Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Επίδειξη ισχύος από τον ΟΠΑΠ - Επέστρεψε δριμύτερος ο Μυτιληναίος

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ή πολύ κοντά σε αυτά κινούνται οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, σε μια επίδειξη ανθεκτικότητας που τροφοδοτείται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο αμερικανικό σύστημα. Πάνω από τις 35.600 μονάδες ο Dow Jones, προς τις 4.600 μονάδες ο S&P 500.

Χθες ήταν η σειρά των κλάδων τεχνολογίας και υγείας να πάρουν τη σκυτάλη της ανόδου. Η ουσία, όμως, είναι ότι όταν οι 10 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες που «μοιράζουν το παιχνίδι» καταγράφουν υπερκέρδη στο εξάμηνο και στο εννεάμηνο 2021, τότε είναι πολύ δύσκολο να υποχωρήσουν οι αγορές. Oταν μειωθούν οι υπεραξίες τους να φοβάστε...

Eυρωπαϊκές αγορές

Όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί στην Ευρώπη ανακοινώνουν σημαντικά αποτελέσματα 9μήνου 2021. Ο βασικός όμως λόγος ανόδου των ευρωπαϊκών αγορών είναι αφενός η ΕΚΤ και η πολιτική της που, απ' ό,τι φαίνεται, θα συνεχιστεί και στο α' εξάμηνο 2022 και αφετέρου το γεγονός ότι οι θεσμικοί επενδυτές στρέφονται σε μετοχές επειδή τα ομόλογα δεν δίνουν αποδόσεις. Επιπλέον, υπάρχει και μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα.

Γενικός Δείκτης

Στον «κουβά» έριξε όλους όσοι έβλεπαν μεταβλητότητα η χθεσινή πορεία του Γενικού Δείκτη. Από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και το τέλος (ιδιαίτερα κατά το τελευταίο δίωρο), ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε γραμμικά ανοδικά, χωρίς καμία παρέκκλιση προς χαμηλότερα επίπεδα. Τώρα οι επόμενες επιλογές μέχρι την Παρασκευή είναι είτε η συσσώρευση μεταξύ 900-910 μονάδων (όπως έγινε και μεταξύ 890-900 μονάδων) ή θα υπάρξει συνέχιση της ανόδου προς τις 915-920 μονάδες. Σε ό,τι αφορά τους ξένους οίκους που εκθειάζουν τις ελληνικές μετοχές, έχουμε μείνει έκθαμβοι. «Να βρείτε έναν σύντροφο να σας αγαπάει όπως αγαπάει η Goldman Sachs, η Citi, η HSBC, η Morgan Stanley, η JP Morgan, η Commerzbank τις ελληνικές μετοχές».

Aξιολόγηση από την S&P

Η Παρασκευή ίσως είναι η D-Day του ελληνικού χρηματιστηρίου εάν υπάρξει αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Σε κάτι τέτοιο πόνταρε χθες η χρηματιστηριακή αγορά. Μια αναβάθμιση προς ΒΒ ή BB+ θα είναι επιβράβευση για την ελληνική οικονομία στην παρούσα συγκυρία. Ας κρατήσουμε και μικρό καλάθι. Η Παρασκευή είναι κοντά...

Τράπεζες

Έρχονται μεγάλες υπεραξίες και κερδοφορίες για τις 4 συστημικές τράπεζες στο 9μηνο. Θυμηθείτε ότι θα υπάρξουν πολλά κέρδη τόσο από την άνοδο των χαρτοφυλακίων επενδύσεων (παρά την πορεία των ομολόγων), όσο και κυρίως από τη διεύρυνση του margin μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων. Αν μειωθούν και τα NPLs ratio's, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα είναι το επόμενο μεγάλο trade των ξένων οίκων.

Tραπεζικές χρηματοδοτήσεις - Κόντρα Σταϊκούρα - Στουρνάρα;

Μεγάλη κουβέντα άνοιξε στη Βουλή με την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα «τι κάνουν οι τράπεζες;», υπονοώντας ότι οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες καθυστερούν και είναι ακόμη χαμηλές. Το «γάντι» σήκωσε η Τράπεζα της Ελλάδος και απάντησε ως εξής: «Το 2020 η ακαθάριστη ροή χρηματοδότησης προς τις Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (ΜΧΕ) ανήλθε σε 16,2 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων 10,2 δισεκ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και 6,2 δισεκ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021 η ακαθάριστη ροή ανήλθε σε 5,6 δισεκ. ευρώ, κατανεμημένη κατά 3,3 και 2,3 δισεκ. ευρώ προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντίστοιχα. Με βάση τα ανωτέρω, το 2021 παρατηρείται μικρή αύξηση στο ποσοστό της ακαθάριστης ροής χρηματοδότησης που κατευθύνθηκε προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι εκείνων μεγάλου μεγέθους, αν και σε απόλυτα μεγέθη οι τελευταίες υπερτερούν, τάση που παρατηρείται διαχρονικά και διεθνώς».

Mελέτη Alpha Bank – Μείωση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων λόγω ενεργειακής κρίσης

Πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις είχε η εβδομαδιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία της Alpha Bank. Aπομονώνουμε ένα κομμάτι: «Εκτός από τη στήριξη των εισοδημάτων, προκειμένου οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ιδιωτική κατανάλωση να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες για όσο διάστημα αυτή διαρκέσει, ένας επιπρόσθετος παράγοντας που θα καθορίσει τη δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν. Το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών αλλά και του κόστους των μεταφορικών, θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Ωστόσο η δυνατότητα μετακύλισης του αυξημένου κόστους στις τιμές των τελικών προϊόντων -που θα προσδιορισθεί, μεταξύ άλλων, από την ελαστικότητα της ζήτησης για αυτά- αναμένεται να αντισταθμίσει σε διαφορετικό βαθμό ανά κλάδο και δραστηριότητα, τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, στην πλευρά της παραγωγής».

Eurobank – Αγορές από ξένους

Μεγάλοι όγκοι συναλλαγών στη μετοχή της Eurobank κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 7,28 εκατ. ευρώ, που είναι τα υψηλότερα του β' εξαμήνου και δείχνουν ξένους αγοραστές. Η μετοχή διαμορφώθηκε πάνω από τα 0,90 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι οι εγχώριοι αναλυτές δίνουν τιμή-στόχο που (consensus) διαμορφώνεται μεταξύ 1-1,10 ευρώ.

ΟΠΑΠ

Απαρατήρητη πέρασε η αποκοπή του δικαιώματος προμερίσματος (0,10 ευρώ/ μετοχή) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Όχι μόνο έκοψε το δικαίωμα, αλλά η μετοχή έκλεισε πολύ υψηλότερα από το άνοιγμα. Είχαμε αρκετό καιρό να δούμε τέτοια επίδειξη ισχύος από τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε υποσχεθεί μερίσματα της τάξης του ενός ευρώ σε παλαιότερες δηλώσεις του.

ΟΤΕ

Σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ, η μετοχή του ΟΤΕ ήταν αδύναμη χθες. Σε μια συνεδρίαση που η υψηλή κεφαλαιοποίηση είχε πολλές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε οριακά. Θα περιμένουμε τη σημερινή συνεδρίαση για να δούμε εάν η τάση που διαμορφώνεται είναι πτωτική ή απλώς συγκυριακή.

Μυτιληναίος

Ακόμη μία πολύ δυνατή συνεδρίαση για τη μετοχή της Μυτιληναίος, με άνοδο και αυξημένο όγκο συναλλαγών. Μετά την προηγούμενη συσσώρευση της μετοχής κάτω από τα 14 ευρώ, τώρα έχει επιστρέψει δριμύτερη πάνω από τα 15,5 ευρώ και με κατεύθυνση πάλι προς τα 16 ευρώ. Και εδώ πολλοί εγχώριοι αναλυτές βλέπουν προσέγγιση προς τα 20 ευρώ προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022. Αρκεί βέβαια να μην υπάρξουν κατακλυσμιαίες εξελίξεις.

Frigoglass

Την έχουμε ονομάσει το πιο δυναμικό penny stock του ελληνικού χρηματιστηρίου και μας το αποδεικνύει και στις ανοδικές και στις πτωτικές συνεδριάσεις. Χθες είχε άνοδο 10,47% στα 0,19 ευρώ, αλλά αυτό που μας προξένησε ενδιαφέρον ήταν ο μεγάλος όγκος συναλλαγών.

ΕΥΔΑΠ

Εκτός από το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον που έχει τις τελευταίες εβδομάδες η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ένα πολύ σημαντικό έργο που χρόνιζε. Ανέλαβε τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης 103 χιλιομέτρων στις περιοχές Παλλήνης-Πικερμίου-Ραφήνας.

ΣΙΔΜΑ

Η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική υπέγραψε τα συμβατικά έγγραφα (συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας πιστωτών) για την έκδοση κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ύψους έως 5.307.000 ευρώ. Σκοπός του δανείου είναι η αναδιάρθρωση του δανεισμού τής, κατά 100%, θυγατρικής της στη Ρουμανία με την επωνυμία SIDMA ROMANIA S.R.L.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ