισμού. Κάποιες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν να δώσουν και τη «μάχη του χρέους» με τους θεσμούς.

Γενικός Δείκτης

«Μια μέρα στη δουλειά» για τον Γενικό Δείκτη, που διολίσθησε και πάλι προς τις 880 μονάδες. Το σκηνικό αυτό, όπως είχε γράψει και πρόσφατα ο Καγκελάριος, θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή τουλάχιστον για όσο οι ξένοι επενδυτές θα είναι διστακτικοί να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πάλι η στήριξη κατεβαίνει στις 855-860 μονάδες, ενώ η αντίσταση παραμένει περίπου στις 890 μονάδες. Η αναβάθμιση που περιμένει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ίσως αργήσει λίγο, αλλά εσάς σας νοιάζουν οι μετοχές και όχι οι δείκτες όπως λέγαμε...

Προθεσμιακά συμβόλαια στον FTSE Large Cap

Αυξάνονται, μαθαίνουμε, τα προθεσμιακά συμβόλαια στον FTSE Large Cap και ίσως αυτό είναι δείγμα εξελίξεων για τη spot αγορά. Περιμένετε να δείτε τι έχει να συμβεί την Παρασκευή για να βγάλετε συμπέρασμα που πάνε οι αγορές.

Eλλάκτωρ

Με την ίδια δυναμική που ανέβηκε στις προχθεσινές δημοπρασίες η μετοχή, με την ίδια δυναμική υποχωρούσε χθες. Κάποιοι κατάλαβαν ότι η προχθεσινή εκτίναξη ήταν ένα απρόσμενο δώρο και χθες είχαν στήσει από νωρίς το πρωί εντολές πωλήσεων. Δεν εξεπλάγην ο Καγκελάριος. Δράση - αντίδραση. Σήμερα και αύριο θα είναι πιο καθαρές οι συνεδριάσεις. Όσο για τις προθέσεις των εφοπλιστών, είναι είτε να ελέγξουν το ΔΣ είτε να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση. Περιμένουμε την αντίδραση των «Ολλανδών». Πάντως σε επιχειρησιακό επίπεδο αυξάνει το ανεκτέλεστο της Ακτωρ.

ΔΕΗ

Συνεχίζει να έχει momentum η μετοχή της ΔΕΗ κινούμενη προς τα 9 ευρώ. Πάντως προς το τέλος της συνεδρίασης βγήκαν κάποιοι πωλητές και ίσως πυκνώσουν οι πωλητές σήμερα εάν το διεθνές κλίμα δεν είναι καλό.

Eurobank

Υπάρχει το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει το φλερτ με την HSBC Ελλάδος, μαθαίνουμε από εγχώριους τραπεζικούς. Όμως εάν γίνει η εξαγορά, δεν θα είναι από εγχώριους παίκτες αλλά από διεθνείς.

Αlpha Bank

Η Alpha Bank υπέγραψε συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη διάθεση του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ». Μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ», θα χορηγηθούν, σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) του Κατασκευαστικού και Μελετητικού κλάδου, νέα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ρευστότητας που προέκυψαν λόγω της πανδημίας και για την απρόσκοπτη εκτέλεση συμβασιοποιημένων έργων ή/και μελετών δημοσίου συμφέροντος.

Q&R

H νέα εταιρεία του ομίλου Quality and Reliability, Q&R financial services, βρίσκεται κοντά σε επίτευξη συνεργασίας με χρηματοοικονομικό όμιλο.

Τιτάν

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την εφαρμογή προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι συνολικού ανώτατου ποσού 10.000.000 ευρώ στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα αναμένεται να έχει διάρκεια έξι μηνών και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει την ή περί την 14η Οκτωβρίου 2021.

ΕΚΕ (ξενοδοχείο President)

Προχωρά τη διαδικασία του δικαιώματος εξαγοράς (squeeze out). Η υποβολή του αιτήματος άσκησης του Δικαιώματος Εξαγοράς, αφορούσε 192.028 μετοχές που αντιπροσώπευαν ποσοστό περίπου 2,28% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Η άσκηση του Δικαιώματος Εξαγοράς θα γίνει έναντι καταβολής ανταλλάγματος 5,75 Ευρώ ανά Μετοχή τοις μετρητοίς από τον Προτείνονται προς τους κατόχους των Μετοχών

Oι ελληνικές τράπεζες απειλούνται από την κλιματική αλλαγή

Οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης με μεγάλο όγκο τοξικών δανείων από προηγούμενες κρίσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερες ζημιές από δάνεια λόγω φυσικών κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί σε ανάλυσή της η S&P Global Market Intelligence.

Όπως σημειώνει, τα κλιματολογικά stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι πάνω από το 60% των τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία εκτίθενται σε υψηλό φυσικό κίνδυνο, ο οποίος ορίζεται ως πιθανότητα άνω του 1% μια επιχείρηση να υποφέρει από τις συνέπειες μιας πυρκαγιάς ή πλημμυρών σε ένα χρόνο. Η Ελλάδα είναι μάλιστα στην κορυφή της λίστας με περισσότερο από το 90% των τραπεζικών δανείων να είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι άνω του 20%. Αν το σκεφτείτε δεν είναι παράλογο. Όταν τα μισά δάνεια είναι στον τουρισμό και τα υπόλοιπα σε γεωργία , η έκθεση στα φυσικά φαινόμενα δημιουργεί προβλήματα.

Θεσμικοί επενδυτές και αμοιβαία κεφάλαια

Ο κλάδος της θεσμικής διαχείρισης, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021, εμφανίζει στο σύνολό του θετικά αποτελέσματα, με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων και ακινήτων στα 21,5 δισ. αυξημένο κατά 18,81% από την 31.12.2020 συνεχίζοντας την αυξητική τροχιά που ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Ιούνιο 2020.

Στο μέτωπο των αποδόσεων, αυτές διαμορφώθηκαν θετικά σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες πλην των Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (Αμοιβαίων Κεφαλαίων) Χρηματαγοράς και της μικρής κατηγορίας των Ομολογιακών – Αναπτυσσομένων Χωρών. Τις υψηλότερες μέσες αποδόσεις ανά κατηγορία κατέγραψαν οι Μετοχικοί-Αναπτυσσομένων Αγορών με 24,6%, Μετοχικοί-Αναπτυγμένων Αγορών με 15,03%, Μετοχικοί Αμερικής με 13,78%, Μετοχικοί Ευρωζώνης με 12,40% και Funds of Funds Μετοχικοί με 11,50%. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των Μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων Ελλάδας οι 34 από τους 40 Αμοιβαίων κεφαλαίων υπεραπέδωσαν σε σχέση με το Γ.Δ. του Χ.Α. 6,97%, με αποδόσεις που έφτασαν μέχρι το17,92%.

Smart CitiesBeyond 4.0

Κόσμος και ντουνιάς ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης και τις «έξυπνες πόλεις». Η εκδήλωση της ΚΕΔΕ γίνεται παράλληλα με το Beyond 4.0 και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου. Θα έχει ενδιαφέρον.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ